Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

SCHÖNOX BALTERRA – inovácia systémového riešenia pre terasy

Zverejnené: 1. 12. 2008

Firma SCHÖNOX je známa predovšetkým kvalitným a uceleným sortimentom výrobkov pre profesionálnych obkladačov a podlahárov. K jej hlavným prioritám patrí vysoká a stála kvalita, pokroková inovácia výrobkov, ich vývoj a ponuka kompletných systémových riešení.

Jedným z najčastejšie diskutovaných úskalí z oblasti bytovej a občianskej sú riešenia pre vonkajšie terasy. Firma venovala tejto oblasti maximálnu pozornosť a vďaka mnohoročným skúsenostiam bol vyvinutý nový systém nazvaný SCHÖNOX BALTERRA.

Originálna technológia

Táto technológia pre terasy sa vyznačuje zvýšenou odolnosťou voči extrémnym poveternostným vplyvom a predovšetkým kompletným istením proti možným priesakom vody. Takýto systém nemá prakticky obdobu a je pripravený slúžiť svojim majiteľom niekoľko desaťročí bez toho, že by dochádzalo k uvoľneniu dlaždíc vplyvom mrazu a k popukaniu škárovacích hmôt. Systém je nenahraditeľný pri pokládke prírodného kameňa vo vonkajšom prostredí, pretože vďaka odvodu vlhkosti a obsahu trasu nespôsobuje výkvety vo forme solí a zmeny farebnosti. Zatiaľ čo bežná terasová skladba je zložená z podkladovej vrstvy, vodorovnej izolácie, spádového poteru, hydroizolačnej vrstvy, lepidla, škárovacej hmoty a dlaždíc, systém SCHÖNOX BALTERRA je navyše doplnený o aktívnu drenážnu vrstvu. Toto nie je jediná zmena a pre skutočne výrazné vylepšenie úžitkových hodnôt prešli inováciou aj spojovacie materiály na pokládku a škárovánie dlažieb a prírodných kameňov. Tieto výrobky nesú označenie CLIMATRIX TECHNOLOGIE, prípadne SCHÖNOX STONELINE.

Efekt funkčnej drenáže

Jednoduchým namiešaním spojivových materiálov SCHÖNOX MSE (cementové spojivo na hrubšie vrstvy a väčšie plochy) alebo SCHÖNOX EP DRAIN (epoxidové spojivo pre vrstvy 8–20 mm) s príslušným špeciálnym kremičitým pieskom o jednotnej zrnitosti s názvom SCHÖNOX MONOCORN získame hmotu o konzistencii poteru. Táto vrstva sa aplikuje klasicky priamo na vodorovnú hydroizoláciu sťahovacou latou v príslušnej hrúbke. Vyniká nad ostatným poterom a nosnými vrstvami minimálnym zmrštením, rýchlosťou spracovania a zrenia.


Obr. 1: Terasová skladba so systémom SCHÖNOX BALTERRA:
1 betón
2 Schönox KH
3 Schönox PL PLUS
4 Schönox 1K-DS alebo ADS-2K
5 Schönox MSE + SCHÖNOX MONOCORN
6 Schönox TT DUR na nekalibrovaný kameň SCHÖNOX TT-PLUS
7 Schönox SU/PDF
8 Schönox Fugendichtband
9 tesniaci povrazec
10 CASCO S 20
11 dlažba/prírodný kameň

To so sebou prináša aj výrazné skrátenie doby pre možnosť pokládky dlažby. Medzi pevne previazanými zrnami obsiahnutými v poteru je veľa voľného priestoru, ktorý je vyplnený vzduchom a je okamžite schopný prijať aj odviesť vodu v akejkoľvek forme. Vyzretý drenážny poter (cementový po 3 dňoch a epoxidový po 1 dni) sa správa ako sito. Keď dôjde k prudkej zmene teploty, je vzhľadom k dostatočnému priestoru medzi zrnami a vysokej priepustnosti vody vylúčené zamrznutie alebo skondenzovanie vody, ktoré by významne ovplyvnilo celkovú funkciu.

Medzi ďalšie prednosti patrí:

  • Široká škála využitia nezávisle na voľbe izolačnej vrstvy – napr. stierková izolácia Schönox 1K-DS, SCHÖNOX ADS-2K, izolačné pásy Schönox AB, bitumelové pásy, pásy z PE fólie atď.
  • Univerzálne pre všetky typy dlaždíc a prírodných kameňov. Drenážna vrstva dokonale odvádza vodu a odvetráva ďalšie vrstvy zospodu – zabraňuje tvorbe výkvetov na prírodných kameňoch a u tzv. terazzových dlažieb.
  • Nezadržuje vodu ako klasické betónové roznášacie vrstvy.
  • Neobsahuje žiadne kapiláry, ktorými by vlhkosť vzlínala.
  • Nedochádza ku zhromažďovaniu vody pod dlaždicami a nehrozí ich uvoľnenie vplyvom mrazu.
  • Drenážna vrstva nie je alkalická a vďaka obsahu trasu viaže takmer všetok cement, nespôsobuje výkvety a koróziu oplechovania.
  • Možnosť rýchlej pokládky dlažieb.

Obr. 2: Drenážna vrstva dokonale odvádza vodu

Výroba tmelov a škárovacích hmôt

Pod názvom CLIMATRIX TECHNOLÓGIA sa ukrýva špeciálne vyvinutá technológia pre výrobu tmelov a škárovacích hmôt na dlažby všetkého druhu v kombinácii s extrémnym namáhaním poveternostnými vplyvmi.


Obr. 3: Detail uloženia dlažby

Odlišnosť od klasických výrobných procesov spočíva v používaní novej technológie veľmi jemného mletia špeciálnych cementov, plnív a spojív. Klasická spojiva bola nahradená novou generáciou latentných spojív na báze trasu a mikrosilíc, vďaka ktorým sa plne eliminuje nežiaduci efekt výkvetov v škárach a na oplechovaní. Namiešaný výrobok vytvára veľmi tesnú väzbu mikroskopických častíc jednotlivých zŕn a je doplnený hydrofóbnymi prísadami. Zmes potrebuje k namiešaniu menej vody než ostatné bežné hmoty, čo znižuje maximálne nasiakavosť a zmrštenie jednotlivých materiálov.

Materiály vyhovujú trendom rýchlej výstavby a sú rýchlotuhnúce. Táto technológia zahŕňa špeciálne flexibilné lepidlo SCHÖNOX TT-DURÖ, ktoré je práve špeciálne vyvinuté pre extrémne poveternostné namáhanie a do vlhkého prostredia. Je rýchlotuhnúce a nanáša sa v tekutej konzistencii – bez výskytu dutých miest pri lepení dlaždíc.


Obr. 4: Pohľad na premrznutú dlažbu

Takéto lepidlo dosahuje po extrémnej simulácii 100 mraziacich cyklov a ponorov pod vodou prídržnosť až 2,3 N/mm² (DIN EN 13002 pre zvýšenú záťaž požaduje 1N/mm²).

Pre lepenie nekalibrovaného prírodného kameňa je možné použiť špeciálne lepidlo SCHÖNOX TT-PLUS pre hrubé lôžka.


Ďalšími výrobkami sú špeciálne flexibilné škárovacie hmoty SCHÖNOX SU, SCHÖNOX PDF vyvinuté tiež pre extrémne namáhanie a vlhké prostredie.

Pre škárovanie nekalibrovaného prírodného kameňa je možné použiť škárovaciu hmotu SCHÖNOX RF. Je rýchlotuhnúca, nenasiakavá a stálofarebná s veľmi vysokou mechanickou odolnosťou. Súčasťou celého systému je ešte celý rad doplňujúcich výrobkov, poskladaných podľa technických odporúčaní SCHÖNOX tak, aby mohlo vzniknúť konečné bezchybné riešenie odvodu všetkej vody z balkónov a terás.

Autor: Vít Valvoda
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama