vyhľadávanie
Dnes je 5.12.

Rodinný dom splývajúci so svojim okolím

Zverejnené: 18. 11. 2022

Jednoduchý dom obdĺžnikového pôdorysu so sedlovou strechou rešpektujúci miestny ráz krajiny a zástavby sa nachádza na konci slepej ulice, na ktorú nadväzujú polia a lúky. Pre jeho priamy kontakt s okolitou zeleňou pôsobí akoby z nej prirodzene vyrastal. Naturálny charakter exteriéru posilňuje využitie príhodných materiálov.

Povrch fasády je vytvorený z bielej tradičnej omietky a prevetrávanej fasády zo smrekovcových dosiek bez povrchovej úpravy, ktorá podporuje svojim postupným prirodzeným starnutím, splynutie domu s okolitým prostredím. Strešnú krytinu tvorí falcovaný sivý plech.

Stavebný objekt tvorí rodinný dom a samostatne stojace skladové priestory a garážové státie, ktoré sú prepojené s domom plochou strechou. Východiskom pre podobu návrhu boli hlavne dispozičné a estetické požiadavky vychádzajúce z predstavy tradičného spôsobu bývania v rodinnom dome. Výsledkom činnosti je racionálny rodinný dom, ktorý vypovedá o charaktere stavebného objektu a rešpektuje lokálnu architektúru.

Dispozícia domu je veľmi jednoduchá a vzdušná

Hlavný vchod sa nachádza v závetrí, ktoré je orientované na juhovýchodnej fasáde objektu a je napojené na exteriérovú komunikáciu – spevnenú plochu, ktorá vedie k verejnej komunikácii. Vstupný priestor je charakterizovaný ako vstupná hala s prislúchajúcim šatníkom a sprístupňuje aj technické zázemie s práčovňou. Vstupná chodba slúži ako hlavná komunikačná jednotka v rámci 1NP.

Priamo oproti vstupnej časti je orientovaná pracovňa, samostatné WC a vedľa kúpeľňa pre deti. Spálňa sa nachádza v severovýchodnej časti pôdorysu. Je vybavená vlastnou kúpeľňou a šatníkom.

Podlažia domu pozostávajú z prvého nadzemného podlažia a podkrovia, pričom tieto dva priestory navzájom komunikujú – prepájajú sa v mieste galérie.

Priestor obývačky sa otvára cez dve podlažia až do sedlovej strechy, ktorej konštrukcia je priznaná. Maximálne presklenie na celú šírku miestnosti obývačky a kuchyne s jedálňou umožňuje vizuálne prepojenie interiéru s vonkajšou krytou terasou a záhradou. Do podkrovia sa dostaneme pomocou jednoramenného schodiska prístupného z detskej izby, ktorej strop je otvorený, vyplnený pochôdznou sieťou. Tá slúži na relax a prepája vzájomne zóny detskej izby. Na poschodí sa nachádza galéria a samostatná izba, spacia časť pre deti.

Materialita interiéru je príznačná jednoduchosťou a síce kombináciou dreva, bielej omietky a prírodných materiálov. Čierne doplnky ju v tomto smere podčiarkujú a nechávajú vyniknúť priestor.

Zdroj:

www.archiweb.cz

Autor: Monmaratelier
Foto: Matej Hakár
reklama

Nové

Zima vás nemusí odradiť od murovania

Zima vás nemusí odradiť od murovania

Zverejnené 1.12. Pri výstavbe konštrukcií treba rešpektovať nielen technologické postupy, ale aj klimatické podmienky. Medzi najdôležitejšie ukazovatele sa pritom zaraďujú nízke alebo vysoké vonkajšie teploty, slnečné žiarenie, vietor, dážď a mráz. Pri nižších… ísť na článok

Ultranízkoenergetické tehlové dvojdomy pod Považským Inovcom

Ultranízkoenergetické tehlové dvojdomy pod Považským Inovcom

Zverejnené 30.11. V atraktívnej lokalite obce Kočovce časť Rakoľuby zrealizovala spoločnosť CBI s. r. o. výstavbu moderných ultranízkoenergetických dvojdomov . Na stavbu moderných objektov bolo použité murivo z tehál Porotherm, ktoré dosahujú vynikajúce… ísť na článok

Materská škola v nemeckom Niederwerne. Tri budovy pripomínajúce vápencové masívy

Materská škola v nemeckom Niederwerne. Tri budovy pripomínajúce vápencové masívy

Zverejnené 5.12. Nová budova materskej školy v nemeckom Niederwerrne ponúka miesto až pre 125 detí. Tri vzájomne prepojené budovy pripomínajú horské vápencové masívy – majú snehobielu fasádu aj strechu z odolnej zliatiny hliníka spoločnosti PREFA Aluminiumprodukte. ísť na článok

reklama