Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 18.5.

Skúsenosti s kryštalickou izoláciou v ČR a v zahraničí

Zverejnené: 30. 7. 2009

Čo je XYPEX®? Materiál a technológia kryštalizácie, ktorá spôsobí, že betónové konštrukcie sú pre kvapaliny takmer nepriepustné! Distribútor pre Českú republiku – NEKAP s.r.o., distribučný partner – BETOSAN s.r.o.

Úvod

Dlhodobo spoľahlivé zhotovenie hydroizolácie spodnej stavby patrí medzi najnáročnejšiu fázu výstavby stavebných objektov v oblasti priemyslu, či v oblasti občianskej výstavby. Chyby v napojení alebo všeobecne v realizácii, dodatočná perforácia pri zásypoch a betonáži nosných vrstiev či iné časté chyby pri realizácii povlakových hydroizolácií sa obvykle prejavujú aj u nových objektov s väčším časovým odstupom od stavebného diela. Príčinou môže byť zvýšenie hladiny spodnej vody ako dôsledok stavebnej činnosti v okolí stavby, anomálne dlhodobé či výdatné zrážky a pod. Medzi dominantné príčiny patrí aj sadanie a deformácia objektov, na ktoré nebýva braný pri návrhu a realizácii spodnej stavby ohľad.

Oprava nefunkčnej hydroizolácie vykonanej „tradičným” spôsobom, tzn. pomocou zvarovaných pásov či fólií z vonkajšku spodnej stavby, je úkol technicky mimoriadne obtiažny a ekonomicky veľmi nákladný. V množstve prípadov oprava „vonkajšej” hydroizolačnej bariéry technicky celkom neschodný. Rovnako to býva so snahou o dodatočné odvedenie spodných či podpovrchových vôd, zníženie hladiny spodnej vody trvalým odčerpaním a pod. Jediným riešením, ktoré obvykle zostáva, je prijať účinné opatrenie k zamedzeniu priesaku vody „vo vnútri” objektu.

V takom prípade je veľkou výhodou, keď je spodná stavba realizovaná ako železobetónová konštrukcia, pretože dodatočné utesnenie betónu pomocou tzv. kryštalickej izolácie materiálom XYPEX® patrí medzi preukázateľne účinné spôsoby. To dokladajú nepochybne štyridsaťročné skúsenosti nielen zo zahraničia, ale rovnako viac ako päťnásťročné skúsenosti v tuzemsku a stovky úspešných realizácií v ČR.

Prevencia problémov

Práve komplikácie a obtiaže pri dodatočných opravách hydroizolácií viedli vo väčšine priemyselne rozvinutých krajinách k tomu, že sa prestalo na kryštalickú izoláciu XYPEX® pozerať ako na materiál vhodný predovšetkým k opravám. XYPEX® sa začal postupne presadzovať ako primárny a jediný hydroizolačný prostriedok spodnej stavby. Pozitívne skúsenosti z náročných aplikácií kryštalickej izolácie XYPEX® u spodnej stavby zo železobetónu v USA, Kanade, Japonsku a v mnohých ďalších európskych krajinách viedli v minulých desaťročiach k výraznému rozšíreniu technológie bielych vaní, tzn. spodných stavieb realizovaných z betónu ošetreného iba kryštalickou izoláciou XYPEX®.

Je potešiteľné, že aj v ČR sa s určitým oneskorením začína technológia bielych vaní presadzovať, pričom je zrejmé, že k tomu do značnej miery prispeli veľmi pozitívne skúsenosti mnohých susedných štátov, kam patrí predovšetkým Slovensko, Poľsko a Rakúsko. Vo všetkých týchto krajinách bola technológia bielych vaní s využitím kryštalickej izolácie XYPEX® úspešne použitá v uplynulých 15-tich rokoch pri množstve veľkých a z hľadiska hydroizolácie zložitých projektov. Spoľahlivosť tohto riešenia i nemalé úspory pri realizácii hydroizolačnej bariéry sekundárnou kryštalizáciou prispeli a prispievajú k prehĺbeniu dôvery projektantov, investorov aj v ČR k tomuto riešeniu.

Podstata kryštalickej izolácie

V čom spočíva kryštalická hydroizolácia betónu? Betón je svojou povahou materiál obsahujúci póry rôznej veľkosti, charakteru a pôvodu. Ide napríklad o gélové póry vznikajúce v dôsledku postupnej hydratácie v C-S-H fáze (hydratované kalciumsilikáty), ďalej o tzv. kapilárne póry vznikajúce ako dôsledok odparovania alebo obyčajne odvodu nadbytočnej zámesovej vody a napokon sú v betóne prítomné vo väčšej alebo menšej miere póry vzduchové. Pre priepustnosť resp. nepriepustnosť betónu je rozhodujúca kapilárna porozita, teda póry vzniknuté odparením zámesovej vody, póry prestupujúce betónom. A práve tieto póry, ktoré tvoria transportnú cestu pre vodu betónom, má schopnosť kryštalický materiál XYPEX® prerastať a utesňovať vďaka predĺženým dendritickým kryštalickým novotvarom, ktoré pozvoľna v prítomnosti vlhkosti prenikajú betónom od ošetreného povrchu do hlbších partií betónu.

Nepriepustnosť pre vodu je u nás zvyčajne charakterizovaná a chápaná ako vodotesnosť podľa dnes už neplatnej ČSN 73 1321. Je potrebné zdôrazniť, že tento tradične skúšaný a deklarovaný parameter nie je celkom objektívnym meradlom nepriepustnosti betónu. V tomto ohľade sa prijatím ČSN EN 12390-8 veľa nezmenilo. Podstatne objektívnejší parameter s jednoznačnou vypovedacou schopnosťou je tzv. koeficient filtrácie, parameter vyjadrujúci rýchlosť prestupu vody skúšaným materiálom, v našom prípade betónom s kryštalickou prísadou XYPEX®. Skúšky vykonané na renomovanom tuzemskom pracovisku ukázali, že konštrukčný betón, ktorý mal pred ošetrením materiálom XYPEX® koeficient filtrácie cca 7.10-11 ms-1, vykazuje po ošetrení XYPEX-om postupné zníženie tohoto parametru až na hodnoty nižšie ako 1·10-13 ms-1, teda hodnoty štandardne už nemerateľné a obvyklé u materiálov (hornín či zemín), ktoré sú považované za materiály pre vodu celkom nepriepustné (žula, íly a iné).

Je pochopiteľné a vhodné zdôrazniť že samotná nepriepustnosť betónu ešte nie je zárukou vodotesnosti celej spodnej stavby. K zaisteniu dokonalej a trvalej nepriepustnosti spodných partií budov je nutné jednak odpovedajúcim spôsobom už vo fáze projektu riešiť utesnenie styčných, pracovných a dilatačných škár konštrukcie, jednak a možno predovšetkým, riešiť nepriepustnosť trhlín.

Zatiaľ čo pre riešenie nepriepustnosti správne navrhnutých a realizovaných pracovných škár aj dilatácií existuje množstvo komerčne dostupných a dlhodobo osvedčených produktov, tu môžeme menovať predovšetkým bentonitové tesniace pásy (napr. BENTOSTOP firmy BETOSAN®), nepriepustnosť trhlín v železobetónových prvkoch spodnej stavby sa rieši obvykle návrhom smerujúcim k hraničnej šírke trhlín na úrovni 0,1 mm. To samo o sebe komplikuje realizáciu a predovšetkým zvýšenou potrebou výstuže veľmi často predražuje spodnú stavbu. V tomto ohľade sa práve sekundárna kryštalizácia XYPEX® ukazuje tým optimálnym riešením. XYPEX® je schopný trvalo a spoľahlivo, ako preukázali stovky realizácií na celom svete i laboratórne testy, uzatvárať zmršťovacie i teplotné trhliny do šírky 0,4 mm. A práve táto jedinečná schopnosť umožňuje projektantom a investorom realizovať izoláciu spodnej stavby spoľahlivo a súčasne úsporne.

Zaujímavé realizácie v ČR a zahraničí

Príkladom zo zahraničia môžu byť skúsenosti z Poľska, kde na novovybudovaných trasách varšavského metra vo veľmi problematických hydrogeologických podmienkach boli realizované hydroizolácie novovybudovaných staníc iba za využitia kryštalizácie XYPEX®, podobné skúsenosti sú k dispozícii z pobaltských krajín, Slovenska, Rumunska a ďalších krajín, kde sa podobne ako v Českej republike začína utesňovanie železobetónu pomocou sekundárnej kryštalizácie, rovnako ako celá technológia „bielych vaní”, postupne široko uplatňovať.

Za všetky úspešné realizácie v tuzemsku menujme jednu z najväčších aplikácií XYPEXu a to izoláciu spodnej stavby nového chirurgického pavilónu v objekte FN Hradec Králové.

Objekt bol vyprojektovaný v architektonickom ateliéry DOMY s.r.o. Veľmi zložité hydrogeologické pomery (vlastná spodná stavba bola zakladaná v bezprostrednej blízkosti Labe na zvodnených pieskoch cca 2,5 m pod hladinou spodnej vody), prítomnosť agresívnej uhličitanovej vody a stredné radónové riziko vyústili v rozhodnutie riešiť hydroizolačné opatrenia pomocou polymercementovej membrány z WATERFINU PV nanesenej strojným nástrekom, ktorého primárnym poslaním je ochrana betónu voči agresívnym vodám a ochrana voči prieniku radónu z podložia a následná aplikácia kryštalizačných materiálov XYPEX v rôznych modifikáciách.

Zvnútra bola konštrukcia celoplošne utesnená hmotami XYPEX® CONCENTRATE. Pracovné škáry, prestupy a pod. boli ošetrené hmotou XYPEX® Patch & Plug. Veľká pozornosť musela byť venovaná napojeniu pôvodnej a novej konštrukcie. Ide o uzatvorenú monolitickú podzemnú chodbu, ktorá prechádza medzi novovybudovanými objektami. Napojenie bolo riešené ako dilatačný spoj pomocou napúčavého ílového tesnenia stabilizovaného v škáre tvrdeným polystyrénom a XYPEX® Patch & Plug.

Kombinácie výrobkov BETOSAN® a XYPEX®, ktorých vlastnosti sa výborne doplňujú, sa osvedčila, o čom najlepšie svedčí skutočnosť, že rovnaká technológia bola použitá aj v ďalších etapách dostavby FN Hradec Králové. V súčasnej dobe je táto technológia použitá pri dostavbe a rekonštrukcii FN Motol v Prahe a na množstve ďalších objektov. Z oblasti občianskej výstavby možno spomenúť bytový dom v Prahe 4, na ulici Na Dolinách, stavba, ktorá bola okrem iného ocenená aj za architektonické stvárnenie.

Záver

Na uvedených príkladoch možno dokumentovať výhody kryštalickej izolácie spodnej stavby technológiou XYPEX®. Ide tu predovšetkým o spoľahlivosť, rýchlosť a relatívnu jednoduchosť v zhotovení izolácie. Významnou výhodou je absencia škár či stykov v hydroizolácii, teda problematické faktory klasicky zhotovených povlakových izolácií. Ďalším významným faktorom je aj možnosť dodatočného utesnenia možných netesností a už uvedená jedinečná schopnosť utesnenia trhlín až do šírky 0,4 mm. To činí z tejto technológie spoľahlivú a ekonomicky mimoriadne zaujímavú alternatívu riešenia izolácie spodnej stavby či realizácie bielej vane.

Výhradný distribútor a nositeľ licencie na výrobu produktov XYPEX® pre oblasť strednej a východnej Európy, firma HYDROPROOF s.r.o spoločne s národným distribútorom, firmou NEKAP s.r.o. sú pochopiteľne schopní a pripravení poskytnúť celkovú technickú pomoc ako projekčným organizáciám, tak aj investorom či zaškoleným aplikačným firmám. Rozsiahle medzinárodné know-how a takmer štyridsaťročné skúsenosti z celého sveta poskytujú záruku, že riešenie izolácie bielej vane bude úplne spoľahlivé aj ekonomicky výhodné. V tomto ohľade nás skúsenosti z posledných rokov presviedčajú o tom, že aj tuzemský stavebný trh prestáva pozerať na kryštalickú izoláciu XYPEX® ako na poslednú možnosť opravy nefunkčných povlakových hydroizolácií a že XYPEX® začína byť v súlade so skúsenosťami okolitých krajín vnímaný ako materiál vhodný a predurčený k realizácii spoľahlivej a ekonomicky výhodnej primárnej izolácie voči vode.

Autor: Ing. Václav Pumpr, CSc.
Foto: Archiv firmy Nekap

Tématické odbory

reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

reklama