Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Predokenná roleta - otázky a odpovede, ktoré vás uvedú do témy

Zverejnené: 23. 9. 2020

O vonkajšom tienení sa vďaka popularite veľkých okien hovorí čím ďalej viac. Aj vďaka tomu má človek často pocit, že to dôležité už vie až do chvíle, než si začne tienenie naozaj vyberať. Preto sme pre vás pripravili prehľad základných aj záludných otázok, ktoré vám v spojení s vonkajšími roletami môžu napadnúť.

1. Aké existujú typy roliet?

Základné delenie sa týka ich konštrukcie a s tým súvisiaceho spôsobu montáže. Podľa toho rozlišujeme 3 typy tohto tienenia:

a) Rolety na dodatočnú montáž sa dajú nainštalovať kedykoľvek, teda na pôvodnú budovu, pri rekonštrukcii alebo na novostavbu. Aby nebolo treba robiť pri montáži mnoho stavebných úprav, roletový box je priznaný a v okne je vidieť.
b) Zaomietacie rolety sa montujú pod omietku, preto je treba s nimi počítať už vo fáze projektu stavby alebo rekonštrukcie.
c) Nadokenné rolety sa montujú spolu s oknom, pretože ich tvorí PVC box prístupný z interiéru. Aj s týmto riešením musíte počítať od samého začiatku plánovanej stavby alebo úprav.
d) Rolety do prekladov sa umiestňujú do dutiny stavebného prekladu, ktorý dodávajú výrobcovia tehál. Tí, ktorí nestavajú z tehál alebo hľadajú lacnejšiu alternatívu, nájdu na trhu inak riešené preklady.

2. Aké výhody majú exteriérové rolety oproti žalúziám?

Vonkajšie rolety v porovnaní so žalúziami ponúkajú úplné zatemnenie interiéru. Okrem tienenia významne bránia aj prenosu hluku z ulice, majú lepšie izolačné vlastnosti, a aj keď nejde o certifikovaný bezpečnostný prvok, spĺňajú v tomto smere určite viac parametrov než žalúzie.

3. Aké typy ovládania roliet sa ponúkajú?

Ponúka sa niekoľko variantov ovládania, to znamená klasické manuálne ovládanie riešené pomocou popruhu, kľuky alebo pružiny. Ďalej elektrické ovládanie fungujúce na stlačenie tlačidla na stene vedľa okna alebo pomocou diaľkového ovládača. Ovládanie vonkajších roliet ľahko začleníte aj do systému inteligentného domu, ktorý združuje aj ďalšie systémy, ako sú kúrenie, klimatizácia, centrálne vypnutie všetkých zariadení v dome pri odchode a podobne.

4. Dajú sa rolety nainštalovať na novú fasádu so zateplením?

Samozrejme to možné je, čo vysvetľuje otázka č. 1. Pri hotelovom zateplení bez omietky počítajte s potrebou vyrezať otvor pre roletový box, ak ste s týmto otvorom nepočítali od začiatku. V prípade hotovej omietky odporúčame dodatočnú montáž roliet na okná s priznaným boxom na fasáde. Riešenie to však v každom prípade má.

5. Je rozdiel v montáži na murovanú stavbu a drevostavbu?

Pre výrobcu aj montážnu firmu v tom rozdiel určite nie je. Vonkajšie tienenie dobre slúži na stavbách všetkých typov. Rolu nehrá ani hrúbka múru, ako si niektorí myslia. Tieto informácie sú dôležité pre firmu, ktorá inštaluje okná.

6. Čo všetko zahŕňa cena dodania roliet?

Dodávateľ urobí zameranie stavebných otvorov a samotnú montáž, nastavenie a následný servis výrobku. Poskytuje tiež odborné zaškolenie ovládania roliet a ich údržby. Stavebník má, naopak, na starosti kompletnú stavebnú prípravu, ktorá vyplynie z projektovej dokumentácie. Presné inštrukcie dostane stavebník od dodávateľa. V prípade elektrického ovládania roliet musí nachystať aj elektroinštaláciu, tú dodávateľ bežne nerieši.

V prípade otázok navštívte webové stránky alebo priamo kontaktujte výrobcu tieniacej techniky značky Minirol.

Autor: Kolektív autorov
Foto: archív firmy Building Shutter Systems s.r.o.
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama