Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Rodinný dom splývajúci so svojim okolím

Zverejnené: 18. 11. 2022

Jednoduchý dom obdĺžnikového pôdorysu so sedlovou strechou rešpektujúci miestny ráz krajiny a zástavby sa nachádza na konci slepej ulice, na ktorú nadväzujú polia a lúky. Pre jeho priamy kontakt s okolitou zeleňou pôsobí akoby z nej prirodzene vyrastal. Naturálny charakter exteriéru posilňuje využitie príhodných materiálov.

Povrch fasády je vytvorený z bielej tradičnej omietky a prevetrávanej fasády zo smrekovcových dosiek bez povrchovej úpravy, ktorá podporuje svojim postupným prirodzeným starnutím, splynutie domu s okolitým prostredím. Strešnú krytinu tvorí falcovaný sivý plech.

Stavebný objekt tvorí rodinný dom a samostatne stojace skladové priestory a garážové státie, ktoré sú prepojené s domom plochou strechou. Východiskom pre podobu návrhu boli hlavne dispozičné a estetické požiadavky vychádzajúce z predstavy tradičného spôsobu bývania v rodinnom dome. Výsledkom činnosti je racionálny rodinný dom, ktorý vypovedá o charaktere stavebného objektu a rešpektuje lokálnu architektúru.

Dispozícia domu je veľmi jednoduchá a vzdušná

Hlavný vchod sa nachádza v závetrí, ktoré je orientované na juhovýchodnej fasáde objektu a je napojené na exteriérovú komunikáciu – spevnenú plochu, ktorá vedie k verejnej komunikácii. Vstupný priestor je charakterizovaný ako vstupná hala s prislúchajúcim šatníkom a sprístupňuje aj technické zázemie s práčovňou. Vstupná chodba slúži ako hlavná komunikačná jednotka v rámci 1NP.

Priamo oproti vstupnej časti je orientovaná pracovňa, samostatné WC a vedľa kúpeľňa pre deti. Spálňa sa nachádza v severovýchodnej časti pôdorysu. Je vybavená vlastnou kúpeľňou a šatníkom.

Podlažia domu pozostávajú z prvého nadzemného podlažia a podkrovia, pričom tieto dva priestory navzájom komunikujú – prepájajú sa v mieste galérie.

Priestor obývačky sa otvára cez dve podlažia až do sedlovej strechy, ktorej konštrukcia je priznaná. Maximálne presklenie na celú šírku miestnosti obývačky a kuchyne s jedálňou umožňuje vizuálne prepojenie interiéru s vonkajšou krytou terasou a záhradou. Do podkrovia sa dostaneme pomocou jednoramenného schodiska prístupného z detskej izby, ktorej strop je otvorený, vyplnený pochôdznou sieťou. Tá slúži na relax a prepája vzájomne zóny detskej izby. Na poschodí sa nachádza galéria a samostatná izba, spacia časť pre deti.

Materialita interiéru je príznačná jednoduchosťou a síce kombináciou dreva, bielej omietky a prírodných materiálov. Čierne doplnky ju v tomto smere podčiarkujú a nechávajú vyniknúť priestor.

Zdroj:

www.archiweb.cz

Autor: Monmaratelier
Foto: Matej Hakár
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama