Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Sauna pre zdravie aj duševnú pohodu

Zverejnené: 27. 12. 2018

Sauny sa stávajú súčasťou nášho každodenného života. Je všeobecne známe, že pravidelné saunovanie zvyšuje odolnosť organizmu proti bežným infekciám horných dýchacích ciest, povzbudzuje a vylaďuje nervové aj hormonálne funkcie organizmu a pomáha mu zbavovať sa v zvýšenej miere splodín látkovej premeny.

Foto: HQuality, shutterstock

Z liečebného hľadiska (autor nie je lekár) má saunovanie podporný význam. Z literatúry a praxe je známe využívanie aromaterapie (pri liečbe horných dýchacích ciest, pri poruchách pohybového ústrojenstva, pri nespavosti), sauna sa využíva k prehriatiu kĺbov pri niektorých ortopedických diagnózach, pri niektorých klimatických problémoch apod. Zaujímavých výsledkov sa dosahuje tiež pri saunovaní mentálne postihnutých detí v denných stacionároch.

Záleží na momentálnej dispozícií

Sauna však nie je samospasiteľná. Nasledujúce riadky sklamú určite tých, ktorí si myslia, že saunovaním schudnú. Pravda je, že sa pri saunovaní počas 1/2 hodiny stratí približne 500 g vody, pravda je aj to, že saunovanie pomôže k lepšiemu rozloženiu vody v organizme, čo znižuje napr. opuchy u ľudí s nadváhou, keď mizne voda z tukových tkáne. Nahromadené tukové zásoby však nezmiznú a vodu po saunovej kúpeli rýchlo doplníme.

Sauna však nie je vhodná pre všetkých. Niekomu je sauna odporúčaná, ale niekomu je priamo zakázaná. Úplný zoznam indikácií a kontraindikácií by sa dal napísať aj na dve stránky. Avšak stručne povedané: sauna je vhodná pre zdravé osoby, u ktorých neboli zistené známky nejakého závažného ochorenia.

Pre príjemné saunovanie je dôležitý momentálny psychický stav a okamžitá telesná dispozícia. Chorý by sa mal pred návštevou sauny poradiť so svojim ošetrujúcim lekárom. Niektoré ochorenia nepatria do sauny (akútne zápaly, niektoré kožné prejavy, kontraindikované gynekologické problémy, degeneratívne ochorenia apod.)

Domáca a verejná sauna

Základný rozdiel medzi saunou privátnou (domácou) a verejnou spočíva v umiestnení stavby. Domáca sauna je v rodinných domoch, chatách, apod. Verejné sauny sú oproti tomu v hoteloch, športových kluboch, v materských školách, v športových gymnáziách. Charakter verejnej sauny má dokonca aj sauna v suteréne panelového domu, pretože ju navštevujú stále tí istí ľudia (na rozdiel od domácej sauny by v týchto saunách mal byť vyškolený, kvalifikovaný obsluhovateľ sauny).

Ďalší rozdiel spočíva v charaktere prevádzky a u verejných sáun potom v zabezpečení hygieny prevádzky a nadväzujúcich služieb (masáž, solárium, občerstvenie, whirlpool apod.). Preto sú pri stavebnom riadení (stav povolenia, ale aj kolaudácie) z hygienického hľadiska prizvané orgány činné v bežnom hygienickom dozore (MHS, OHS, KHS), z hľadiska bezpečnosti hasiči (prvotná revízia, periodické revízie, prevádzkové denníky, apod.).

Sauny môžeme samozrejme deliť ďalej, napr. podľa druhu vykurovania (pevné palivá, elektrické vykurovanie, plynové vykurovanie, nepriame vykurovanie, kombinované spôsoby vykurovania apod.) alebo podľa veľkosti na malé (6 až 10 osôb, tj. 12 až 20 m2), stredné (11 až 15 osôb, tj. 22 až 30 m2), a veľké sauny (pre 16 až 20 osôb, tj. 32 až 40 m2).

Hlavnou výhodou domácej sauny je jej súkromie, možnosť voľby termínu a času saunovania.

Foto:Toms Svilans, shutterstock
Foto:Toms Svilans, shutterstock

Sauna a šport

Šport a regenerácia k sebe nevyhnutne patria. Sauna zvyšuje látkovú výmenu, odplavuje látky zodpovedné za únavu, zlepšuje zásobovanie tela kyslíkom apod. Komplexné pôsobenie týchto a ďalších faktorov ovplyvňuje stav síl získaných tréningom, tzv. kondíciu. V tréningovom období aj počas obdobia pretekov je potrebné používať saunu s premyslením. Ideálne je využiť saunu k tzv. predohriatiu organizmu pred masážou.

Ak napriek tomu, ako bolo spomenuté vyššie, že s pomocou sauny neschudneme, množstvo športovcov (kde sa rozdeľujú váhové kategórie – napr. box, gréckorímsky zápas, judo apod.) využíva sauny k zaradeniu do „svojej“ váhovej kategórie. Pre mnoho športovcov je bezprostredne po zápase sauna kontraindikovaná (kontaktné športy, kde dochádza k úderom do hlavy) – tam, kde by u teoretického úrazu hlavy došlo saunovaním k urýchleniu krvného obehu.

Foto: Evilka, shutterstock
Foto: Evilka, shutterstock

Kedy chodiť do sauny

Optimálny čas saunovania je v podvečer, aby po saunovej kúpeli mohol nasledovať spánok a najskôr dve hodiny po konzumácií posledného jedla. Preto sa aj deti v škôlkach saunujú pred obedom a po jedle idú spať. U vrcholových športovcov sú do tréningového plánu zaradené regeneračné dni a podliehajú dohode a návrhu celého realizačného týmu (tréner, masér, psychológ, apod.).

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama