Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Prevetrávaná fasáda ako tvorivá výzva

Zverejnené: 9. 9. 2020

Prevetrávaná fasáda je zárukou energeticky úsporného a zdravého bývania. Vďaka nej môže byť dom tiež atraktívnejší, modernejší a dizajnovo zaujímavejší. Jedným z možných obkladov prevetrávanej fasády sú vláknocementové dosky, vyznačujúce sa dlhou životnosťou, bezúdržbovosťou a nehorľavosťou.

Fasádne dosky Cembrit Patina sú vyhľadávané nielen pre už spomínané vlastnosti, ale aj pre svoj prirodzený vzhľad, nízku hmotnosť a vysokú pevnosť. Navyše sú vyrobené z prírodných surovín, sú zdravotne nezávadné a odolné voči plesniam i hmyzu. Novinkou pre tento rok sú tri typy týchto dosiek, ktoré sú inšpirované prírodou - jej farebnými tónmi a povrchovou štruktúrou kameňa.

Výhody vetranej fasády

Na rozdiel od tepelnej izolácie vybavenej omietkou má vetraná fasáda niekoľko výhod. Medzerou medzi tepelným izolantom a fasádnymi doskami stúpa vzduch prirodzene nahor a jeho prúd sa v letných mesiacoch podieľa na ochladzovaní interiéru. Počas chladnejšej časti roka obmedzuje toto prúdenie vzduchu kondenzáciu vlhkosti vo vrstvách izolácie a zabraňuje tak tvorbe plesní. Táto vlhkosť vzniká v dôsledku našej činnosti (napríklad pranie, varenie, umývanie). Ďalšou významnou výhodou tejto fasády je jej schopnosť tlmiť hluk prichádzajúci do domu z vonkajšieho prostredia. Kombinácia mäkkej izolácie a pevného materiálu fasádnych dosiek - navyše v spojení so vzduchovou medzerou - je z akustického hľadiska najvhodnejším riešením. Kvalitnejšia ochrana pre samotnú izoláciu v podobe pevných fasádnych dosiek je samozrejmosťou.

Živá štruktúra

Najobľúbenejšie dosky z kolekcie Cembrit Patina s jemne brúseným povrchom, ktorý zvýrazňuje prirodzenú štruktúru vláknocementu, nesú názov Cembrit Patina Original. Vláknocement vplyvom poveternostných podmienok prirodzene starne, takže sa povrch týchto dosiek postupom času postupne mení, získava efektnú patinu pohľadového betónu a fasáda stále pôsobí živo.

Ďalším typom dosky je Cembrit Patina Rough, ktorej zamatový povrch pripomína erodovaný pieskovec. Vďaka tejto povrchovej úprave sa vzhľad fasády v priebehu dňa premieňa a to v závislosti na tom, v akom uhle na ňu dopadajú slnečné lúče.

Treťou novinkou tejto produktovej rady sú hrubšie dosky Cembrit Patina Inline s lineárnym frézovaním, ktoré uľahčuje ich montáž, odvádza vodu z ich povrchu a navyše vytvára zaujímavý 3D efekt. Tieto sofistikované línie prepožičiavajú fasáde plastickosť a zároveň rozohrávajú jedinečnú hru svetla a tieňov.

Vďaka rovnakej farebnosti rôznych štruktúr povrchov je možné dosky vzájomne kombinovať a zaujímavo tak členiť fasádu domu. Vyberať je možné z rôznych farebných kombinácií alebo kombinácií rôznych povrchových štruktúr v jednej farbe. Pre lepšiu predstavu, ako rôzne varianty farieb alebo štruktúry povrchu môžu ovplyvniť vzhľad domu, slúži Cembrit Visualiser, užitočná pomôcka, ktorá je dostupná na webových stránkach www.cembrit.cz.

Článok vyšiel v poslednom vydaní časopisu INTRO - Betón. Viac na www.intro.cz

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Cemrit
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama