Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Rodinný dom pripomínajúci dve stodoly

Zverejnené: 8. 1. 2024

Dom sa nachádza v poľskom regióne Kujavsko. Návrh využil všetky príležitosti, ktoré pozemok pri jazere ponúkal. Architekti zo štúdia Exterio dom hmotovo komponovali ako reminiscenciu na dve tradičné stodoly, aby plynulo zapadol do okolitej krajiny a vidieckej zástavby.

Zdroj: Yassen Hristov

Majitelia pozemku určeného na rekreáciu pri malebnom jazere dlho snívali o tom, že si na ňom raz postavia svoj letný dom. Odľahlé vidiecke prostredie s úchvatným výhľadom na šumiacu vodu by im poskytlo ideálne podmienky na relaxáciu. Postupom času prehodnotili svoj pôvodný zámer a rozhodli sa postaviť dom, ktorý by spájal funkciu celoročného aj príležitostného bývania. Úzky tvar pozemku však predstavoval pre architektov komplikáciu. Umiestniť na ňom väčšiu budovu, ktorá by splynula s okolím a poskytovala nerušený výhľad na krajinu pri vode, sa javilo ako skutočná výzva.

Zdroj: Yassen Hristov
Zdroj: Yassen Hristov

Architekti z Exterio na pozemok umiestnili dom ako kompozíciu dvoch moderných stodôl s totálnym presklením štítových stien smerom k jazeru. Toto riešenie im umožnilo takmer prirodzene prispôsobiť koncept stavby pozdĺžnemu tvaru pozemku a maximálne využiť jeho prednosti. Jednotlivé funkcie v dome usporiadali tak, aby bol výhľad smerom k jazeru možný aj z hĺbky interiéru. Návrh využíva tvar pozemku a spoločne s jeho miernym sklonom intuitívne navádza návštevníka od vstupu, pozdĺž stien až k mólu na jazere.

Zdroj: Yassen Hristov
Zdroj: Yassen Hristov

Aby budova svojim meradlom nedominovala okoliu a získala intímny charakter, bolo jej funkčné usporiadanie rozdelené do dvoch vzájomne prepojených blokov. V jednom sa nachádzajú obytné priestory a spálne hostiteľov, zatiaľ čo v druhom je umiestnené hospodárske zázemie, športová sála a izby pre hostí. Sú prepojené spojovacou chodbou, v ktorej sa nachádza hlavný vstup do budovy. Uprostred kompozície tróni záhrada, ktorá vytvára vnútorné zelené nádvorie medzi jednotlivými objemami.

Zdroj: Yassen Hristov
Zdroj: Yassen Hristov

Inšpiráciou boli architektom miestne tradičné vidiecke budovy, ktoré sa od pradávna vyznačovali rozdelením na obytnú a hospodársku časť. Oba domy majú sedlové strechy bez odkvapov a obrovské okná v štítoch, ktoré rámujú výhľad na jazero. Od začiatku bolo zámerom zasadiť projekt do kontextu regiónu, rešpektovať jeho tradície a prírodné prvky, ale moderným spôsobom.

„Rozhodli sme sa vytvoriť most medzi modernou architektúrou, ktorá sa vyznačuje minimalizmom a regionálnou architektúrou, ktorej dominujú šikmé strechy a drevené povrchové úpravy pripomínajúce vidiecke stavby,“ hovoria architekti z Exterio.

Zdroj: Yassen Hristov
Zdroj: Yassen Hristov

Celý dom je obložený smrekovcovými doskami. Prirodzená svetlá farba dreva dodáva hmote ľahkosť a vytvára teplý a útulný pocit. S fasádami kontrastujú tmavé strechy, ktoré sú pokryté plechom so stojatou drážkou.

Dom má smerom do ulice menej okien, čo dodáva jeho obyvateľom pocit intimity. Otvory budovy s obrovským presklením smerujú do záhrady a k jazeru, ktoré sa nachádzajú na juhozápadnej strane. Táto orientácia budovy voči svetovým stranám poskytuje na poludnie vynikajúce svetlo a pri západe slnka krásny výhľad na vodu.

Zdroj: Yassen Hristov
Zdroj: Yassen Hristov

Prepojenie s prírodou zaisťujú kryté terasy s posedením. Na jednej z nich je aj letná kuchyňa s veľkým stolom, zatiaľ čo na susednej terase je vírivka a lehátka. Nad väčšou terasou je pergola s pohyblivými tieniacimi žalúziami, ktoré umožňujú reguláciu svetla.

Použitie rovnakých povrchových materiálov v interiéri aj exteriéri, ako sú veľkoformátové kremenné sintry na podlahách a terasách, čierne oceľové a hliníkové prvky alebo drevo podobných farieb na fasádach aj v interiéri, umocňuje dojem prelínania oboch priestorov.

Zdroj: Yassen Hristov
Zdroj: Yassen Hristov

Budova ponúka nadštandardnú úžitkovú plochu. Okrem obytných priestorov a spálne pre hostiteľa sa v nej nachádza aj telocvičňa, izby pre hostí, kôlňa, technické zázemie a miestnosti na uskladnenie športového vybavenia.

Dom zapadá do súčasných ekologických trendov a spĺňa štandardy nízkoemisnej výstavby. Konštrukcia stien, stropov a strechy je vyrobená z ekologických panelov z krížom lepeného dreva (CLT). Budova tiež využíva energiu z obnoviteľných zdrojov. Napája ju fotovoltické panely umiestnené na streche a tepelné čerpadlo.

Zdroj: Yassen Hristov
Zdroj: Yassen Hristov

Zdroj: https://www.archiweb.cz/exterio

Čítajte tiež:

Autor: EXTERIO
Foto: Yassen Hristov

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama