Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 19.5.

SketchUp 8 PRO – 3D modelovanie pre každého

Zverejnené: 30. 5. 2011

V minulom roku firma Google vydala novú verziu programu SketchUp s označením Google SketchUp 8 PRO. Firma 3E Praha Engineering a.s. dodáva program SketchUp 8 PRO v českej lokalizácii a vylepšenej verzii doplnenej o funkcie, ktoré nám uľahčujú prácu s programom.

Za všetky tieto vylepšenia dostala tento rok firma 3E Praha Engineering a.s. uznanie na celosvetovej konferencii predajcov SketchUp vo Švajčiarskom Zürichu za osobnej účasti dvoch zástupcou našej firmy. A ako sme už pri SketchUp-e zvyknutý, aj verzia 8 nám priniesla veľa noviniek a vylepšení

Nové nástroje, funkcie a vylepšenia v „osmičke“

Objemové nástroje – Sketchup 8 PRO má novú výkonnú sadu pre prácu s objemovými telesami. Nástroje Průnik, Sjednocení, Odečtení, Protlačení, Rozdělení a Skořepina nám umožňujú rýchlu a intuitívnu prácu s objemovými telesami, zlučovaním a odpočítaním dvoch a viacej telies, zjednodušuje prieniky telies i medzi rôznymi skupinami a komponentmi. K Objemovým nástrojom neodmysliteľne patrí Výpočet objemu, panel Informace o modelu teraz zobrazuje objem akéhokoľvek objemového telesa v modeli vo zvolených jednotkách.

Nezabudlo sa ani na funkcie uľahčujúce prácu s terénom. Bola pridaná funkcia Geo-umístění, pomocou ktorej získame nielen orto snímok vrátane 3D terénu, ale i farebné zobrazenie leteckých snímkov priamo z Google Maps. Ďalej bol doplnený modul Building Maker - ktorý je „neporaziteľný“ v rýchlom modelovaní existujúcich budov, ktoré je možné následne upraviť v SketchUpe.

Pre lepšiu spoluprácu s ďalším softwarom boli pridané nové exporty a importy pre formáty DWG/DWF 2010 do samotného programu SketchUp, a export do DWG/DXF v module LayOut, kde môžete svoje výkresy zdieľať vo formáte, ktorý sa dá otvoriť v ľubovoľnom CAD systéme alebo 3D modelári vrátane SketchUp PRO.

V  module LayOut 3 boli pridané nové funkcie ako uhľové kótovanie, nové štýly čiar- ktoré je možné prispôsobiť podľa potrieb Presný presun k vlastnému uchopovaciemu bodu a mnoho ďalších noviniek, ktoré robia z modulu LayOut ešte silnejší a výkonnejší nástroj pre automatizované spracovávanie projektov, tvorby dokumentácie až po samotnú veľkoformátovú tlač a prezentáciu priamo z LayOut-u. Vylepšeniu sa nevyhol ani snáď najpoužívanejší nástroj programu SketchUp a to nástroj tah/tlak, ktorý bol doplnený o možnosť editovať dopredu vybranú plochu, čo je veľmi užitočné hlavne ak nechceme meniť uhol pohľadu.

Demo v počeštenej verzii

SketchUp 8 PRO má ešte ďalšiu radu nových funkcií a vylepšení, kompletný zoznam nájdete na stránke programu www.sketchup.cz. Vôbec najlepšie bude ak si novú „osmičku“ sami vyskúšate. Demo verzia je k dispozícii v počeštenej verzii, kde boli lokalizované všetky základné nástroje ikonového panelu „Začínáme“, čo nováčikom dovolí zoznámiť sa práve so základnými princípmi práce v SketchUpe, bez zbytočného zabŕdnutia do pokročilých vlastností programu. Plná verzia je samozrejme v plnej lokalizácii vrátane modulov LayOut a StyleBuilder, k dispozícii sú aj tlačené manuály s príkladmi a možnosť absolvovať školenia.

Ďalšie zaujímavosti a novinky

Spoločnosť 3E Praha Engineering a.s je výhradným predajcom programu SketchUp PRO v Českej a Slovenskej republike. Na základe požiadavkou našich zákazníkov, priebežne doplňujeme verziu Sketchup PRO o nové knižnice komponent a materiálov, ktoré sú pre zákazníkov k dispozícii ZDARMA.

Jednoduchosť SketchUp-u sme ešte obohatili o tzv. „pluginy“, ktoré umožňujú ešte jednoduchšiu prácu s programom.. Medzi používané pluginy vytvorené „éčkami“ patria momentálne pluginy:3E Utility – obsahujúci takmer tridsiatku užitočných pluginov, Parametrické tvary – ktoré umožňujú vykresliť rôzne parametrické tvary ako napr.: kužeľ, ihlan ale i trubku, U-profil .. Všetky nami vytvorené pluginy a knižnice fungujú iba v PRO verzii programu SketchUp.

V štádiu testovania máme ďalšie pluginy takže sa zákazníci majú na čo tešiť. Informácie sa postupne dozviete na našich stránkach www.sketchup.cz.

Využitie programu SketchUp pri návhu interiérov a exteriérov - skúsenosti užívateľa

Začalo to AutoCADom. Je to výkonný pomocník pre 2D návrhy, ale stále nám tam chýbala tá ľahkosť práce s tretím rozmerom. Keď potom došlo k prvému zoznámeniu s programom SketchUp, vtedy vo verzii 6, nebolo ďalej čo riešiť. To, čo sme videli, nás uchvátilo natoľko, že za pár dní sme už mali doma originálny SketchUp PRO. Prechod na nový spôsob práce, úplne odlišný od doterajších skúseností, bol snáď otázkou niekoľkých hodín. Všetko je intuitívne a logické. Vytvorenie detailného návrhu sa veľmi zrýchlilo, samotnej zmeny sú otázkou chvíľky. Počas času sme ladili hlavne "techniku​​" modelovanie, viac sme využívali výhody komponentov. Rozširovali sme vlastnú knižnicu, ktorú sme optimalizovali pre naše potreby, ľahkú manipuláciu v projekte, použitie pre dokumentáciu a následné bezproblémové fotorealistické výstupy vo vizualizačným programe Artlantis. Zdieľanie knižnice komponentov je obrovskou úsporou času pre celý náš tím.

S príchodom verzie 7 a teraz 8 sme v niekoľkých projektoch úspešne využili prepojenie s Google Earth a naše modely sme vsadili do skutočného terénu. Našu knižnicu komponentov sme doplnili dynamickými komponentami, kedy každá dokázala nahradiť hneď niekoľko "štandardných". Tiež sme začali vo veľkej miere využívať nástroj Layout, vďaka ktorému sme mohli naše projektovej dokumentácie vytvárať v oveľa flexibilnejšie av novej kvalite.

Ďalší krok nastal s využitím programovacieho jazyka Ruby. Pre vlastnú potrebu sme si vytvorili pár užitočných interaktívnych scriptov, ktoré nám v modeli generujú okná, interiérové ​​dvere a nábytkové dvierka podľa zvolených parametrov.

V súčasnej dobe, keď už je väčšina projektov veľmi komplexných a detailne prepracovaných, čoraz viac oceňujeme kombináciu rýchlej práce v 3D pomocou SketchUpu a následné vizualizácie v Artlantis.

Ing. Onřej Bořil, Ing. Michal Veselý, OB-inside design

Kontakty na Slovensko sú:

3E Praha Engineering a.s.
Mostná 13
949 01 Nitra
Tel.: +421 (0)37 6537 251
Mobil: +421 (0)910 949 302
E-mail: _nitra01__@cad-cam.3epraha.cz

Autor: Ing. Miloš Tušš, Tomáš Furko
Foto: Archiv OB-inside designa, Martin Prvonič

Tématické odbory

reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

reklama