Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Sídlo na Veľkej maďarskej nížine

Zverejnené: 18. 4. 2020

Novostavba rodinného víkendového sídla sa nachádza v malej dedine Algyő na Veľkej maďarskej nížine. U návrhu sa autori inšpirovali historicky typickými stavbami gazdovstva v regióne, aby dosiahli dôležitý cieľ: postaviť moderné obydlie, ktoré bude v koncepte, tvare aj konštrukcii nadväzovať na najlepšie lokálne tradície. Aspekt tradičných hodnôt a princípov bol pri návrhu mimoriadne dôležitý či už pre investora, tak pre architektov.

Moderné rodinné sídlo navrhnuté tímom maďarských architektov má invenčný koncept, inšpirovaný miestnymi tradíciami. Štruktúra objektu vychádza z pôvodného spôsobu života na rodinnom statku a zo zvyklostí staviteľstva z dreva v danej lokalite. Stavba získala cenu publika v súťaži Media Architecture Awards.

Investor si prial víkendové a prázdninové sídlo pre rodinu, ktoré umožní únik od stresujúceho každodenného života v Budapešti a poskytne komfortné podmienky na dokonalý oddych v prírode. Uvedeným potrebám zodpovedá kompozícia stavieb, veľkými presklenými plochami presvetlený interiér, riešenie exteriérových plôch sústavou terás a samostatný bazén. Usadlosť tvoria tri hlavné objekty na bázy drevených konštrukcií, ktoré sú vzájomne prepojené centrálnou krytou terasou. Filigránska drevená konštrukcia zastrešenia terasy vytvára výnimočný a obzvlášť elegantný detail kontrastujúci s kompaktným výrazom ostatných častí kompozície stavieb.

Dispozícia sa skladá z menších spální, ktoré sú prepojené väčšími halami a sústavou komunikácií. Architekti kládli mimoriadny dôraz na spojenie architektúry sídla, jeho vnútra a vonkajších priestorov priliehajúcich k stavbám do dizajnového celku. Stavbu zasadili do okolitého prostredia tak, aby vytvorili pre užívateľov čo najväčší kontakt s bezprostredným prírodným prostredím a zeleňou. Ako moderný kontrast k ostatným budovám s tradičnejšími formami vytvorili samostatne stojaci kubus knižnice s typicky mestským tvarom, dokončený v bielej omietke. Kontúry objektu, ktorý je určený na tiché nerušené čítanie, zjemňujú okolité stromy. V interiéroch sídla bolo použité väčšinou na mieru vyrobené nábytkové zariadenie. Priestory pôsobia vzdušne a príjemne, vďaka použitiu kombinácie prírodného dreva s bielou farbou.

Mimoriadnu devízou rozsiahleho víkendového rodinného sídla je popri funkčnosti a komforte, ktorý ponúka svojim majiteľom, aj výnimočná architektonická noblesa. Architekti stavbu citlivo začlenili do okolitého prostredia a v maximálnej možnej miere zachovali existujúci lesík s vysokými stromami na pozemku. Realizácia ukazuje, že aj pri naplnení vlastných stavebných ambícií, môže osvietený súkromný investor s pomocou erudovaných architektov nadviazať na tradície predkov a vytvoriť pridanú hodnotu aj pre okolie a krajinu.

Dom na Veľkej maďarskej nížine (HU), 2014 – 2016

Architekti: András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas
Klient: Gergő Zoltai
Realizácia: Tóth Tibor - tesár
Úžitková plocha: 480 m2
Náklady: 500,000 EUR
Foto: Tamas Bujnovszky

Realizáciu predstavia autori na Salóne drevostavieb 2020 v Prahe v posunutom jesennom termíne. Stavba bola zaradená do publikácie Ročenka drevostavieb 2019.

Viac o programe Salónu drevostavieb 2020 nájdete na: www.salondrevostaveb.cz

Autor: Ľubica Fábri
Foto: Salón drevostavieb 2020 Praha

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama