Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Stavebný veľtrh BAU 2019

Zverejnené: 22. 10. 2018

V polovici októbra 2018 sa v Prahe konala tlačová konferencia k veľtrhu BAU, najväčšiemu stavebnému veľtrhu v Európe. Konať sa bude 14.–19. 1. 2019 v areáli Messe München a to vo všetkých 19 výstavných halách. Prezentovať sa príde viac ako 2 200 vystavovateľov zo 45 krajín. Očakáva sa, že veľtrh navštívi až 260 000 návštevníkov. Pre všetkých je pripravený zaujímavý sprievodný program a už po piatykrát tiež „Dlhá noc architektúry“.

Veľtrhu BAU je medzinárodná exhibícia, celých 40% vystavovateľov pochádza zo zahraničia.

Z tých, čo sa zúčastnia pochádza zhruba 40 % zo zahraničia, čím sa tento veľtrh stáva viac medzinárodným (oproti roku 2017 to je nárast o 6 %). Je možné opäť očakávať, že v duchu tradície bude na veľtrhu predstavených množstvo noviniek z oblasti stavebných materiálov a systémy či už pre komerčnú, tak pre bytovú výstavbu novostavieb, ďalej pre rekonštrukciu a opravy už existujúcich budov.

Predpoklad je, že akciu BAU 2019 navštívi až 260 000 návštevníkov.
Predpoklad je, že akciu BAU 2019 navštívi až 260 000 návštevníkov.

Nový výstavný odbor: Svetlo/inteligentná budova

Popri novinkách sa môžu návštevníci tešiť aj na nový výstavný odbor s názvom Svetlo/inteligentná budova, ktorý po prvýkrát doplní portfólio veľtrhu BAU. Z pohľadu Davida Krebsa, manažéra veľtrhu, začlenenie témy svetla s témou automatizácie budov je logickým krokom usporiadateľov, pretože korešponduje s trendmi vývoja v stavebníctve. Skrátka dnes si ťažko dokážeme predstaviť dom bez riadenia a ovládania osvetlenia atď. Tento nový odbor bude tiež spojovacím článkom k už existujúcim odborom, ako sú fasádne systémy, okná a dvere alebo energetické technológie a nájdete ho v pavilóne C2.

Na BAU 2019 bude tento rok po prvýkrát zaradené aj svetlo a automatizácia budov.
Na BAU 2019 bude tento rok po prvýkrát zaradené aj svetlo a automatizácia budov.

Vývoj počtu vystavovateľov a návštevníkov v číslach

Veľtrh BAU sa stáva stále viac medzinárodný a dopyt zahraničných spoločností po výstavných plochách rastie. Od roku 2005 sú výstavné plochy stále vypredané. Pre rok 2019 si dali organizátori za cieľ prilákať 250 až 260 tisíc návštevníkov z radov odbornej verejnosti a v porovnaní s predchádzajúcim veľtrhom (konal sa v januári 2017) navýšiť podiel návštevníkov zo zahraničia (v roku 2017 ich bolo viac ako 80 000 a napr. ČR sa v top 15 krajinách – hodnotenie podľa počtu návštevníkov – zaradila na 6. miesto). A ako je to so zložením návštevníkov? Okolo 37 % sú odborníci, ktorí sa zaoberajú výstavbou a dokončovaním stavieb, a 30 % tvoria obchodníci so stavebnými materiálmi. Zaujímavý je tiež údaj, že žiadny iný veľtrh na svete nenavštívi toľko architektov a stavebných inžinierov ako BAU v Mníchove (v roku 2017 ich bolo viac ako 70 000, čo predstavovalo 26 % zo všetkých návštevníkov).

Výstavisko

Veľtrh BAU zaberá celú výstavnú plochu výstaviska Messe München, konkrétne 19 výstavných pavilónov v celkovej ploche zhruba 200 000 m2. Pavilóny sú členené podľa jednotlivých oblastí, a to podľa stavebných materiálov, výrobkov a ostatných tematických celkov. Zvláštnym rysom veľtrhu BAU je, že v jednom celku kombinuje všetky technológie, výrobky a stavebné materiály, ktoré sa používajú či už pri plánovaní, tak aj výstavbe. S týmto je možné sa stretnúť len na tomto veľtrhu.

Prístup, ktorý sa prelína jednotlivými odbormi, činí veľtrh BAU nenahraditeľným zdrojom informácií pre všetkých, ktorý sa podieľajú na plánovaní stavieb aj výstavbe samotnej: investorov, projektantov, architektov, remeselníkov a prevádzkovateľov budov.

BAU obsadí celú výstavnú plochu Messe München a teda 19 pavilónov o ploche cca 200 000 m2.
BAU obsadí celú výstavnú plochu Messe München a teda 19 pavilónov o ploche cca 200 000 m2.

Veľtrh noviniek

Veľtrh BAU je platformou noviniek. Vystavujúci priemysel smeruje vývoj svojich nových výrobkov práve na veľtrh BAU. Inovatívne výrobky a je jedno, či sa jedná o okná, dvere, podlahové krytiny alebo nové fasádne prvky, po prvýkrát sa predstavujú práve na tomto mieste. Aj to je jeden z dôvodov, prečo návštevníci z radov odbornej verejnosti zo všetkých kontinentov navštevujú každé dva roky veľtrh BAU v Mníchove.

Záver

Veríme, že už týmito informáciami sme vás nalákali a začínate rozmýšľať, že sa na veľtrh BAU vypravíte. Z našich mnohoročných skúseností musíme povedať, že dopraviť sa do Mníchova nie je tak zložité. Mníchov je dosiahnuteľný všetkými dopravnými prostriedkami. Horšie je to už v čase konania takto významného veľtrhu s pekným a cenovo prívetivým ubytovaním. Ak môžeme poradiť, zabezpečte si ho čo najskôr. S jeho vyhľadaním vám môžu pomôcť webové stránky www.bau-muenchen.com.

Najjednoduchším spôsobom, ako získať vstupenku na veľtrh BAU 2019, je kúpiť si ju online (cez počítač, smart telefón, tablet či inteligentné hodinky). Kto sa zaregistruje online, môže si vstupenku jednoducho sám vytlačiť. To vám ušetrí zdĺhavé čakanie na mieste, navyše je vstupenka aj lacnejšia.

Viac informácií o programe, výstavách, „Dlhej noci architektúry", ale aj novinkách, ktoré na veľtrhu BAU budú prezentované, sa dozviete v ďalšom čísle časopisu Stavebnictví a interiér 12/2018 a radi vám ich odprezentujeme aj na našich stránkach.

Spracované z tlačených podkladov Messe München a informácií získaných na tlačovej konferencií v Prahe

Autor: Helena Hejhálková, preklad: Kateřina Kočická
Foto: Helena Hejhálková, archív Messe München

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama