Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Počet malých fotovoltaických elektrární rastie

Zverejnené: 11. 9. 2021

Podľa štatistík Solárnej asociácie vzniklo za prvých šesť mesiacov tohto roka V Českej republike celkovo 3859 nových projektov s kombinovaným výkonom 25,2 megawattov. Drvivá väčšina má výkon menej ako desať kilowattov, ide totiž predovšetkým o realizáciu na strechách rodinných domov.

Foto: Rimgaudas Budrys

Inštalácie na rodinných domoch vznikajú hlavne v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ), vďaka ktorému vyrástlo v Česku v prvom polroku 2021 dokopy 3162 projektov s celkovým výkonom presahujúcim 16,1 MWp. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi ide o ďalší nárast, čo dokladá aj fakt, že inštalovaný výkon v tomto segmente za prvé dva kvartály tohto roka prekonáva celkový súčet za roky 2016 až 2018 a blíži sa aj celkovému súčtu za rok 2020. Ako už v minulých rokoch rastie aj podiel projektov s domácou batériou. Podiel elektrární s akumuláciou energie medziročne vzrástol u domácich projektov z 55 na 68 percent, v Prahe dokonca na 80 percent.

Naopak väčších projektov na strechách podnikov a hál vzniklo za prvý polrok iba 66 s celkovým výkonom 3,3 megawattov. Ďalšiemu rozvoju bráni predovšetkým administratíva spojená s ich výstavbou. „Veľký počet projektov, ktoré vznikajú v rámci operačného programu OP PIK, čaká na stavebné povolenie," hovorí Veronika Šilhová, riaditeľka Solárnej asociácie. „Práve vo vydávaní stavebných povolení vidíme jeden z najväčších problémov z hľadiska realizácie nových projektov. Dôvodom sú rozptýlené postupy stavebných úradov, ktoré sú často pre inštalačné firmy nepredvídateľné. Celému sektoru by pomohlo nastavenie jasných a jednotných postupov tak, aby nebrzdili čerpanie dotačných titulov, ktorých bude v budúcich rokoch dostatok. Za Solárnu asociáciu sme pripravení v spolupráci s našimi členmi z radov inštalačných firiem byť pri riešení problému nápomocní," dodáva Šilhová.

Ďalšou bariérou sa stala pandémia covidu-19, ktorá mala negatívny vplyv na ceny technológií a dodávateľské reťazce. „Ceny panelov aj ďalších komponentov medziročne vzrástli, predovšetkým sa ale firmy stretávajú s problémom, ktorý pandémie spôsobila v oblasti logistiky. Aj preto do budúcnosti podporujeme iniciatívy volajúce po presune časti výrobných kapacít späť z Ázie do Európy," hovorí Veronika Šilhová.

Česko musí zaujať rozumný postoj

Solárna asociácia dlhodobo upozorňuje na skutočnosť, že z hľadiska energetickej bezpečnosti nemožno stavať iba na raste strešných elektrární. „Ak chce Česká republika splniť ciele, ktoré si sama stanovila a pripraviť sa na budúcu dekarbonizáciu energetiky, je dôležité, aby sme opäť začali stavať aj veľké pozemné inštalácie," pripomína Ján Krčmář, predseda predstavenstva Solárnej asociácie. „Veľké solárne elektrárne sú kľúčové pre dosiahnutie cieľov národného klimatického plánu. Preto potrebujeme reštartovať ich výstavbu čo najskôr, a to predovšetkým v bývalých priemyselne znečistených lokalitách," hovorí Krčmář.

Postoj českého štátu k fotovoltaike sa však zdá prinajmenšom ambivalentný. „Veľkú prekážku vidíme v prístupe českých zákonodarcov, ktorí neustále a opakovane do sveta vysielajú signál, že Česko nie je vhodnou a bezpečnou krajinou pre investície do zelenej energetiky. Dôkazom môže byť predovšetkým situácia okolo novely zákona o podporovaných zdrojoch energie, ktorá ohrozuje viac ako tisíc firiem, ktoré v najhoršom prípade nezvládnu splácať bankové úvery. Sú to bohužiaľ tie isté firmy, ktoré majú záujem nové projekty stavať, rovnaké banky, ktoré ich majú financovať a rovnakí investori, ktorí majú projekty podporiť, koho teraz štát ohrozuje a trestá. Zásahy do existujúcich projektov z obdobia solárneho boomu vážne ohrozujú nové projekty v oblasti zelenej energetiky," zakončuje predseda predstavenstva Solárnej asociácie Jan Krčmář.

Autor: Tlačová správa
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama