Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Požiarna odolnosť stavebných konštrukcii Knauf

Zverejnené: 20. 5. 2019

V lyžiarskom areáli Vesec pri Liberci (ČR) sa uskutočnila pod patronátom firmy Knauf výnimočná akcia s názvom Deň dreva. Odborná, ale aj laická verejnosť sa mohla na vlastné oči presvedčiť, že drevo v kombinácii s materiálmi Knauf je perspektívny konštrukčný materiál a jeho toľko obávaná horľavosť nie je dôvodom, prečo na neho v budúcnosti nespoliehať.

Celodenný akčný deň začal ukážkou horľavosti jednotlivých stavebných materiálov vrátane základnej sadrokartónovej dosky Knauf. Tá bola nútená odolať útoku plameňometu, zatiaľ čo na druhej strane dosky sa demonštratívne popíjala káva. Nasledovali ukážky zásahov hasičov HZS Libereckého kraja, ďalej prezentácia náradia, techniky a materiálov pre stavbu modernej drevostavby. Vrcholom dňa bola skúška horľavosti jednotlivých fasádnych systémov na vopred postavenom modely drevostavby, ktorý bol zložený z typových konštrukcií a materiálov firmy Knauf.

Knauf systém

Zatiaľ, čo strop modelového domu bol tvorený samonosným podhľadom, základnou vrstvou pre všetky štyri steny bol systém Knauf ProtectWall. Čo je unikátna konštrukcia, ktorá pri použití dvoch vrstiev sadrokartónových dosiek Knauf, odolá spoľahlivo požiaru po dobu 120 minút.

Experiment predstavoval konkrétne požiarne zaťaženie trvajúce 45 minút. Cieľom bolo preukázať nielen odolnosť základnej nosnej konštrukcie, ale hlavne preskúmať správanie povrchových vrstiev pri požiare a v skutočnosti dokázal, že požiarna odolnosť drevených konštrukcií nie je podmienená použitím „horľavého” dreva, ale typom použitého vnútorného aj vonkajšieho opláštenia. V každej stene modelového objektu bol vytvorený otvor, ktorým vnútorný požiar prenikal von a vzhľadom k štyrom rozdielnym povrchovým úpravám bol hodnotený efekt požiarneho zaťaženia na šírenie požiaru na ďalšie poschodia potenciálneho viacposchodového objektu. Požiarne zaťaženie bolo vyvolané hranicami dreva, ktoré zodpovedali „bežnému” zariadeniu v rodinných a bytových domoch (45 kg smrekového dreva/m2). Stena s dverným otvorom bola postavená na báze typovej konštrukcie Knauf ProtectWall, u ktorej je povrchová vrstva zložená z drevovláknitej izolačnej dosky montovanej priamo na nosnú kostru objektu a jediné, čo ju chráni pred účinkami požiaru, je omietkový systém (v tomto prípade Knauf Uniritmo a Knauf Kbelorit).

Praktická skúška

Steny, ktoré boli vopred považované za požiarne „najhoršie”, boli umiestnené proti sebe a ich povrchová vrstva bola tvorená zatepľovacím systémom Knauf Marmorit Energie s izolantom EPS tl. 60 mm a proti nej bola spravená steny s palubovkovým obkladom hrúbky 15 mm na pero a drážku.

Spodný rošt pre prevetrávanú fasádu z paluboviek bol tvorený drevenými latkami s celulózovým nástrekom, rovnako ako pre fasádu (bez spár) z cementových dosiek Knauf Aquapanel.

Paradoxne obidva kontaktné systémy vykázali veľmi slušnú odolnosť voči požiaru. Očakávaným kontroverzným bodom celého experimentu bolo šírenie plameňa a teplôt v dutine prevetrávaných systémov. Výsledok ukázal, že vďaka doskám Knauf Aquapanel, použitých na obklade prevetrávaného fasádneho plášťa, nedochádza vplyvom šírenia plameňa a teplôt v dutine k ohrozeniu ďalšieho poschodia objektu.

Praktická skúška horľavosti v objekte teda jednoznačne potvrdila správny smer výskumu a vývoja firmy Knauf a partnerov v oblasti drevostavieb. Bolo preukázané, že pokiaľ sú všetky materiály aplikované s technologickou kázňou, v logickej a funkčnej zostave, nie je potrebné sa konštrukčného materiálu, obávať.

Hlavými partnermi akcie boli: Alo Group, s.r.o., Archa 13, HZS Libereckého kraja, Lesy ČR, Lumbre, s.r.o., Knauf Praha, s.r.o., Mesto Liberec, Natur Haus, s.r.o., PAVUS, a.s., VVÚD s.p., Knauf Insulation, s.r.o. a ČVUT.

Autor: Ing. Ivan Sklenář
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama