Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Projekt Srdce a rozšírenie medzinárodnej školy

Zverejnené: 18. 10. 2021

Komplex úzko prepojených a drevom oplášťovaných stavieb s názvom Hjertet, česky Srdce, ktorý bol realizovaný v dánskej obci Ikast, zahŕňa viacúčelové priestory a park, ktorý prepája nový objekt s niekoľkými susednými vzdelávacími objektmi. Srdce umožňuje štúdium či realizáciu pohybových aktivít, komunitnú činnosť, rôzne cvičenia ... Žiaci medzinárodnej školy sa tak stávajú prirodzenou súčasťou lokálnej širokej skupiny užívateľov.

Celkovo bolo do výstavby budovy a priľahlého parku zapojených 35 rôznych záujmových skupín. „Cieľom projektu Srdce bolo spojiť veľa rôznych zariadení a možností paralelných aktivít a umožniť využívanie všetkých miestností po celý deň, od skorého rána do neskorého večera. Architektúra projektu mala čo najviac pripomínať malé mesto, preto sme volili objekty s rôznou výškou striech, s námestím, ktoré slúži pre zhromažďovanie alebo organizáciu pohybu všetkých používateľov, " vysvetľuje Julian Weyer, architekt a partner autorského ateliéru CF Møller Architects.

Objekt pre všetkých

Budova má celkovú plochu 3 660 m². Jej centrom je ústredná hala s pódiom, ktorá je prirodzeným rozcestníkom do rôznych miestností viacpodlažnej budovy. V jednom z krídiel sa nachádzajú školské učebne, ktoré je možné v poobedňajších a večerných hodinách zmeniť na multifunkčné sály a umelecké dielne či vo večernú školu. Pri návrhu haly na tzv. pouličné (street) športy tvorcovia haly hľadeli hlavne na mladších športovcov – je navrhnutá tak, aby čo najviac pripomínala prostredie ulice. K dispozícii je tiež kaviareň s kuchyňou a predajňa, kde sú na predaj biopotraviny z miestnej produkcie aj rôzne výrobky od nevidomých remeselníkov. V prvom poschodí viacúčelovej budovy sú ďalej navrhnuté miestnosti slúžiace k ďalším pohybovým aktivitám.

Priestory pre vonkajšie športoviská a ďalšie aktivity sú koncipované podľa princípov trvalej udržateľnosti. Zahŕňajú "bowl" pre skateboardy a inline korčule, dráhu pre parkúr, kurty pre plážový volejbal a ďalšie multifunkčné ihrisko; rovnako ako priestor pre pokojnejšie a zdieľané aktivity, ako sú ihriská na pétanque či miesta na piknik a grilovanie.

Svetlo ako kľúč

Nosná obvodová konštrukcia budovy pozostáva z viacvrstvových zaizolovaných sendvičových panelov s integrovanými železobetónovými prvkami a prevetrávanej fasádnej povrchovej úpravy drevom. Strecha rôznych výškových úrovní je sedlová. Vnútorné schodisko či priečky sú vystavané z plných tehál.

Vlastná architektúra budov nielen, že pripomína staviteľské princípy hojne využívané v dánskom regióne, ale veľmi dômyselne využíva kvalitné denné osvetlenie. Základným princípom je orientácia a dispozícia.

Architekti rozmiestnili vertikálne aj strešné okná (Velux) spôsobom, ktorý maximálne zodpovedá typológiám jednotlivých interiérových zón. Spoločné priestory, ako je aula, sú do hĺbky svojich dispozícií presvetlené pomocou strešných okien. Telocvične pre loptové športy sú bez strešných okien, zatiaľ čo ostatné multifunkčné sály získavajú denné svetlo zo všetkých svetových strán. S presklenými priestormi sa v Srdci nešetrí, ale vďaka lamelovým roštom v plášti jedného z objektov či odsadenia veľkoplošnej sklenej fasády vo viacúčelových budovách, nedochádza v interiéri k nežiaducim tepelným ziskom. Horné rozptýlené svetlo je navyše pre mnohé tu prebiehajúce športové či umelecké aktivity ideálne. Navyše rozmiestnenie strešných okien pri pohľade zhora vtipne rozohráva strešnú krajinu a vnútri vytvára zaujímavú svetelnú kompozíciu.

Osobitnú pozornosť venovali architekti a projektanti tiež akustike budovy a aj v tomto ohľade sa sústredili na to, aby bola zachovaná flexibilita použitia priestorov a ich multifunkčnosť. Napriek tomu sa jednotlivé akustické stratégie líšia priestor od priestoru. Napríklad väčšie haly obsahujú akusticky aktívne materiály či už v rámci stropov, ako aj na časti stien, aby bola akustika v týchto priestoroch maximálne pod kontrolou.

Pre každú životnú dráhu

„Srdce“ je veľmi otvorená a prístupná budova, ktorá ponúka aj veľké množstvo menších neformálnych miest, ktoré posilňujú hodnotu centra, ktoré nemá slúžiť iba aktívnym športovcom. Projekt je defacto ukážkou spôsobu, ako možno kombinovať rôzne typy zariadení pre voľný čas. "Srdce" by malo rozprúdiť život miestnych obyvateľov a zároveň podstatne rozšíriť príležitosti na školskom vyučovaní. Napomáha vytvoriť kontakt medzi úplne odlišnými typmi ľudí.

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: Adam Mørk, Julian Weyer, Thomas Olsen, Thomas Moelvig
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama