Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Pri vonkajšej tieniacej technike ovplyvňuje úsporu energie pohon aj farba lamely

Zverejnené: 6. 5. 2015

Kvalitná vonkajšia tieniaca technika ponúka veľa výhod – napr. celoročne príjemnú klímu, regulované svetlo v interiéri podľa potreby, úspora energie aj bez peňazí, ochrana súkromia aj majetku, krásny dizajn a pohodlie pre celú rodinu. A všetky tieto výhody významne posilňuje motorizácia, ktorá sa už dnes stáva štandardom. Nasledujúci text sa preto venuje motorizovaným vonkajším žalúziám a roletám a rozdielu medzi nimi.

Výhody predokenných roliet

Predokenná roleta môže fungovať ako účinná tepelná izolácia, čo najlepšie zaručí jej motorické riadenie doplnené o poveternostné čidlo. Ako to funguje? V lete, keď slnko začne svietiť príliš intenzívne, sa rolety automaticky stiahnu a ochránia váš interiér pred horkom a slnečným žiarením. A naopak v zime môžu za slnečného počasia automaticky vytiahnuté rolety interiér vyhriať.

Rovnako môžu rolety slúžiť ako hluková izolácia, čo je vhodné predovšetkým pre tých, ktorí bývajú v rušnej ulici alebo v centre mesta. Stiahnutím roliet tiež dosiahnete úplnej tmy, čo ocenia rodičia malých detí, alebo tí, ktorí pracujú na zmeny a potrebujú cez deň spať.

Motorizované predokenné rolety odporúčame aj užívateľom, ktorí bývajú v prízemí a je pre nich dôležitý pocit bezpečnosti. Pohon s vhodným príslušenstvom je totiž významnou prekážkou násilného otvorenia rolety. Množstvo inteligentných roletových pohonov Oximo Somfy navyše ponúka funkcie ako je rozpoznanie prekážky, ochrana proti primrznutiu, ochrana proti vniknutiu a samozrejme automatické nastavenie.

Vonkajšie žalúzie výborne regulujú svetlo

Žalúzie vedia, na rozdiel od roliet, veľmi citlivo regulovať svetelné podmienky vo vašom interiéri, a to vďaka možnosti sklopeniu lamiel. Preto ak hľadáte vhodnú tieniacu techniku pre vašu pracovňu alebo kanceláriu, je pre vás vhodnejšie mať vonkajšie žalúzie, vďaka ktorým si sami nastavíte pomer tieňa a svetla tak, aby sa vám čo najlepšie pracovalo.

Aj u vonkajších žalúzií platí, že ich ovládanie veľmi zjednodušuje motorizácia, vďaka ktorej môžete žalúzie v celom dome alebo v byte ovládať jedným tlačidlom. Rovnako tak aj pri žalúziách môžete využiť funkcie slnečnej a veternej automatiky, ktoré chránia vašu žalúziu aj interiér pred nepriaznivým počasím.

Tepelno-izolačná funkcia žalúzií potom ovplyvňuje aj tvar lamiel a farba. Preto sa neváhajte obrátiť na odborníka, ktorý vám so správnym výberom vonkajšej tieniacej techniky pomôže.

INFOBOX / Koľko môžete ušetriť

Vďaka motoricky riadeným roletám (žalúziám) doplneným o čidlá reagujúce na poveternostné podmienky môžete znížiť náklady na vykurovanie aj na chladenie budovy. Po zotmení sa rolety (žalúzie) vďaka spínacím hodinám automaticky stiahnu a tak vytvoria pred oknami dodatočnú tepelnú izoláciu. Naopak, keď v zime svieti slnko, rolety (žalúzie) sa vytiahnu a tak pomôžu vyhriať interiér domu alebo bytu. V lete, keď slnko začne svietiť príliš intenzívne, sa rolety (žalúzie) stiahnu a tak ochránia interiér domu pred horkom a slnečným žiarením.

V lete sa teplota v dome vďaka vonkajším roletám/žalúziám zníži až o 9 °C. V zime sú náklady na vykurovanie redukované až o 10%.

Ako vonkajšie tienenie ovládať

Motorizované vonkajšie rolety aj žalúzie môžete ovládať dvoma spôsobmi – pomocou nástenného ovládača, ktorým môžete ovládať jednotlivé rolety, alebo pomocou diaľkového ovládača, ktorým môžete ovládať jednotlivé rolety, skupiny roliet alebo iné zariadenie, ako je markíza či garážové dvere.

Dizajnovo prepracovaná je napríklad rada nástenných ovládačov Smoove ponúkajúca 8 farieb rámčekov a 3 farby nástenných ovládačov. Čo sa diaľkových ovládačov týka, ponúka Somfy široký výber od jednoduchých po šestnásťkanálový ovládač s veľkým displejom pre jednoduché používanie.

Spoločnosť Somfy, spol. s r.o. je už viac ako 45 rokov najväčším svetovým výrobcom a dodávateľom riadení a pohonov pre vjazdové brány, garážové dvere, žalúzie, markízy, predokenné rolety a interiérové tienenie. Svoje zastúpenie má v 60-tich krajinách po celom svete. Oslovte pre riešenie svojho partnera.

Autor: Hana Pobořilová
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama