Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Plastové okná pre nízkoenergetické domy

Zverejnené: 5. 6. 2017

Nízkoenergetické stavby, ktoré šetria náklady na vykurovanie, sú trendom vo výstavbe rodinných domov. Požiadavkám na úsporu tepla v týchto domoch sa museli prispôsobiť aj okná. Práve nimi spravidla uniká najviac tepla.

Požiadavky na prestup tepla oknami

Technická norma udáva požadované a odporúčané hodnoty prestupu tepla Uw, Je to množstvo tepla, ktoré prejde prirodzene celou plochou okna, teda systémom okenný profil – zasklenie. Pre nízkoenergetické domy by odporúčaná hodnota prestupu tepla pre celé okno nemala presiahnuť 1,2 W/m2K. Pri pasívnych domoch je norma ešte prísnejšia a odporúča voliť okenné prvky v medziach 0,6–0,8 W/m2K.

Kedysi boli udávané hodnoty prestupu tepla celým oknom merané v akreditovaných skúšobniach. „V súčasnosti sú udávané hodnoty výsledkom výpočtu, tak ako to požaduje napríklad program Nová zelená úsporám,” vysvetľuje Ing. Jiří Korbelář, technický manažér VEKRA okná.

Montáž okien je veľmi dôležitá

Skôr, než sa budeme ďalej zaoberať vlastnosťami okien, je potrebné zdôrazniť význam montáže. Nesprávna montáž môže znehodnotiť akékoľvek dobré okno. Predovšetkým ide o to zabrániť vzniku tepelných mostov. Nielen u nízkoenergetických domov je potrebné myslieť na to, aby pripojovacia škára bola správne izolovaná a tým trvalo ošetrená proti prestupu vlhkosti. K tomu slúžia špeciálne pásky a fólie, ktoré by mali byť pri montáži použité a ktoré vyžaduje aj technická norma.

Kritickým miestom pre vznik tepelných mostov je podlaha v okolí francúzskych dverí, posuvných dverových systémov, vchodových dverí, ale aj parapet v dolnej časti okien. Montáž okien a dverných posuvných systémov aj vchodových dverí musí byť urobená tak, aby nedochádzalo k nadmernému ochladzovaniu parapetu alebo podlahy v interiéri v okolí týchto prvkov. K tomu slúžia podkladové profily. „VEKRA používa kvalitné podkladové profily z materiálu PURENIT, ktorý vyniká výbornými izolačnými vlastnosťami, odolnosťou a znesie aj vysoké zaťaženie napríklad veľkými posuvnými systémami,” dopĺňa Ing. Korbelář.

Plastové profilové systémy

Plastové okná prešli v posledných dvoch desiatkach rokov výraznou premenou. So zvyšujúcou sa stavebnou hĺbkou, ktorá má hlavný vplyv na tepelnú izoláciu profilového systému, sa zlepšovali ich tepelnoizolačné vlastnosti. Je na mieste prijať, že celkovo lepšiu izoláciu majú plastové profily so stredovým tesnením. Tieto profily s tromi tesneniami prinášajú napríklad aj väčší útlm vonkajšieho hluku.

Aby si plastové okná dlho udržali výborné izolačné vlastnosti, musia mať dobrú pevnosť a tvarovú stálosť, ktorú zabezpečí kvalitná kovová výstuha. „V ponuke VEKRA sú aj špičkové plastové okná so spevnenou termickou výstuhou s prerušeným tepelným mostom a to vďaka tvrdenej živici, ktorá spája kovové časti výstuhy. Izolačné komory plastového profilu sú navyše vyplnené tepelno – izolačnými vložkami vybavenými reflexnými fóliami, ktoré pôsobia ako tepelné zrkadlo a zvyšujú tak izoláciu profilu,” hovorí Ing. Korbelář.

Izolačné zasklenie

Normou dané požiadavky na prestup tepla pre nízkoenergetické domy spĺňajú aj niektoré plastové okná s izolačnými dvojsklami, ale trendom medzi staviteľmi novostavieb sú okná s izolačným trojsklom. U dvojskiel je možné podľa stavebnej hĺbky profilu dosiahnuť najlepšie hodnoty Uw okolo 1,1 W/m2K.

Zasklenie má na vlastnosti okien zásadný vplyv a to platí všeobecne, nielen pre tepelnú izoláciu. Vyplatí sa preto zaujímať sa komplexne o zloženie a vlastnosti izolačného zasklenia. „Okná s izolačnými trojsklami sa prakticky nerosia. Samozrejmosťou by mal byť ale tzv. teplý medzisklový rámček,” vysvetľuje Ing. Korbelář.

Zasklenie má tiež vplyv na to, koľko slnečného tepla sa využije k ohrevu interiéru – tzv. solárny faktor. Je dôležitý hlavne pri pasívnych domoch, kde sa priamo započítava do tepelnej bilancie celého domu, ale svoj význam má všade tam, kde chceme do interiéru dostať viac slnečného tepla. Pri výbere trojskiel je dobré uvažovať o voľbe solárnych trojskiel so zvýšeným solárnym faktorom.

Plastové okná sú obľúbené

Diskusia o tom, či sú lepšie plastové alebo drevené okná, je stále živá, aj keď faktom je to, že z hľadiska izolačných vlastností medzi nimi rozdiely nie sú. Plastové okná sa veľmi dobre uplatnia pre akýkoľvek typ stavby. Ich veľkú výhodu stavitelia vidia hlavne v tom, že nie je potrebné starať sa o ich povrch a veľmi jednoducho sa udržujú. Príjemná je samozrejme aj nižšia cena plastových okien v porovnaní s drevenými oknami. Avšak ani kvalitné plastové okná s výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami nie sú najlacnejšie.

Obstarať si do novostavby skutočne kvalitné okná sa rozhodne vyplatí. Typ profilu, zasklenia a ďalšie vlastnosti by mali byť riešené už v projekte nízkoenergetického alebo pasívneho domu a spoľahlivý dodávateľ okien by mal všetko, čo sa týka vlastností, montáže, doplnkov a ďalších detailov zrozumiteľne vysvetliť.

Autor: Martin Matějka
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama