Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Splyňovacie a automatické kotle ROJEK

Zverejnené: 16. 5. 2012

Predstavenie nových pyrolytických kotlov ROJEK PK 20, PK 25 a PK 30. Vývoj, prednosti, náklady.

Na vývoji týchto kotlov sa pracovalo tri roky a v tomto roku sme ich mohli vidieť napríklad na veľtrhu WOODTEC v Brne, kde firma ROJEK drevoobrábacie stroje a.s. mala už tradične jeden z najväčších stánkov. Popri tepelnej technike tu predstavila aj kompletný sortiment drevoobrábacích strojov. Séria EURO 7 predstavovala porovnávacie a hrúbkovacie frézky, spodné frézky, kotúčové a formátovacie píly, kombinované píly a frézky, kombinovaný päťoperačný stroj, pásovú pílu, dlabačky, odsávače a všetky boli prevažne vo farbe bielo zelenej. Je určená predovšetkým pre remeselníkov. Séria INDUSTRY mala modrú farbu a boli v nej zahrnuté porovnávacie a hrúbkovacie frézky, spodné frézky, formátovacie píly, hoblovacie a profilovacie štvorstranné frézky, NC formátovacie píly, kolíkovačka a ďalšie. Táto rada strojov je určená pre profesionálne použitie. Ďalej firma ROJEK výhradne zastupuje v ČR nemeckú skupinu HOMAG, ktorú tu rovnako úspešne prezentovala.

Vráťme sa však k celkom novým pyrolytickým kotlom ROJEK PK 20, PK 25 a PK 30.

Detail ovládacieho panelu
Detail ovládacieho panelu

Pyrolytické kotle ROJEK PK 20, PK 25 a PK 30

Veľmi dôležité u kotlov s týmto označením je, že majú horné plnenie nakladacej (odhorievacej) komory, čo umožňuje naplno využiť objem komory a to ako pre kusové drevo (dĺžka polien môže byť až 53 cm), tak aj pre menšie drevené palivá (napríklad pre produkty drvičov drevnej hmoty ROJEK DH 10 – krátke kusové drevo alebo drevené brikety). Majú však množstvo ďalších výhod a je ich možné prehľadne zhrnúť do desiatich bodov a nazvať desiatimi prednosťami týchto kotlov.

Pyrolytický kotol ROJEK PK 25
Pyrolytický kotol ROJEK PK 25

Desať predností pyrolytických kotlov ROJEK PK

1. Plnenie nakladacej (odhorievacej) komory kotla je veľmi jednoduché a rýchle (stačí len odklopiť horné prikladacie dvierka)

2.Väčší objem nakladacej (odhorievacej) komory (130 l)

3.Účinnosť kotlov je 87,7–90,1 %

4.Maximálna dĺžka polenového dreva je až 53 cm (vlhkosť paliva do 20 %)

5.Pri menovitom výkone majú dlhšiu dobu vyhorenia spaľovacej komory – až 7 hodín podľa výkonu kotla

6.Rýchly štart kotlov je zabezpečený väčšou plochou kotlového telesa a výmenníka, ktoré sú rovnomerne vyplnené vodou o objeme 98 l, čo dáva predpoklad aj vyššej životnosti pri použití hrubších plechov kotlového telesa s hrúbkou 5 mm.

7.Čistenie výmenníka je jednoduché a to pomocou ovládacej páčky a čistiacich spodných dvierok, ktoré sú prístupné z vonkajšej strany (je možné mať pravé (štandard) alebo ľavé prevedenie čistiacej páky).

Mechanizmus čistenia trubiek výmenníka
Mechanizmus čistenia trubiek výmenníka

8.Spĺňajú triedu 3 podľa ČSN EN 303-5 (v krajinách na západ od českej hranice je po nich veľký záujem, pretože táto trieda je tu pri predaji povinná)

9.Sú riadené elektronickou ovládacou jednotkou, ktorá ovláda: odťahový ventilátor, teplotu vody v kotly – spúšťanie čerpadla a vypnutie ventilátoru, riadenie teploty vykurovacej vody (min. a max.), manuálny alebo automatický režim, čas dohorenia, ručná prevádzka pri zakurovaní, regulovateľné otáčky ventilátora, spalinové čidlo, ochranu kotla a regulátoru, zvukový alarm, voľbu jazykov.

10.Spalinové čidlo ovládacej jednotky šetrí až 13 % paliva, teplota výstupnej vody je veľmi stabilná, čo predlžuje životnosť kotla. Kontrola teploty spalín na výstupu z kotla umožní docieliť nízke emisie prachu a plynov škodlivých pre životné prostredie.

Technické dáta pyrolytických kotlov ROJEK PK 20, 25 a 30
Názov parametruMJPK 20PK 25PK 30
Menovitý výkonkW202530
Účinnosť%90,188,987,7
Priemer dymovodumm159159159
Elektrický príkon (230V/50Hz)W767676
Objem nakladacej komoryl130130130
Objem vodyl989898
Priemer vstupu a výstupu vodyDNG 2'G 2'G 2'
Výška oddymeniamm695695695
Rozmery (š × v × h)mm836 × 1186 × 1262836 × 1186 × 1262836 × 1186 × 1262
Trieda kotla - ČSN EN 303-5333
Doporučené palivo suché drevoMJ/kg15–1715–1715– 17
Max. priemer/dĺžka polienmm250/530250/530250/530
Vlhkosť paliva%12–2012–2012–20
Hmotnosť kotlakg505505505

Pyrolytické kotle ROJEK PK sú určené pre úsporné a ekologicky šetrné vykurovanie rodinných domov, bytových jednotiek, dielní a podobných objektov s tepelnými stratami do 30 kW. Umožňujú spaľovanie všetkých druhov drevnej hmoty. Sú však predovšetkým určené pre spaľovanie kusového dreva o dĺžke 53 cm s vlhkosťou do 20 %, s výhrevnosťou paliva 15–17 MJ.kg-1. Záruka na kotlové teleso je 3 roky. Predpokladaná životnosť kotlov je 15–25 rokov.

Čistiace dvierka s popolníkovou časťou
Čistiace dvierka s popolníkovou časťou

Náklady na vykurovanie rodinného domu

Veľmi zaujímavé je porovnávanie súčasných nákladov na vykurovanie rodinného domu.

Priemerné náklady na vykurovanie rodinného domu za rok
PalivoCena v euro
Krátke kusové drevo240,–
Drevo712,–
Hnedé uhlie790
Čierne uhlie985,–
Zemný plyn1 210,–
Elektrina akumulácia1 670,–

Ako z tabuľky vyplýva, najvhodnejším palivom súčasnosti je krátke kusové drevo, ktoré je možné získať predovšetkým pri čistení lesov po ťažbe, pri vyrezávaní priestorov okolo komunikácií, alebo napríklad pri jesennom ošetrovaní stromov na záhradách.

Pohľad do nakladacej komory na rošt ohniska
Pohľad do nakladacej komory na rošt ohniska

Záver

Ako sme sa dozvedeli od pána Evžena Rojka, v súčasnej dobe majú zákazníci záujem predovšetkým o kotle, ktoré je možné plniť ako automaticky, tak aj ručne. Pravdepodobne preto, že výpadky elektrického prúdu sú čím ďalej tým častejšie, a tak majú ľudia obavy, aby nezostali v zime bez možnosti kúrenia. Rastie aj záujem po drvičoch drevnej hmoty ROJEK DH 10 vo všetkých prevedeniach. Vyplýva to zo skutočnosti, že drevnej hmoty je stále dostatok a je lacná (pokiaľ nie je priamo zadarmo). Navyše po spracovaní do vriec a ponechaní drevnej hmoty na otvorenom priestranstve, kde samovoľne vysychá, je možné ju za priaznivých podmienok už za tri mesiace použiť k spaľovaniu. A tak sa môžeme nielen tešiť, ale aj sami, pokiaľ si kotol či drvič drevnej hmoty ROJEK zakúpime, prispieť k tomu, že naše lesy začnú byť opäť čisté.

Oddymenia kotla, vpravo odťahový ventilátor
Oddymenia kotla, vpravo odťahový ventilátor
1 Spracované z tlačových podkladov spoločnosti az informácií získaných na schôdzke.
Autor: Helena Hejhálková
Foto: Jiří Hejhálek
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama