Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Screenové rolety v pergolách

Zverejnené: 27. 4. 2018

Screenové rolety sú v Českej republike stále viac obľúbené. Veľa z nás tento výrobok pozná ako elegantnú, modernú a cenovo priaznivú možnosť, ako vkusne a účinne riešiť tienenie okien budov. Screenové rolety si však nemusíme dávať do súvislosti s oknami. Uplatnia sa aj pri zatienení zimných záhrad, terás, altánkov, záhradných domčekov, vonkajších rodinných bazénov a pod.

Leto je obdobie, kedy ľudia viac ako v iných ročných obdobiach opúšťajú múry domov a mieria pod šíre nebo. Sú chvíle, kedy sa radi vystavujú slnečnému žiareniu, ktoré ich môže príjemne prehriať a telu dodať nevyhnutný vitamín D, ale sú takisto aj chvíle, kedy sú radšej v tieni a iba si vychutnávajú pobyt na čerstvom vzduchu. Veľa z nich má potom rado súkromie a tak tento pobyt preferuje skôr na vlastnom pozemku.

Kto má doma pergolu, či už klasickú drevenú alebo z iného materiálu, tak určite riešil ako variabilne zatieniť boky pergoly. Niekedy potrebujeme boky celkom uzatvoriť a ochrániť tak váš záhradný nábytok či návštevu pred prudkým slnečným žiarením. Niekedy je zasa vhodné mať pergolu otvorenú, napr. pri krásnom počasí, alebo keď chcete mať voľný priestor pre prenášanie väčších vecí.

Ako moderné a spoľahlivé riešenie, ktoré tieto požiadavky spĺňa, sa javí systém screenových roliet, ktorého najväčším výrobcom v Českej republike je spoločnosť Building Plastics ČR, s.r.o. Jej výrobky nesú ochrannú známku MINIROL a umožňujú výber z troch základných druhov screenových roliet.

MINIROL Screen – pri tomto type je látka voľne napnutá medzi spodnou lištou a boxom.

MINIROL Cablescreen – tu je vodiaca lišta nahradená nenápadným vodiacim lankom. Lanko je kotvené pomocou napínača v podlahe alebo na okne.

MINIROL Zipscreen – systém všeobecne známy tiež ako locksreen s pevným uchytením či už okraju látky na bokoch po celej výške, tak aj spodnej lišty tzv. zipom vo vnútri vodiacej lišty.

Tento naposledy spomenutý typ je pre použitie v exteriéri najvhodnejší. Roleta je pohľadovo subtílna, ale zároveň odolná proti silnému vetru. Práve napríklad pre pergolu, či ľubovoľný otvorený prístrešok, je pevné uchytenie látky po celom obvode vhodné tiež vzhľadom k tomu, že vo zvýšenej miere eliminuje prehnutie tkaniny pri zaťažení vetrom v otvorených plochách. Screenová roleta vo variante so zipsom zároveň slúži ako sieť proti hmyzu.

Pohyb screenových roliet je možné zabezpečiť manuálne pomocou kľučky. Komfortnejším riešením je potom pohon elektromotorom s diaľkovým ovládaním. V prípade voľby motorického pohonu, odporúčame celý systém vybaviť tiež veterným senzorom, ktorý pri extrémnom zaťažení vetrom, nie však v bežných prevádzkových podmienkach, vyšle impulz k vytiahnutiu rolety do boxu a tým zabezpečí ochranu tieniaceho systému pred prípadným poškodením.

Screenová textília

Na screeny sa používa špeciálna látka, ktorá veľmi efektívne zamedzí prieniku svetla odrážaním slnečných lúčov. Látky pohltia prichádzajúce teplo a navyše zabezpečujú neprerušenú cirkuláciu vzduchu bez priechodu prachu a alergénov do Vášho interiéru. Screenové látky sú perforované a vďaka tomu zostanete v kontakte s okolím. Zvolením screenovej látky môžete jednoducho meniť vlastnosti a výsledný vzhľad celého systému.

Serge je látka zložená zo sklených vlákien, každé vlákno je potiahnuté samostatne vrstvou PVC a následne je utkaná výsledná textília, čo umožňuje kombináciu viac farebných vlákien a pravidelný vzhľad v ploche látky.

Tkanina serge
Tkanina serge

Soltis je látka zložená z polyesterových vlákien potiahnutých vrstvou PVC. Na rozdiel od screenu je najskôr utkaná plocha látky z jednotlivých vlákien a potom je v napnutom stave vybavená PVC vrstvou. Tento technologický postup dodáva látke nepravidelný vzhľad.

Tkanina soltis
Tkanina soltis

Vďaka použitiu týchto kvalitných materiálov sú uvedené látky extrémne pevné a odolné voči UV žiareniu. Veľkou prednosťou látok je ich dlhá životnosť.

O firme

Firma Building Plastics ČR, s.r.o. bola založená v roku 1996 a je jedinou firmou na trhu, ktorá sa úzko zameriava na rolovacie systémy v oblasti stavebných otvorov. Pod ochranou známkou MINIROL ponúka produkty, ktoré sú dodávané zákazníkom v takmer celej Európe a spĺňajú prísne kritériá na kvalitu, bezpečnosť a spoľahlivosť.

Hlavným cieľom firmy je plná spokojnosť zákazníka, ktorú sa firma zaviazala dosiahnuť maximálnou technickou podporou a poradenstvom, či inštaláciou priamo na mieru. Okrem screenových roliet predstavuje značka MINIROL tiež:

  • predokenné rolety a ostatné roletové systémy,
  • siete proti hmyzu,
  • rolovacie garážové dvere,
  • rolovacie priemyselné dvere – bránu, vrátene protipožiarnych a nepriestreľných typov,
  • rolovacie mreže,
  • rýchlobežné fóliové dvere.

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama