Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 16.4.

Polystyrén, vata a PUR pena: Aké sú trendy v zatepľovaní?

Zverejnené: 23. 11. 2018

Jeseň je v plnom prúde a s ním aj vykurovacia sezóna. Mnohí z nás sa už teraz obávajú vysokého účtu za vykurovanie a chystajú sa svoj domov dodatočne zaizolovať. Premýšľate, aký izolačný materiál zvoliť? Pripravili sme pre vás porovnanie najčastejšie používaných izolačných materiálov, polystyrénu, minerálnej vaty a polyuretánovej peny.

Precízne zaizolovaný domov sa oplatí nielen v zime, kedy tepelnými mostami neuniká teplo, ale aj v lete, kedy sa interiér neprehrieva. Investícia do vhodnej izolácie sa tak rozhodne oplatí kvôli zimnej úspore za vykurovanie aj letnej úspore za klimatizáciu.

Ako je to s najpoužívanejším polystyrénom?

Polystyrén láka nízkou obstarávacou cenou, nízkou hmotnosťou a odolnosťou proti vode. V prípade, že práve staviame dom, býva z hľadiska úspory najčastejšou voľbou a to najmä EPS70F a EPS100F, ktoré sa líšia iba objemovou hmotnosťou a odolnosťou proti poškodeniu a stlačeniu.

Medzi jeho najväčšie nevýhody patrí krátka životnosť. Vplyvom vysokých teplôt sa začína drobiť a postupom času ubudne natoľko, že prestáva izolovať. Veľkým problémom však je aj jeho ekologická záťaž. Keďže polystyrén je ťažko recyklovateľný plast, možno do budúcna počítať s jeho postupným nahradením ekologickejším materiálom.

.

Minerálna vata, potrava pre hlodavcov

Minerálna vata má skvelé tepelnoizolačné vlastnosti, tlmí zvuk, je nehorľavá a paropriepustná. Má ale celý rad nevýhod, má vysokú objemovú hmotnosť a chutí hlodavcom, ktorí ju radi hryzú a tvoria v nej chodbičky, v ktorých sa množia. Nevýhodou je tiež vysoká cena, ktorá má v poslednom čase aj stúpajúcu tendenciu v súvislosti s vysokým dopytom a nedostatkom vaty.

Je PUR pena riešením?

Polyuretánová pena, známa tiež pod názvom Chytrá pena si v poslednej dobe získava stále viac priaznivcov. PUR pena sa vyrába priamo na mieste aplikácie v aplikačnej pištoli a po nanesení niekoľkonásobne naberá na objeme. Vďaka tomu je možné ju rovnomerne naniesť aj do horšie prístupných miest v tenkej vrstve, hlodavce si na nej nepochutnajú a okrem toho je jej dostatok. Medzi jej nevýhody patrí to, že si ju nemôžete naniesť sami kvôli zachovaniu náročného technického postupu a je nutné si pozvať tzv. aplikátora. Vyššie náklady na izoláciu sa však vrátia do 3-5 rokov na tepelných úsporách. Polyuretánová pena má totiž životnosť až niekoľko desiatok rokov.

Kontakty:
IMP net s.r.o.
Šimáčkova 137, 628 00 Brno
Dominik Bezděk/Linkbuilder
Tel.: +420 739 323 310
www.impnet.cz

Autor: Redakcia
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil  3.miesto

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil 3.miesto

Zverejnené 10.4. Po víťazstve v roku 2020, získal v tomto roku najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, a.s., 3.miesto v súťaži Zelený Merkúr 2024 (1.miesto Strabag, s.r.o závod Zvolen, 2.miesto Agro CS Slovakia). Súťaž sa zameriava na… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama