Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Recyklovaný betón – český príspevok cirkulárnej ekonomike

Zverejnené: 14. 10. 2019

Česká spoločnosť ERC-TEC, ktorá vyvinula revolučný recyklovaný betón sa spojila s firmou Skanska. Spoločne prinášajú na trh riešenia, ktoré umožnia znovu využiť odpad pochádzajúci zo zdemolovaných stavieb.

Materiál nazvaný Rebetong je tvorený až zo 100% recyklovanou stavebnou sutinou. Má podobné vlastnosti ako betón, avšak vďaka nano-prímesi využíva miesto prírodného kameniva stavebnú suť. Nová technológia umožňuje z materiálu po ukončení životnosti stavieb postaviť celkom nové objekty.

Ide o účinné riešenie obrovského objemu odpadu, ktorý doteraz končil na skládkach. Životnému prostrediu zároveň uľaví znížením uhlíkovej stopy a to napríklad obmedzením ťažby aj dopravy potrebnej k prevezeniu kameniva z obmedzeného počtu lomov na betonáreň. Využívanie stavebnej sutiny má výraznú výhodu z hľadiska ceny stavby. Peniaze bude budova navyše majiteľovi šetriť aj v priebehu celého životného cyklu. Rebetong má totiž nižší koeficient tepelnej vodivosti, čo znamená nižšiu energetickú náročnosť budov.

"Produkty vyrobené podľa nášho patentovaného technologického know-how sa po ukončení svojej životnosti opäť použijú pre stavebný priemysel. Je tak zaručený nekonečný životný materiálový cyklus. Betóny a výrobky z betónu spĺňajú najprísnejšie kritéria požiadaviek betonárskych noriem. V súčasnej chvíli sa jedná o jediný betón na svete vyrobený zo 100% recyklovaných kamenív. Vďaka partnerstvu spoločnosti ERC-TECH a Skanska sa otvára šanca túto inováciu používať po celom svete," uvádza Pavol Górecki, výkonný riaditeľ spoločnosti ERC-TECH, ktorá spoločne s firmou Skanska prináša túto technologickú inováciu na trh.

Zvyšovanie podielu recyklovaných materiálov v stavebníctve je kvôli stále silnejšiemu dôrazu na cirkulárnu ekonomiku dôležitou témou. Len Praha napríklad v súčasnej dobe spotrebováva 13 miliónov ton stavebných materiálov ročne, z toho iba 10% je recyklátom. Zdrojov prírodného kameniva pritom ubúda. Do 9 rokov bude mať z 221 českých lomov zásoby len 107 z nich a k úplnému vyčerpaniu by v tuzemsku pri súčasnom priemernom tempe spotreby malo dôjsť už okolo roku 2062.

Skanska v súčasnosti vlastní osvedčenia a normy pre transportný betón a stenové prefabrikáty, na základe ktorých už Rebetong oficiálne vyrába. Materiál je tak už v súčasnosti pripravený stať sa plnohodnotnou súčasťou stavby rodinných a bytových domov, základových konštrukcií alebo napríklad podkladovej vrstvy vozoviek.

V novo otvorenom parkour parku v pražských Modranoch bol Rebetong dosť  využitý
V novo otvorenom parkour parku v pražských Modranoch bol Rebetong dosť využitý

"Aby v betóne mohlo byť využité až 100% recyklátu a podporené širšie využitie, musí vzniknúť nová národná norma. Jej vznik sme už v prvej polovici tohto roka s podporou Ministerstiev životného prostredia,priemyslu a obchodu iniciovali a vlastný proces sa začal v minulom mesiaci. Sme jeho aktívnym účastníkom a dúfame v jej vydania do konca roka 2020," dopĺňa Bohuslav Slánský, vedúci technického rozvoja a inovácií spoločnosti Skanska.

Dňa 10. 10. 2019 prebehlo slávnostné otvorenie parkourového parku v komunitnom priestore Cukrkandl v pražských Modřanoch. Ten je postavený práve z Rebetongu a bude tak slúžiť nielen ako ihrisko pre mládež, ale zároveň ako prvá vonkajšia expozícia nového materiálu.

Súvisiace články:

Vodopriepustný betón - pervious concrete

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Skanska
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama