Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Rodinný dom s dokonalým prepojením vnútorných priestorov s vonkajšou krajinou Českého raja

Zverejnené: 7. 1. 2023

Rodinný dom na Rašovce sa nachádza na južnom svahu ještedského hrebeňa vo výške 600 m n. m. s nádherným výhľadom na scenériu Českého raja. Výhľad a prepojenie vnútorných priestorov s krajinou bol jedným z určujúcich motívov pri navrhovaní domu. Krajina je otvorená, priechodná, prevažujú kvitnúce lúky bez oplotenia.

Pôdorysne je dom obdĺžnikového tvaru s rozmermi zhruba 22,5 × 7 m. Foto: BoysPlayNice

Pôdorysne je dom obdĺžnikového tvaru s rozmermi zhruba 22,5 × 7 m orientovaný po vrstevnici. Pozdĺž severnej strany pozemku vedie na násype komunikácia, na ktorú bolo potrebné dom pripojiť. Preto je časť strechy objektu pojazdná, určená na parkovanie vozidiel. Úroveň prízemia aj hlavná plocha záhrady sú potom 4,5 m pod úrovňou komunikácie. Nad väčšine objektu je sedlová strecha s premenným sklonom, od 43 ° po 30 ° na východnom štíte. Štíhla hmota domu sa zošikma zarezáva do strmého svahu cesty a hrebeň sa pomyselne skláňa po svahu dole do záhrady.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Hlavný vstup je na západnej strane. Prístup je po terénnom schodisku pozdĺž porasteného kamenného múru. Inak kompaktná hmota domu je na východnom štíte úplne otvorená a jej celopresklená stena je zošikma ustúpená za obrysovú hranu. Maximalizuje sa tak plocha výhľadu a vzniká zastrešená terasa. Tá prilieha k južnej strane, kde je do hmoty domu prelomený ďalší otvor na celú výšku podlažia. Presklenie sa stretáva v dvoch tretinách tohto otvoru s presklením východného štítu a to bez rohového stĺpika. Roh tvoria posuvné portály, ktoré je možné roztiahnuť a postupným prechodom cez terasu úplne spojiť hlavný obytný priestor so záhradou. Takisto aj všetky ďalšie obytné miestnosti prízemia, vrátane kúpeľne, sa presklenými otvormi na južnej strane otvárajú krajine.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Reliéfnu fasádu tvoria dosky z portugalského expandovaného korku premenlivej hrúbky, ktoré sa striedajú vo vertikálnych pásoch. Tento materiál nebol doteraz v Čechách takto použitý. Sedlová strecha je z falcovaného hliníkového plechu antracitovej farby. Stropy a obvodové steny boli odliate z pohľadového železobetónu, vnútorné priečky sú tehlové, omietané. Podhľad strechy je obložený bielenou brezovou preglejkou, od krovu je zavesený francúzsky otočný liatinový krb, dominantný prvok interiéru. Celkový prostý ráz domu dotvára tmavá hnedočervená podlahová stierka. Vonkajšia dlažba je zo starých, ochodených, veľkých žulových kameňov. Podobajú sa pôvodnej libereckej dlažbe s jej špecifickou ružovkastou farbou. Podobne veľkoryso bol kedysi vydláždený celý Liberec. Takto sa postupne rodil celý dom – s rešpektom k miestnym tradíciám, histórii, k materiálu aj k okoliu.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Príbeh domu rozprávajú investori nasledovne: „Všetko začalo objavením posledného stavebného pozemku na Rašovciach pred siedmimi rokmi. Miesto sme už skôr poznali, a keďže sme chceli stavať čo najvyššie smerom k Ještědu, vôbec sme neváhali. Plno ďalších prvkov sme už dlhšiu dobu nosili v hlave : presklené steny, pohľadový betón, strohý interiér, kovové prvky, zavesený krb alebo otvorenú záhradu bez plotu... Kamaráti z ateliéru SAD sformovali pôvodné idey Ivety do návrhu domu. Ako sa dom rodil, postupne sme pochopili, že jednoducho nemôžeme robiť žiadne kompromisy. Dom je obložený korkom a v presklenom rohu nestojí stĺpik ako by sa dalo očakávať. Konštrukčne náročnej stavby sa ujala firma s tematicky štýlovým názvom Ještědská stavebná spoločnosť, pod domom objavila vrstvu čierneho uhlia a nakoniec všetko dobre dopadlo položením posledného žulového kameňa do dlažby."

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

"Interiérový dizajn domu s vnútornými dispozíciami miestností možno vznikol skôr ako samotný dom," hovorí Iveta Zachariášová, interiérová architektka, spoluautorka celého projektu a najmä interiéru. „Vďaka mojej dlhoročnej praxi mi bolo mnoho vecí a funkčných aspektov jasných hneď od začiatku a riešili sme v podstate len zladenie s konštrukciou domu a otvorenie domu do okolitého prostredia prostredníctvom sklenených stien. Svetlo, priestor, čistota interiéru a farebná striedmosť ma zaviedli predovšetkým do štúdií Konsepti a Ligne Roset, na ktorých je postavený základ vnútorného vybavenia nábytkom."

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Názov osady Rašovka je odvodený od slova pučať (česky rašit): Na jar tu dochádza k prudkému topeniu snehu vďaka južnej orientácii k slnku a príroda ožíva a takzvane "raší" viditeľne skôr ako v okolí. Miestna horská mikroklíma priamo na jaštedskom hrebeni je špecifická rýchlymi zmenami počasia, častým vetrom a poveternostnými zrážkami. Hlboko pod domom sa nachádzajú vápencové krasové útvary naplnené vodou, ku ktorej siaha studničný vrt.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Autor: atelier SAD | Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová
Adresa: Na Rašovce 70, Šimonovice, Česká republika
Investor: Iveta a Jan Zachariášovi
Projekt: 2016-19
Realizácia: 2020
Zastavaná plocha: 158 m²
Plocha pozemku: 1685 m²
Obostavaný priestor: 640 m³
Náklady: 17 000 000 CZK (cca 707 tis. Eur)

Zdroje:

https://www.archiweb.cz/b/rodinny-dum-na-rasovce-pod-jestedem

Čítajte tiež:

Autor: ateliér SAD - Adam Jirkal, Tomáš Kubák, Iveta Zachariášová
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama