Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Podlahové potery

Zverejnené: 16. 6. 2017

Všeobecne sú podlahové potery neodmysliteľnou súčasťou väčšiny podlahových skladieb, v ktorých tvoria nosnú plochu pod finálnu nášľapnú vrstvu. Tieto potery musia spĺňať pomerne náročné kritériá, akými sú pevnosť, stabilita, odolnosť voči klimatickým vplyvom a v dnešnej dobe aj časovým požiadavkám stavby či daného projektu.

Správne zvolenie poteru teda záleží na mnohých vonkajších faktoroch, ale v každom prípade môžeme povedať, že vždy je potrebné dosiahnuť maximálnu spoľahlivosť a minimalizáciu vzniku porúch na čo v KVK predovšetkým dbajú.

Aký poter zvoliť?

Vždy sa musíme riadiť danou stavbou a projektom a preto nie je možné s určitosťou povedať, aký materiál je vhodný všeobecne. Na tieto účely má firma KVK zriadený široký tím špecialistov, ktorí Vám zdarma poskytnú úplné poradenstvo – od návrhu vhodného materiálu, zvolenia strojného zariadenia, až po spracovanie daného materiálu. Všeobecne môžeme len povedať, že univerzálny materiál by sme hľadali len ťažko. To čo by sa niekedy javilo ako výhoda, môže byť zasa v inom prípade prekážkou. Na zvolenie vhodného materiálu má vplyv veľa faktorov (požiadavka na vrstvu poteru, z akej konštrukcie je stavba, v akých klimatických podmienkach bude realizácia, aká bude následne použitá podlahová krytina, požiadavka na rýchlosť vysúšania atď.). Je toho naozaj veľa, čo je potrebné zvážiť, než sa do daného výberu pustíme.

Cementový poter

Poterové materiály a podlahové potery – Poterové materiály – Vlastnosti a požiadavky

Firma KVK má v produkcii či už cementové, tak aj anhydritové liate potery. Na prvý pohľad sa môže zdať, že sa jedná o „jednoduché” materiály, ale aj s týmto tradičným produktom sa musí zaobchádzať s určitými pravidlami. Cementové potery sa radia už mnoho rokov medzi základné stavebné kamene portfólia firmy KVK, čo je zrejmé aj z ich bohatej produktovej rady.

KVK disponuje s  cementovými potermi v minimálnych pevnostiach od 12–40 MPa. Tím technológov sa každoročne snaží o vývoj, či už existujúcich alebo nových materiálov a týmto vývojom chce byť každý rok bližšie predstavám svojich zákazníkov. Na základe požiadaviek zákazníkov dokázali úpravou existujúcich receptúr docieliť zvýšenie aplikačných hrúbok cementových poterov (KVK označenie 0420, 0425, 0430) a snažia sa vyhovieť aj ďalším požiadavkám.

KVK disponuje samozrejme aj vysoko pevnostným cementovým poterom a to až do minimálnej pevnosti v tlaku 40 MPa (KVK označenie 0432). Tento materiál odporúča všade tam, kde je požiadavka na rýchly nárast pevností, ako sú napr. extrémne namáhané konštrukcie a plochy (vykladacie rampy, výrobné haly, kde je požiadavka na pevnosť v tlaku po 24 hodinách minimálne 15 MPa). Funkčnosť poterov KVK dlhodobo zabezpečuje optimálne nastavená krivka zrnitosti, kde firma dbá na starostlivý výber pieskov s dokonalým zrnom, ktoré napomáha k zabezpečeniu požadovaných pevností a v neposlednom rade k dobrej spracovateľnosti a následnému ideálnemu správaniu pri tuhnutí. Medzi hlavné prednosti patrí: trvanlivosť – odolnosť proti mrazu, odolnosť proti vlhkosti, oteruvzdornosť, ohňuvzdornosť, kompatibilita s ďalšími materiálmi na báze cementov, lacné a dostupné suroviny.

KVK k týmto základným poterom ponúka širokú škálu doplňujúcich výrobkov či už sa jedná o nivelačné hmoty, tmely, lepidlá, či stavebnú chémiu. O možnosti využitia vhodných materiálov v podlahových systémoch vás informujú bezplatne špecialisti firmy KVK formou osobnej návštevy alebo je možnosť sa na ich internetových stránkach spýtať na otázky, ktoré vás zaujímajú.

Anhydritový poter (poter na báze síranu vápenatého)

V dnešnej dobe je veľmi moderný anhydritový poter, ktorý je v mnohých realizáciách alternáciou za cementový poter. Anhydritové potery vyžadujú kratšie a menej intenzívne ošetrovanie. Ďalšou výhodou je prakticky zanedbateľné zmršťovanie a rýchla pokládka. Nevýhodami sú naopak výrazné zníženie pevnosti pri kontakte s vlhkosťou, teplotná stabilita iba do +45 °C a nekompatibilita s bežnými lepidlami na báze cementu. Sú skvelou voľbou tam, kde zákazník uvažuje o podlahe s podlahovým vykurovaním a nielen tam. Firma KVK ponúka anhydritové potery s pevnosťou v tlaku 20 MPa a 30 MPa.

Oproti niektorej konkurencií má KVK výhodu v strojovom zariadení tzv. auto transmix (úplne automatické dvojkomorové zásobné zariadenie, kombinované s výkonným šnekovým dopravníkom). Zariadenie pracuje celkom automaticky na báze presného váženia daných komponentov priamo na stavbe. Na stavenisku musí byť k dispozícii iba prívod vody. S pomocou optimálne nastavených meracích zariadení, hydraulicky sklopného miešadla, hydraulických podpier a výkonného motoru sa pracovné procesy podstatne zjednodušia.

Transmix vás presvedčí svojim vyzretým systémom založeným na jednoduchom ovládaní a maximálnej hospodárnosti. Z takéhoto zariadenia je možné čerpať aj do rekonštruovaných objektov (kam nie je možné zájsť s technikou) až na vzdialenosť 100 metrov. Anhydritová podlaha sa na rozdiel od cementovej podlahy aplikuje vo veľmi tekutom stave, čo má svoje nesporné výhody. Pri práci je oveľa menej prachu a nie je tak namáhavá, po odvzdušnení takéhoto poteru nám vznikne dokonale rovná plocha na ktorú sa už nemusí aplikovať žiadna samonivelačná stierka, čo šetrí nielen čas, ale aj finančné prostriedky. Anhydritová podlaha vzhľadom ku svojim vlastnostiam umožňuje tiež znížiť náklady na vykurovanie podlahovým kúrením. Práve preto, že má tzv. rýchlejšiu regulačnú odozvu, extrémne vysokú priľnavosť k rúrkam kúrenia a materiálu, je všeobecne vnímaná ako teplejšia. Vplyvom menšieho zmrštenia zostáva kontakt vykurovacej rúry aj po vytvrdnutí pevný a tým pádom nedochádza k oddeleniu poteru a vzniku vzduchových medzier s veľkým prechodovým odporom. Niektorých zákazníkov odradí počiatočná cena za 1m³, ktorá je bez znalosti problematiky vyššia než pri cementových poteroch. KVK opäť odporúča svoj bezplatný poradenský servis, kde navrhneme do 48 hodín ponuku s optimálnym riešením a takisto aj cenu, takú aby bol aj zákazník spokojný a zaručí, že cena sa takmer vyrovná cementovému poteru.

Najdôležitejšie výhody

Anhydritový poter sa aplikuje v oveľa menších hrúbkach, než poter cementový a to je len jedna z mála úspor pri zvolení anhydritovej podlahy. Medzi hlavné výhody teda patrí menšia konštrukčná hrúbka, menšie zaťaženie konštrukcie (ideálne použitie: rekonštrukcie povaly, či nádstavby), výrazne lepšia tepelná vodivosť oproti betónu, nivelácia (veľmi jednoducho je možné docieliť rovnej podlahy) a v neposlednom rade je to možnosť vyliatia plochy bez dilatačných škár až do veľkosti 600 m2.

1. Nastavení správné konzistence
1. Nastavení správné konzistence
2. Lití podlahy
2. Lití podlahy
3. Odvzdušnění potěru
3. Odvzdušnění potěru

UNIBETÓN (priemyslovo vyrábaná suchá zmes na prípravu betónu)

V minulom roku pre vás v KVK vyvinuli Unibetón (KVK označenie 0423), kde je už z jeho názvu zrejmé, že má veľmi široký záber použitia. Je výborný na základy, základové dosky, výplne strateného debnenia, preklady, balkónové dosky, schodiská, bazény, šachty, prefabrikáty, ale takisto aj podlahy napr. v pivniciach, garáži, záhradných konštrukciách a na ďalších miestach.

Porovnanie poterov, ich výhody a nevýhody

Betónový poterAnhydritový poter
Použitie vo vlhkom aj v mokrom prostredíMenšia konštrukčná hrúbka = menšie zaťaženie konštrukcie
Kratšia doba zretia (možná väčšia zvyšková vlhkosť pri následných podlahových prácach) = urýchlenie výstavbyLepšia tepelná vodivosť a extrémne vysoká priľnavosť k rúrkam (pri podlahovom vykurovaní)
Vysoká pevnosť v tlaku a tvrdosťMožnosť vyliatia plochy až 600 m2 bez potreby dilatácií
Vysoká pevnosť v tlaku a tvrdosťMožnosť vyliatia plochy až 600 m2 bez potreby dilatácií
Vysoká požiarna odolnosťSpracovateľnosť (jedná sa o samonivelačný poter)
Možnosť pridania prísad (urýchľovače, spomaľovače, prevzdušňovače, plastifikátory)Nemusí sa aplikovať už žiadna samonivelačná stierka

Referencie

Za 2 dni 2 000 m2 liatej anhydritovej podlahy v predajnej hale!!! O tom, že anhydritový poter spoločnosti KVK predstavuje špičkový materiál, svedčia aj tie najnáročnejšie realizácie, ako je napr. realizácia predajnej haly Tesco v Prahe Letňanoch. V rámci tohto projektu bola pomocou technológie transmix vyliata podlaha s materiálom KVK 0830 v celkovej rozlohe 2 000 m2 a to všetko len za 2 dni.

Ak chcete popýtať anhydritovú podlahu KVK, navštívte strany www.podlahykvk.cz.

Zaujíma Vás, ako vyzerá liatie anhydritové podlahy v praxi? Pozrite sa na ukážkuu nášho videa. Ak budete chcieť vidieť celý priebeh liatia anhydritové podlahy, napíšte nám na marketing@kvk.cz a my Vám odkaz zašleme.

Celý sortiment, ktorý má firma v ponuke vrátane kompletného poradenstva od návrhu vhodného materiálu, zvolenia strojového zariadenia, až po spracovanie daného materiálu spoločnosti Krkonošské vápenky Kunčice, a.s. nájdete na www.kvk.cz.

Autor: Michaela Kučerová
Foto: Krkonošské vápenky Kunčice

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama