Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Prírodná tepelná stabilizácia budov

Zverejnené: 24. 1. 2019

Každým rokom priemerné teploty rastú. Každým dňom je u nás zastavanej väčšie množstvo pôdy. Ako bojovať so vznikajúcimi tepelnými ostrovmi, ochladiť interiér stavby a pozitívne ovplyvniť svoje okolie?

Zmena klímy, rastúce priemerné teploty, veľké sucho a prakticky neexistujúca jar a jeseň. Dopady toho všetkého pociťujeme určite všetci. Všetky problémy však spája jeden menovateľ – voda. Zastavané plochy v mestách a jeho okolí jednoducho nedokážu zadržiavať zrážky a všetko sa odvádza kanalizáciou von z mesta a mimo územie štátu. Dôsledkom sú prehriate plochy, ktoré zvyšujú teplotu objektu vo vnútri aj vo svojom okolí.

Zelená strecha extenzívna - 3D rez skladbou
Zelená strecha extenzívna - 3D rez skladbou

Ak má však objekt zelenú strechu alebo fasádu, dokáže zadržať vodu v mieste dopadu a tá zbytočne neodteká do kanalizácie. Na miesto toho sa počas teplých slnečných dní začne odparovať a ochladzuje tak nielen plášť, ale aj interiér budovy a najbližšie okolie. Zelené plochy sa neprehrievajú. Teplota strechy pod vegetačnou vrstvou v letných mesiacoch zvyčajne nepresiahne 25 °C a je tak až o 55 stupňov nižšia než teplota povrchu vystaveného priamemu Slnku, ktorý sa v lete môže rozpáliť aj na 80 °C.

Ako fungujú zelené strechy?

Zelené strechy fungujú ako prírodná ekologická klimatizácia. Nielen, že ochladzujú a zvlhčujú okolitý vzduch a tým narúšajú jav mestských tepelných ostrovov, ale okrem toho zachytávajú poletujúci prach, okysličujú okolie a chránia konštrukciu a izoláciu strechy, čím výrazne predlžujú jej životnosť. Hydroizolácia je tak chránená pred UV žiarením a ďalšími vonkajšími vplyvmi.

Fasádna koreňová čistiareň odpadových vôd
Fasádna koreňová čistiareň odpadových vôd

Strecha dokáže zadržiavať vodu jednak v samotnom substráte, ale predovšetkým tiež v spodnej vrstve skladby zelenej strechy z ktorej potom postupne rastliny vodu získavajú späť a uvoľňujú odparovaním do okolia.

Pokiaľ má strecha plniť predovšetkým funkciu tepelno-izolačnú a byť bezúdržbová, jedná sa o extenzívnu zelenú strechu, kde sa volia z hľadiska vegetácie suchomilné rastliny, akými sú rôzne druhy rozchodníkov a tráv, ktorým nevadí dlhodobé sucho. Hrúbka substrátu vďaka tejto skladbe rastlín môže byť relatívne malá a tým pádom aj staticky nenáročná. Okrem svojej funkcie a prínosov je strecha predovšetkým veľmi estetickým prvkom.

Zelená fasáda samonosná
Zelená fasáda samonosná

Ak má byť strecha rozmanitejšia, čo sa týka flóry a aj zelenšia, tak je ideálnym riešením intenzívna zelená strecha, kedy je vďaka väčšej hrúbke súvrstvia viac priestoru pre korene a rozmanité druhy rastlín. Tieto strechy je možné osádzať prakticky čímkoľvek, je potrebné ale počítať s adekvátnymi nárokmi na údržbu, rovnako ako pri bežných záhradách. Aký typ zvoliť, ako zabezpečiť správnu statickú únosnosť existujúcej konštrukcie, prípadne navrhnúť novú, alebo ako strechu osadiť, je rozhodne odborná záležitosť a mala by prebehnúť pod dohľadom odborníkov.

Zelené strechy sú len špičkou ľadovca

Zelené stavanie nie je len o strechách. Veľký boj s priestorom v mestách nás núti premýšľať ďalej. Vyvíjame tak aj vlastné riešenie zelených fasád, teda vertikálnych záhrad, ktoré je možné aplikovať ako kotvené do obvododvej steny alebo samonosné predsadené konštrukcie. Zelená fasáda so sebou prináša rovnaké výhody ako strecha, je však viac na očiach a tak sa jedná okrem energetického prínosu predovšetkým o estetickú záležitosť, ktorá zveľaďuje svoje okolie a krásne vonia. Veľkými prednosťami fasád je zachytávanie poletujúceho prachu, celkové čistenie vzduchu vo svojom okolí a riešenie problému dnešných miest, pohlcovanie hluku. Vlastný systém predpestovaných fasádnych košov a ich montáž nám dovoľujú vymýšľať atypické riešenia, vhodné pre rozmanité druhy stavieb a konštrukcií.

Ďalším krokom vývoja, ktorý nazývame Návrat ku koreňom modernou cestou, je vlastný patentovaný systém strešných aj fasádnych koreňových čistiarní odpadových vôd. Tie vedia spracovať odpadovú vodu produkovanú v objekte a pomocou koreňového systému ju premeniť späť na úžitkovú vodu, vhodnú na prevádzku alebo napríklad pre závlahový systém fasád a okolí. Vývojové centrum LIKO-Noe (na fotografiách) je dôkazom funkčnosti našich zelených systémov. Stvárňuje prírodnú tepelnú stabilizáciu budov a ich princípov ku svojmu prospechu. Na ňom sme v posledných rokoch všetko vyvíjali a merali, aby sme v roku 2019 mohli svetu ukázať revolučnú Živú stavbu v podobe výrobnej haly LIKO-Vo. Nová hala je ukážkou toho, ako my vidíme staviteľstvo v 21. storočí a to v spojení s prírodou.

Autor: Adam Kolbábek, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Jan Morbacher
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama