Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Rolety alebo žalúzie, čo vybrať?

Zverejnené: 10. 9. 2021

Predstavte si to...Vraciate sa v lete popoludní z práce. Slnko praží celý deň a doma je horúco doslova "na padnutie". Nechali ste cez noc otvorené okno a náhle začalo pršať. Pod oknom môžete vytierať. Ak sa nešmyknete ...

Foto: RomanKing, shutterstock

Chcete si cez víkend ráno pospať a v tom vonku ktosi začne túrovať motorku alebo kosiť trávnik. So spaním je koniec. Podobne to môže dopadnúť, ak vám svieti vychádzajúce slnko priamo na vankúš. Vonku sa zotmelo, vy doma svietite a nemáte potuchy, či vás práve nikto nepozoruje. To nie je príjemný pocit. Ešte horšie navyše môže byť, keď ráno po prebudení zistíte, že ste mali nevítaného hosťa. Cez tzv. vetračku sa vám do bytu vlámal drzý zlodej a prechádzal sa okolo vás. Zažili ste to sami na vlastnej koži alebo vaši známi? Nič príjemné, čo poviete?

Dobrou správou je, že všetkým týmto situáciám sa dá predísť a my vám poradíme ako.

Tieniaca technika

Pod pojmom „Tieniaca technika" sa skrýva celý rad produktov. Poďme si ich rozdeliť na vnútorné a vonkajšie.

Medzi vnútorné - interiérové výrobky môžeme zaradiť záclony, závesy, látkové rolety, rímske rolety, plisé, twintex, horizontálne aj vertikálne žalúzie atď. Je z čoho vyberať, ale interiérové výrobky slúžia naozaj len na zatienenie a dotvárajú dizajn vášho domova.

Vonkajšie, teda exteriérové výrobky majú funkcií podstatne viac. Do tejto skupiny patria najmä vonkajšie rolety a vonkajšie žalúzie. Nielenže poskytnú tieň, ale zabezpečia dokonalé zatemnenie a znemožnia pohľady zvonku. Veľmi efektívne zabránia prehriatiu interiéru aj v dňoch, kedy sa do okien opiera celé popoludnie slnko a v zimných mesiacoch vďaka nim ušetríte tepelnú energiu. Jednotlivé lamely roliet sú vyplnené polyuretánovou penou a tá chráni pred vysokou teplotou, rovnako ako zabraňuje úniku tepla z miestnosti. Pri stiahnutí roliet sa vytvára medzi sklom a roletou tzv. vzduchová kapsa, ktorá posilňuje tepelnoizolačné funkcie samotnej rolety.


Zdroj: Palatinate Stock, shutterstock
Zdroj: Palatinate Stock, shutterstock

Odborne namontovaná hliníková roleta navyše pôsobí ako zvuková bariéra a tlmí vonkajší hluk až o 10 dB. Ďalšími výhodami je ochrana pred prachom, dažďom a nepriaznivými vplyvmi počasia. Inštaláciou vonkajších roliet navyše zvyšujete zabezpečenie domova. Menej skúsenému zlodejovi roleta odolá a pre tých skúsených je to prekážka, ktorá ich zdrží. Aj z psychologického hľadiska zlodej radšej navštívi byt alebo dom bez inštalovaného roletového systému.

Vonkajšie rolety verzus vonkajšie žalúzie

Skúsme si teda porovnať vonkajšie rolety s vonkajšími žalúziami v bodoch.

    Vonkajšie rolety:

  • vyšší stupeň zabezpečenia,
  • ochrana proti nepriaznivého počasiu,
  • ochrana proti pohľadom zvonku,
  • ochrana proti vonkajšiemu hluku,
  • úspora energie pri vykurovaní,
  • ochrana pred prehriatím interiéru,
  • u väčšiny typov nie je možné nakláňať jednotlivé lamely.

    Vonkajšie žalúzie:

  • naklápaním lamiel umožňujú plynule regulovať svetlo v interiéri,
  • zaberajú väčší priestor pri vyťažení, je teda potrebná väčšia schránka,
  • je cez nich vidieť von,
  • nie sú vhodné ako zabezpečovací prvok,
  • nie sú vhodné do veľkého vetra.

Povedané športovou terminológiou, vonkajšie rolety nad vonkajšími žalúziami vyhrávajú.

Teraz už vieme, že „tieniaca technika” toho vie viac, než len tieniť. Dá sa povedať, že pre každý domov, kanceláriu, dielňu, predajňu, skrátka pre všetky interiéry, ktoré majú okná a dvere, je tieniaca technika nepostrádateľnou súčasťou.

Ovládanie roliet

Ak uvažujeme o inštalácii predokenných roliet, zaujímame sa aj o možnosti ich ovládania. Štandardné prevedenie je ručné pomocou popruhu alebo šnúry. Na ovládanie je pohodlnejší popruh, ale je potrebné mať na zreteli, že je viac náchylný na oder a preto by jeho vedenie malo byť čo najviac priame. Šnúru je naopak možné viesť nepriamo vďaka pružinovému vodítku, ktoré chráni dráhu šnúry v stene.

Vyšší komfort pri obsluhe roliet ponúka elektromotorový pohon v hriadeli rolety. Možno ho ovládať tlačidlom alebo diaľkovým ovládačom. Správne roletové tlačidlo má tri ovládacie prvky - hore, dole a stop. Moderné pohony majú tzv. medzipolohu, ktorá umožňuje nastavenie najčastejšie používanej polohy roliet do pamäte pohonu.

Pre privátne použitie je vhodný rádiový systém, kedy je rádiový prijímač zabudovaný v rúrkovom pohone alebo v tlačidle na stene. Tu nie je žiadna kabeláž a v prípade akýchkoľvek neskorších zmien v ovládaní nie sú potrebné stavebné úpravy.

U všetkých typov centrálneho ovládania je samozrejmosťou možnosť plnej automatiky, doplnenej napr. o slnečné snímače alebo časové spínače. Pri výbere okenných roliet a možnosti ovládania vždy zvažujeme svoje konkrétne potreby aj predstavy a rozhodne sa oplatí poradiť sa vopred s odborníkom.

Autor: Martin Kunt
Foto: Shutterstock, Archív firmy Almma

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama