Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Pružné podlahoviny Tarkett pre nemocnice

Zverejnené: 20. 10. 2008

Významný výrobca pružných podlahovín, spoločnosť Tarkett ponúka široký sortiment výrobkov, ktoré nachádzajú mnohostranné využitie tiež pri riešení interiérov nemocníc.

Podlahoviny Tarkett v týchto priestoroch ponúkajú nielen vynikajúce technické parametre Akustické PVC Tapiflex Optic v kombinácii s protišmykovým PVC (pavilón Emergency vo FN Hradec Králové)

Klasika s novým povrchom

Klasickou podlahovou krytinou, ktorá nájde uplatnenie hlavne v nemocničných chodbách a izbách, je prírodné linoleum, ktoré sa vyrába už viac ako 140 rokov (najžiadanejšie vzory a farby sú v kolekcií Veneto XF). Ide o stopercentne prírodný materiál vyrábaný zo surovín z obnoviteľných zdrojov (ľanový olej, živica, juta, korková a drevená múčka, prírodné plnivá a farbivá), dodávajúcich do interiérov zdravotníckych zariadení akýsi hrejivý pocit, ktorý musí určite dobre pôsobiť aj na psychiku pacientov.


Akustické PVC Tapiflex Optic v kombinácii s protišmykovým PVC (pavilón Emergency vo FN Hradec Králové)

Kedysi zložitú a nákladnú údržbu linolea nahrádzajú nové povrchové úpravy linolea, ktoré sú aplikované už vo výrobe. Napríklad povrch XF firmy Tarkett vyniká svojou odolnosťou voči oderu (modifikovaný polyuretán totiž obsahuje čiastočky oxidov hliníku o tvrdosti 9. stupňa Mohsovej stupnice), voči chemikáliám, jódu a tiež uľahčuje a minimálne o 30 % znižuje náklady na údržbu. Povrch XF pritom bezo zmeny zachováva u prírodného linolea jeho prirodzené protiplesňové a protibakteriálne vlastnosti.


IQ Granit v nemocničnej chodbe

Povrch si nevyžaduje po dobu 10 rokov žiadne dodatočné leštidlo a tiež až o 50 % znižuje spotrebu vody a elektrickej energie potrebnej pre údržbu. Pritom je známe, že priemerná veľká nemocnica vybavená konvenčnými podlahovinami bez povrchových úprav firmy Tarkett spotrebuje na ich údržbu každý rok až 7 000 litrov leštidla na podlahy a k tomu 350 tisíc litrov vody. Takže keď sa ušetrená časť tejto spotreby vynásobí aktuálnymi cenami, je ročná úspora naozaj významná.


IQ Granit – detail sokla

Univerzálne použitie

Ďalšou veľkou skupinou podlahových krytín, ktoré sa výborne uplatnia v nemocniciach, je homogénne PVC. Kolekcia firmy Tarkett v kvalitatívnej triede IQ (inteligentná kvalita) a Premium sa vyznačujú vysokým obsahom vinylu (viac ako 50 %), ktorý podlahovine dodáva vysokú pružnosť. Táto napríklad dovoľuje vyťahovanie stenových soklov priamo z podlahy a to aj v uhle 90° alebo zaručuje stopercentnú vodotesnosť u odtokových gúľ pri použití vo vlhkých priestoroch.


Vision Nova – kaučuková podlaha Tarkett

Povrch tvrdený polyuretánom vďaka svojej kvalite a celkovej konštrukcii podlahoviny zaručuje, že podlahovú krytinu nie je treba po celý čas jej životnosti ošetrovať leštidlom. Stačí každodenné suché alebo mierne vlhké vytieranie mopom a po mokrom periodickom čistení je možné (a potrebné) povrch podlahy za sucha preleštiť vysokootáčkovým strojom s červenou poduškou. Obnoví sa tým celistvosť povrchu vrátane jeho lesku, a podlahovina sa potom opäť ľahko na sucho vytiera mopom.


Granit Multisafe – detail sokla so stenovým PVC

Homogénne PVC má svoje miesto vo všetkých nemocničných priestoroch – vo vstupných halách je napríklad možné použiť vysoko reprezentatívnu kolekciu IQ Megalit alebo protišmykové homogénne PVC Eminent Safe.T. V ordináciách, chodbách a izbách potom napríklad kolekciu IQ Optima, IQ Granit alebo Primo Premium.


Granit Multisafe – riešenie odtokovej gule

V operačných sálach alebo miestnostiach s elektronickými prístrojmi má svoje uplatnenie napríklad elektrovodivé PVC v pásoch Toro EL s vodivým polyuretánom na povrchu ( firma Tarkett ho uviedla na trh ako prvá na svete ). V sprchách alebo bezbariérových kúpeľniach protišmyková kolekcia Granit Multisafe alebo Safetred Aqua ( pre bosú nohu ) v kombinácii so stenovým heterogénnym PVC Aquarelle Wall, v laboratóriách je možné uplatniť aj stenové PVC Wallgard.


Bezbariérová kúpeľňa (Granit Multisafe a stenové PVC Aquarelle Wall)

Farebné variácie

A pokiaľ niekto hľadá naozaj atraktívne dizajny, odporúčame hľadať v kolekciách heterogénneho PVC, ktoré má vo svojej dekoračnej vrstve prakticky neobmedzené možnosti vzorovania potlačou, farebnými vločkami alebo ich kombináciou.


Primo Premium v priestoroch recepcie

Tu nájdete najodvážnejšie vzory v atraktívnych živých farbách, ktoré dokážu naozaj mimoriadnym spôsobom ozvláštniť a dotvoriť interiéry nemocničných budov.


IQ Megalit
Heterogénne kolekcie firmy Tarkett majú nášľapnú vrstvu minimálne o hrúbke 0,7 mm vždy z priehľadného vinylu a povrch podlahoviny je opäť tvrdený polyuretánom Topclean XP. Ten u týchto materiálov rovnako podstatným spôsobom uľahčuje a zlacňuje následnú údržbu pri úspore minimálne 30 % týchto nákladov v porovnaní s bežnými podlahovinami a je možné ho tiež preleštiť suchým kefovaním pri použití bielej podušky.



Akustické PVC Tapiflex s kročajovým útlmom 19 dB vo FN v Hradci Králové

Heterogénne materiály majú svoje uplatnenie hlavne na chodbách a v izbách nemocníc (ako aj akustické kolekcie Tapiflex tak aj kompaktné heterogénne PVC v kolekciách Acczent Compact alebo Optic Compact, v prípade, keď už neostáva toľko peňazí, je možné farebne aj dizajnovo zaujímavé riešenia nájsť v kolekciách Supreme a Stella), v zázemí potom nájde svoje miesto napríklad protišmykové PVC z kolekcie Safetred v priestoroch šatní, šikmých plôch pre vozíčkarov alebo vo veľkých kuchyniach. Všetky heterogénne kolekcie Tarkett sú vybavené antibakteriálnou a antifungicídnou úpravou Sanitized. A pokiaľ má niekto záujem o celkom individuálne riešenie dizajnu podláh alebo si chce napríklad oživiť časť nemocnice pre deti, ponúka firma Tarkett hlavne pre homogénne a heterogénne PVC technológiu prípravy intarziou ultrazvukom – Floorcraft, ktorá môže zaistiť ako aj výrobu menších individuálnych vzorov pre vkladanie do podlahy (napríklad pre lepšiu priestorovú orientáciu detí, ktoré ešte nevedia čítať) tak aj celoplošných vzorovaných podláh podľa návrhov architekta.


Optic Compact v detskej čakárni

Floorcraft – možnosti intarzií


Nakreslený návrh vzhľadu podlahy a realizovaná podlaha v britskej nemocnici v Romfordu (technológia Floorcraft)
Autor: Ing. Jaromír Bělík
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama