Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Rúcame rekordy. Hrubá stavba za 24 hodín, dom do šiestich týždňov

Zverejnené: 16. 6. 2014

Spoločnosť Xella CZ, výrobca pórobetónu Ytong, sa minulý rok, 5. novembra 2013, zapísala do pomyselnej knihy výnimočných stavebných výkonov, ak nie rekordov. Toho dňa totiž, v spolupráci so stavebnou firmou DK1, dokončila stavbu rodinného domu o rozlohe takmer 144 m 2 vrátane prístrešku a terasy. Hrubá stavba bola postavená len za 24 hodín a len 30 pracovných dní, do už spomenutého 5. novembra, stačilo na to, aby bola odovzdaná k nasťahovaniu.

Stavba z tvárnic Ytong je rýchla a presná, čo šetrí peniaze aj čas. Náklady na hrubú stavbu síce tvoria iba cca 9 % hodnoty domu, ale použitý materiál výrazne ovplyvňuje jeho prevádzku. Kvalitné obvodové murivo je preto základom pre úsporné domy. Tvárnice dýchajú a výborne izolujú, takže prispievajú k úspore nákladov na vykurovanie," vysvetlil Ing. Daniel Kozel, majiteľ firmy DK1. Pórobetónové tvárnice je možné jednoducho opracovať či krátiť; umiestnenie dverí a okien sa nemusí prispôsobovať rozmerom tvárnic. Murivo je masívne a zabezpečí tak stavbe dlhú životnosť.

Harmonogram pre dokončenie stavby sa spoločnosti DK1 podarilo dodržať, najviac ich zdržali objednávky materiálov pre vnútorné vybavenie. Hrubú stavbu tak behom mesiaca doplnili vnútorné priečky, elektrické podlahové kúrenie, obklady a fasáda.

Počasie nám prialo a tak sme všetko stihli za 30 pracovných dní. Pokiaľ sa do podobnej stavby chcete pustiť tiež, je lepšie si nechať rezervu pre oneskorenie sa v dodávkach materiálov, nepriazeň počasia alebo iné oneskorenia," dodal Ing. Kozel.

Bolatice sú nielen miestom, kde rekordná stavba vyrástla, ale tiež rodnou obcou mnohých zamestnancov zo stavebnej firmy DK1. „Stovky obyvateľov Bolatíc prišli podporiť tento projekt. Boli nadšení, že sa takto propaguje rýchlosť stavby, zručnosť občanov Bolatíc a krása obce samotnej," pripomenul Mgr. Herbert Pavera, starosta Bolatíc.

Našim dlhodobým cieľom sú spokojní stavitelia, ktorým sa snažíme maximálne vychádzať v ústrety. Vďaka tomuto projektu môžeme aj ostatným staviteľom ukázať, že postaviť hrubú stavbu extrémne rýchlo, napríklad aj za jediný jeden deň, už nie je iba prianím, ale stalo sa tiež skutočnosťou. O to viac nás teší, že môžeme byť vďaka spoločnosti DK1 a Ytongu pri tom,” dodáva Ing. Milan Koukal, technický poradca spoločnosti Xella.

O spoločnosti Xella

Nadnárodný koncern Xella International, pôsobí v 32 krajinách Európy, Ameriky a Ázie, je v Českej republike reprezentovaný spoločnosťou Xella CZ, s.r.o. Xella tak u nás zastupuje či už preslávenú značku pórobetónu YTONG tak aj sortiment akustických vápennopieskových tvárnic Silka a minerálnych tepelnoizolačných dosiek Ytong Multipor. Výrobky značky YTONG sú na našom trhu veľmi dobre známe a obľúbené, predstavujú synonymum medzinárodného štýlu, ktorý je moderný a inovatívny.

Spoločnosť Xella CZ získala prestížne ratingové ocenenie ČEKIA Stability Award AAA excelentný a radí sa tak medzi najstabilnejšie firmy v Českej republike.

O spoločnosti DK1

Firma DK1 pôsobí v štyroch hlavných oblastiach, a to projekcia, kde dokáže zákazníkom ponúknuť nielen výber projektov z vlastných typových autorských návrhov, ale hlavne celkom jedinečné projekty podľa prianí a predstáv konkrétneho zákazníka. Nosným programom pre DK1 je realizácia nízkoenergetických rodinných domov na kľúč. Cieľom je postaviť dom formou kompletného servisu, od prípravy projektu, cez vybavenie povolenia ku stavbe, až po vlastnú realizáciu, kolaudáciu a budúci servis. Ďalšou oblasťou je veľkoobchodný a maloobchodný predaj stavebnín v predajniach v Kravařích a v Bolaticích, v ktorých zákazníci nájdu materiál pre stavbu aj záhradu. Recyklácia, ktorá spracováva stavebnú suť, odpady a zaoberá sa tiež predajom kameniva a paliva. Okrem týchto oblastí poskytuje firma DK1 kontajnerové služby, dopravu a zemné práce pomocou najmodernejšej stavebnej mechanizácie.

Autor: tlačová správa
Foto: Archív firmy

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama