Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Screenové tienenie okien: funkčný element modernej architektúry

Zverejnené: 11. 1. 2019

Exteriérové tienenie sa pre svoje výborné úžitkové aj estetické vlastnosti stáva čím ďalej tým viac užívateľsky obľúbeným. Výrobcovia ponúkajú širokú škálu farieb, vzorov a materiálov. Rolety potom plnia funkciu nielen v letnom, ale aj v zimnom období.

Sklenené plochy pokrývajú významnú časť fasády moderných domov, dodávajú im pôsobivý vzhľad a vpúšťajú dovnútra cenné prirodzené svetlo. To nielen, že pozitívne pôsobí na psychiku, ale tiež napomáha ohrevu priestoru v zimnom období. Veľké množstvo okien však ukrýva zákerné vedľajšie účinky: riziko prehrievania domu v lete, únik tepla v zime. A tým je možné brániť vhodne zvolenými tieniacimi prvkami. V tomto texte si predstavíme tzv. screenovú clonu Minirol, ktorej veľkou prednosťou je schopnosť zatieniť rozsiahle sklenené plochy (až 5 × 4 m) pri súčasnom výhľade užívateľa počas dňa smerom von (vďaka mikroperforácii látky). Výsledný efekt je navyše možné prispôsobiť konkrétnym predstavám investora pomocou individuálnej potlače.

Elegantná forma

Základnou hodnotou, ktorou daný produkt disponuje, je efektný vzhľad. Určitý purizmus, ktorý screenové rolety v sebe majú, sa skvelo dopĺňa so súčasnou high-tech architektúrou. Výsledkom je elegantný vzhľad objektu s pridanou hodnotou vo forme funkčného tienenia a tepelnej izolácie. Minimalistické tvary budov nemusia byť narušované ani rolovacími boxmi. Tie môžu byť efektne zaomietnuté nad oknami. Čistota výhľadu von je zachovaná vďaka možnosti nahradiť štandardné vodiace lišty tenkým nerezovým lankom (typ Cablescreen). Dokonca aj spodnú lištu je možné ukryť do lemu látky. Pokiaľ si majiteľ objektu praje mať možnosť celkom zatemniť, je aplikovaný systém uchytenia tkaniny v postrannej lište (tzv. Lockscreen). V takomto prípade je inštalovaná tkanina black-out (svetlo-nepriepustná).

Inovatívny materiál

Špeciálne tkaniny dodávajú produktom Minirol graciózny vzhľad aj praktické vlastnosti. Zákazník má na výber z dvoch variantov. Serge je zložená zo sklených vlákien, Soltis z polyesterových. Poťah ochrannou PVC vrstvou zabezpečuje na obidvoch materiálových typoch dlhoročnú farebnú stálosť. Popri vzhľade je podstatná aj úloha, ktorú by tienenie malo plniť. Screenové clony sa vďaka vyššie popísaným materiálom vyznačujú vlastnosťami ako je vynikajúca odrazivosť alebo pohltivosť slnečného žiarenia. Spustená roleta v horúcich letných dňoch tak odtieni až 95 % slnečnej energie. Počas zimných mrazivých nocí potom navyšuje súčiniteľ prechodu tepla oknami. Medzi oknom a napnutou tkaninou totiž vznikne „nehybná“ vzduchová medzera, ktorá z okna s dvojsklom učiní „trojsklo“. Užívateľ sa v lete zaobíde bez chladiacich zariadení a v zime zníži náklady na vykurovanie, čím sa dosiahnu významné úspory.

Variabilita

Spoločnosť Building Plastics, ktorá sa špecializuje na výrobu rolovacích systémov vrátane screenových tieniacich prvkov, pôsobí na svetových trhoch už viac než 40 rokov. Skúsenosti, ktoré v priebehu tohto času získala, zúročuje v ďalšom vývoji produktov. Screenové clony sú veľmi odolné poveternostným podmienkam a optickú harmóniou stavby s roletou zabezpečuje široká škála farebných prevedení. Minirol screeny šetria energiu, zvyšujú bezpečnosť a celkovo skrášľujú objekt.

Autor: Helena Široká, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama