Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

PSP – sendvičové panely a tvarové diely z polyuretánu a minerálnej vaty

Zverejnené: 13. 8. 2009

Firma PSP izoterm bola založená v roku 1991. Prvým výrobným programom boli sendvičové izolačné panely pre obytné stavebné bunky. Postupom času sa výrobný program rozširoval, ako o nové technológie, tak aj o nové výrobky. V súčasnosti patrí spoločnosť k popredným spracovateľom tvrdých polyuretánových pien v Českej republike.

Avšak okrem zvyšovania objemu výroby dbá firma prinajmenšom s rovnakou dôslednosťou na zvyšovanie kvality svojich výrobkov. Že sa jej to darí, dokladá aj priznanie Certifikátu kvality ISO 9001–2001 v máji 2004 a jeho obhájenie v máji 2007.

Tvarové diely

Firma PSP izoterm vyrába tvarové diely dvoma technológiami: vstrekovaním polyuretánovej zmesi do foriem a rezaním dielov na špeciálnych CNC pílach.


Tvarové izolácie

Vstrekovanie polyuretánovej zmesi do foriem

Táto technológia je vhodná pre výrobky vo veľkom množstve, pretože je potrebné vyrobiť kvalitné formy, ktoré výrobu pri menšom počte kusov predražujú. Použitá polyuretánová pena môže mať objemovú hmotnosť od 40 kg/m3 do 220 kg/m3 a v niekoľkých triedach horľavosť.Použitie týchto výrobkov je predovšetkým ako základ tvarových dielov z laminátu.Použitie týchto výrobkov je predovšetkým ako základ tvarových dielov z laminátu.

Materiálrozsah použitia súčiniteľ tepelnej vodivosti
tvrdá polyuretánová pena -200 až +200 °C 0,025 W/(m.K)
minerálna vata max. 700 °C 0,045 W/(m.K)
polystyren (expandovaný/extrudovaný) do 80 °C 0,040 W/(m.K)

Izolačné materiály - jadra panelov
materiál vlastnosti
polyestérový laminát štandardne hrúbka 1,5 mm v bielej farbe RAL 9010 s ochrannou fóliou
Plechy: lakované štandardne hrúbka 0,6 mm v bielej farbe RAL 9010 s ochr. fóliou
pozinkované štandardne hrúbka 0,5 – 1 mm
nerezové štandardne hrúbka 0,5 – 1 mm
Al-plechy štandardne hrúbka 0,8 – 2 mm
preglejky
drevotriesky
dosky OSB (drevoštiepka)
dosky Cetris

Poťahové (krycie) materiály

Sendvičové panely

Rezanie dielov na špeciálnych CNC pílach

Táto technológia je vhodná pre malosériovú a kusovú výrobu. Ako materiál možno použiť jednak minerálnu vatu pre izolácie komínových vložiek a parovodov s povrchovou teplotou vyššou ako 200 °C. Ďalej používame tvrdú polyuretánovú penu o objemovej hmotnosti 33 kg/m2 až 150 kg/m2 s tepelnou odolnosťou do 90 °C. Na želanie zákazníka môžeme dodať izolácie s tepelnou odolnosťou až do 180 °C. Izolácie potrubia je možné vyrábať podľa požiadaviek zákazníka. Izolácie sú dodávané na akýkoľvek rozmer potrubia a v rôznych hrúbkach. Firma k týmto izoláciám vyrába tiež izolácie kolien a oblúkov.


Rezanie dielov na CNC pílach

Ďalej sa táto technológia využíva k výrobe polotovarov modelov laminovacích foriem. Firma PSP izoterm tiež reže polyuretánové dosky rôznych hrúbok v štandardnom rozmere 1000×2000 mm s toleranciou 0,5 mm. Na želanie zákazníka možno rozmery upraviť podľa potreby.


Sídlo firmy

Sendvičové panely

Sendvičové panely pre stavebníctvo spracováva firma PSP izoterm tiež dvoma spôsobmi:Vstrekovaním polyuretánovej peny do vopred pripravených poťahov v špeciálnej forme. Táto technológia sa hodí pre panely menších rozmerov (2×3 m), u ktorých nie je kladený dôraz na väčšiu pevnosť panelu. Využívajú sa najviac v stavebníctve.

  • Lepenie vo vákuových lisoch. Táto technológia je finančne náročnejšia. Vyrábajú sa panely väčších rozmerov (3×10 m) a s podstatne lepšími mechanickými vlastnosťami (dostatočná pevnosť panelu), využívané predovšetkým pri výrobe automobilových nástavieb.

Obidve technológie možno použiť pre výrobu panelov s veľkou škálou poťahových materiálov a zloženia. Tieto panely sa využívajú jednak na zatepľovanie budov (fasádne panely) alebo je z nich možné zostaviť chladiace či mraziace boxy, ktoré sa dajú namontovať aj do stávajúcich priestorov.


Vstavané chladiace boxy pre automobily

Výroba firmy PSP izoterm je koncipovaná ako zákazková, spoločnosť vychádza maximálne v ústrety požiadavkám zákazníka.


Technologický objekt pre riadenie železničných prejazdov

Ako izolačný materiál sa používa pri oboch technológiách polyuretánová pena, pre špeciálne použitie sú aplikované aj iné materiály napr. polystyrén, minerálna vata, penové sklo.


Tvrdá polyuretánová pena

Firma PSP izoterm sa tiež zaoberá konečnou montážou atypických vstavaných chladiacich a mraziacich boxov a stavbou malých technologických objektov napr. pre elektroniku riadenia železničných prejazdov.

Autor: Ing. Vladimír Chocholouš
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama