Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Realizácia obkladov o tri dni rýchlejšie? Kedysi nemožné, dnes už realita

Zverejnené: 5. 2. 2021

Polyméry na báze modifikovaného silanu sú novým trendom v oblasti hydroizolácie a lepenia dlažby na balkónoch, terasách či v kúpeľniach. Významne urýchľujú proces obkladania - až o tri dni - a výrazne tak zefektívňujú nielen dokončovacie stavebné práce.

Použitie hydroizolácie pod dlažbu na balkónoch a v kúpeľniach je už nejakú dobu samozrejmosťou. Na trhu je mnoho cemento-polymérových produktov, väčšinou ide o dvojzložkové alebo jednozložkové prípravky na disperznej báze, ktoré sú vo vedrách už pripravené na okamžité použitie. V spojení s kvalitným flexibilným cementovým lepidlom potom tvoria systémové riešenie.

Položili ste si ale niekedy otázku, či to nejde urobiť lepšie, rýchlejšie a kvalitnejšie? Kam sa vlastne môžu stavebné materiály a postupy v ďalších desiatich rokoch posunúť? Ako materiál budúcnosti sa javia takzvané MS polyméry - na báze modifikovaného silanu, ktoré sú súčasťou hybridných tmelov a lepidiel, ako je napríklad vysokopevnostný MAMUT GLUE High Tack. MS polyméry je možné rôzne modifikovať a vyvíjať pre rozdielne aplikácie a výsledné vlastnosti. Jednou takou vývojovou vetiev je elastické lepidlo a hydroizolácia v jednom.

Výhody a prednosti moderných materiálov na báze MS polymérov:

  • Sú okamžite pripravené k použitiu, bez potreby miešania a ďalšej prípravy.
  • Ide o produkty typu dva v jednom: hydroizolácia a lepidlo na obklady a dlažbu.
  • Na nenasiakavé podklady sú aplikované bez primeru. Pri rekonštrukciách sa lepia priamo na pôvodnú keramickú dlažbu (podklad je potrebné iba odmastiť a očistiť).
  • Akú sú aplikované na kvalitné a nové nasiakavé podklady, nie je potrebná ani penetrácia. Jedná sa teda o ideálny materiál pre novostavby.
  • Sú použiteľné aj na kritické a pružné poklady vrátane dreva, OSB alebo drevotriesky. „Rozumie si“ aj s anhydritovými podkladmi.
  • Je možné ich aplikovať či už na podlahy, tak na steny (zvislé aplikácie), sú dostatočne tixotropné, nestekajú.
  • Ide o bezpáskovú hydroizoláciu, ktorá pružne prekonáva praskliny a dilatačné škáry či medzery.
  • V porovnaní so štandardnými hydroizoláciami šetrí čas potrebný k aplikácii a znižujú množstvo vrstiev.
  • Po vytvrdení dosahujú extrémne vysokú pevnosť, sú preto ideálne aj pre kladenie veľkoformátovej dlažby.
  • Vypĺňajú nerovnosti podkladov, nespôsobujú koróziu kovov, tlmia kročajový hluk.
  • Sú univerzálne použiteľné, v interiéri aj exteriéri, odolávajú vode aj mrazu, sú stále flexibilné aj počas hlbokých mrazov.

Ako vyzerá postup hydroizolácie a lepenia dlažby novou metódou?

1. Penetrácia nie je potrebná, pokiaľ máme kvalitný nový nasiakavý podklad alebo v prípade rekonštrukcií aplikujeme priamo na keramickú dlažbu. V takom prípade stačí odmastiť a očistiť pôvodné nečistoty.

2. Hydroizolačná vrstva sa nanáša iba raz v predpísanej hrúbke, hmota sa nemieša, priamo sa aplikuje. Do rohov a kútov, prípadne dilatačných škár, sa nevkladajú žiadne pásy.

3. Po vyschnutí lepíme najskôr keramické obklady, následne dlažbu. Hmota sa nanáša iba jednostranne, čím sa oproti cementovým lepidlom znižuje spotreba.

4. Po zaschnutí pristupujeme k zašpárovaniu, do kútov potom aplikujeme pružný tmel.

Príkladová štúdia, ktoré porovnáva čas potrebný k realizácii obkladov pri použití nových progresívnych materiálov s časom, ktorý zaberie konvenčný systém hydroizolácie a lepenia keramických obkladov (viď XLS1), jasne preukazuje, že časová úspora činí v prvom prípade tri dni. Ide o dôsledok absencie penetrácie, druhej poistnej hydroizolačnej vrstvy aj potreby vkladania pásov do rohov. Úsporu prináša tiež kratšia technologická prestávka medzi pokládkou dlažby a škárovaním obkladov a dlažby. Moderné materiály na báze MS polymérov navyše znižujú prácnosť a svojimi kvalitatívnymi vlastnosťami celý systém povyšujú o niekoľko tried.

Konkrétnym predstaviteľom popísanej novej generácie je DUO FLEX L8600 Elastické lepidlo a hydroizolácia. Dodáva sa vo vedrách v hmotnosti piatich kilogramov, farba hmoty je béžová. S týmto produktom nemusíte dlho premýšľať, na aký podklad položiť vašu novú dlažbu a obklady. Aplikujte ich priamo na betón, anhydrit, drevo, plech, epoxidový náter alebo pôvodnú dlažbu. Odpadá vkladanie pružných pásov do rohov hydroizolácie a ďalšie spomínané štandardné postupy, ktoré sú zvyčajne odporúčané pri aplikovaní konvenčných hydroizolácií či lepidiel. Navyše získate absolútne pružné a extrémne pevné lepidlo/hydroizoláciu s kročajovým útlmom.

Záujem či otázky ohľadne použitia a vlastností produktu DUO FLEX je možné, okrem iného, učiniť prostredníctvom webového formulára na adrese www.denbraven.sk/kontakt. Celé produktové portfólio Den Braven nájdete tu na webových stránkach výrobcu.

Autor: Ing. Kamil Šmidák
Foto: archív spoločnosti Den Braven, Shutterstock
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama