Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.5.

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Zverejnené: 7. 5. 2024

Nehovoria to len štatistiky, cítime to i na vlastnej koži. Podľa SHMÚ bola tohtoročná zima najteplejšou, akú sme na Slovensku zažili. Možno aj vy uvažujete nad zateplením, ale stále teplejšie zimy vás od neho odrádzajú. Zatepliť sa však neoplatí len kvôli úsporám v zime. Výhody zateplenia s polystyrénom pocítite celoročne.

Jeden týždeň v krátkom tričku, druhý už v kabáte. Aj taká bola zima na Slovensku. Globálne otepľovanie neznamená len vyššie teploty, ale i výrazné zmeny počasia. Zateplený dom sa vyznačuje lepšou akumulačnou schopnosťou. Krátkodobé výkyvy počasia preto príjemnú klímu v domácnosti neovplyvnia. Aké sú ďalšie výhody zateplenia s polystyrénom?

Domov bez plesní

Vlhké steny a plesnivé kúty sú nielen nevzhľadné, ale i zdraviu škodlivé. Ak je vzduch v interiéri príliš teplý a steny sú príliš chladné, tvorí sa v murive vodná para. Zateplením domu sa miesto kondenzácie vodnej pary presunie do izolantu, čím chráni murivo pred nežiaducou vlhkosťou. „Dôležitá je dostatočná hrúbka izolantu. K optimálnym materiálom používaným pri zatepľovaní patrí expandovaný polystyrén, ktorý si aj pri zvýšenej vlhkosti dokáže zachovať výborné tepelnoizolačné a mechanické vlastnosti,“ vysvetľuje Ing. Juraj Urban, výkonný riaditeľ Združenia EPS SR.

Príjemná teplota v lete

V zime znižuje náklady na vykurovanie, v lete na chladenie. Zateplenie má významný vplyv na tepelný komfort v domácnosti počas celého roka. Pre lepšiu predstavu ho možno prirovnať k termoske – tá totiž udržiava stabilnú teplotu vnútri bez ohľadu na to, či je v exteriéri teplo alebo zima. Zateplenie v lete udržiava v interiéri komfortnú teplotu, vďaka čomu nebudete musieť inštalovať a zapínať klimatizáciu. Ušetríte nielen financie, no potešia sa aj vaše dýchacie cesty.

Dlhšia životnosť

Tepelná izolácia pomáha okrem iného chrániť váš domov pred poveternostnými vplyvmi. Voľbou vhodného a trvácneho izolačného materiálu tak môžete významne predĺžiť životnosť stavby. Obľúbeným zatepľovacím materiálom je expandovaný polystyrén. V laboratórnych testoch bola odhadnutá jeho životnosť až na 100 rokov.

Združenie EPS SR

Združenie výrobcov, spracovateľov a užívateľov expandovaného polystyrénu na Slovensku je dobrovoľným a nezávislým združením členov, ktorí pôsobia v oblasti výroby, spracovania a používania expandovaného polystyrénu. Vzniklo v roku 2005 s cieľom podporovať rozvoj dopytu po EPS, participovať na tvorbe noriem a legislatívnych opatrení, kontrolovať a zvyšovať kvalitu výrobkov z EPS, poskytovať konzultácie v oblasti spracovania a montáže výrobkov z EPS a podieľať sa na úsporách energie.

Združenie EPS SR má 11 členov vrátane zástupcu EUMEPS RMS Group. Členovia združenia pokrývajú približne 70 % slovenského trhu s expandovaným polystyrénom. Členmi združenia sú výrobcovia EPS dosiek a ďalšie spoločnosti a odborníci z oblasti EPS, ktorí pôsobia v Slovenskej a Českej republike. Združenie úzko spolupracuje s príbuznými profesijnými organizáciami, školami, výskumnými pracoviskami, štátnymi inštitúciami a s mnohými odborníkmi z rôznych oborov. Združenie EPS SR je taktiež členom EUMEPS – Európskeho združenia výrobcov EPS a PolystyreneLoop – Medzinárodného družstva na recykláciu odpadov zo stavebníctva.

Viac informácií získate na www.epssr.sk.

Autor: Tlačová správa
Foto: EPSSR

Tématické odbory

reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

reklama