VELUX - premeňte temný kút na oázu slnečného svetla
Dnes je 20.5.

Rekonštrukcia historického mlyna pri rybníku

Zverejnené: 22. 11. 2018

V prípade rekonštrukcie historického mlynu v Povltaví realizovaného architektonickou kanceláriou stempel/tesar sa jedná o odvážnu architektúru. Práve odvaha a invencia architektov dokázali starú stavbu dokonale oživiť, zväčšiť jej priestor a priniesť do nej prirodzené svetlo.

Vdýchnutie nového života

Už po prvom stretnutí s majiteľmi bolo zadanie jasné, aké má ich budúce bývanie spĺňať požiadavky: „ Má byť nevšedné a pritom jednoduché“. Tento jasný popis odrážal životný postoj a charizmu pokorného manželského páru. Na začiatku spolupráce ešte nikto z nás nevedel, že na konci bude vdýchnutie nového života domu. Boli sme najskôr na začiatku hľadania vhodného miesta, kde by mal byť dom postavený. Prianie bývania na samote splnil svojou polohou a genia loci (duchom miesta) prastarý mlyn pri zaniknutom rybníku. Po prvej návšteve bolo teda rozhodnuté: „Tu a v tomto dome, nebudeme stavať, ale rekonštruovať.“

Dlhé roky existencie mlyn poznamenali. Predsa len, roky bez starostlivosti, vlhkosť a nevhodná dispozícia viedla k radikálnemu riešeniu. Namiesto „plastickej operácie“ razantná „transplantácia“. Nie len povrchné omladenie, ale ozdravenie všetkých zásadných konštrukcií tak, aby sa nevytratilo kúzlo storočí. Hlavnou úlohou bolo do útrob domu dostať vzduchu a svetlo. Nikto si ale neprial narušiť štít, preto sme „amputovali časť trupu“. V pôvodnom objeme stavby tak vzniklo patio, kadiaľ do interiéru cez presklený „rez domom“ vniklo slnko. Hlavný štít sa obnažil z obidvoch strán a prúdenie čerstvého vzduchu ho zbavilo večnej vlhkosti, ktorá by sa s obnovením rybníka znásobila.

Existujúci krov sa zrenovoval. Z obývacej izby s kuchyňou a jedálňou je možné sa aj naďalej kochať prácou predkov; priestor je otvorený zrušením stropu cez dve poschodia. Vstup do mlyna zostal na pôvodnom mieste. Mlynské koleso bolo vyrobené tradičným remeselným spôsobom. Celé prízemie vrátane patia je dlaždené čadičovou dlažbou. Starostlivým spôsobom sme takto postupne obnovili a vymenili jednotlivé časti mlyna tak, aby sme splnili vytýčený cieľ, nevziať domu krásu danú vekom. Obrazne prirovnáme našu prácu architektov a všetkých spolupracujúcich remeselníkov k lekárom, ktorí svojich pacientov liečia. Rovnako ako v ich práci je potrebné k uzdraveniu viac. Tým vdýchnutím života, tým uzdravením bolo zabývanie novými majiteľmi. Dom našiel znovu svoju funkciu, zmysel života.

• Kancelária: Stempel & Tesař architekti, www.stempel-tesar.com
• Autori: prof. Ing. arch. Ján Stempel, Ing. arch, Jan Jakub Tesař
• Adresa: Slapy
• Zahájenie projektu: 03/2014
• Dokončenie realizácie: 2017

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Česká cena za architektúru

Tématické odbory

Nové

Dažďová voda - cesta k úspore aj nezávislosti

Zverejnené 14.5. Narastajúce množstvo zastavaných plôch a súčasné hospodárenie roľníkov zhoršuje absorpčnú vlastnosť pôdy na pozemkoch. To niektorí ľudia pokladajú za hlavnú príčinu, prečo veľká časť vody nie je zadržiavaná v krajine a odchádza z miest dažďových… ísť na článok

Súboj: vaňa verzus sprchový kút

Zverejnené 18.5. Čaká vás zariaďovanie nového bytu či domu? Potom ste už možno začali premýšľať o návrhu vysnívanej kúpeľne. Okrem kachličiek, obkladov a tvarov umývadla je potrebné vyriešiť zásadný spor – vaňa alebo sprchový kút? Každý z variantov má svoje výhody… ísť na článok

Ochráňte spodnú stavbu proti nepriaznivým vplyvom

Zverejnené 17.5. Spodná stavba zahŕňa podzemnú časť budovy. Zistite, čo všetko ju bezprostredne ovplyvňuje a ako ju čo najlepšie chrániť. Objavte, ktoré materiály sú najlepšie, použite ich pri stavbe a získajte späť až 100 % ich hodnoty. ísť na článok