Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Stavebný veľtrh CONECO potvrdil záujem o aktuálne trendy z oblasti stavebníctva, architektúry a dizajnu

Zverejnené: 3. 4. 2019

Veľtrh CONECO racioenergia je na Slovensku najväčšou výstavou svojho druhu. Svojim návštevníkom ponúka pohľad do väčšiny oblastí stavebníctva. Aj tento rok bolo na veľtrhu prezentovaných množstvo noviniek. Celý veľtrh sa niesol v znamení zdravého bývania, úspory energií a dizajnových riešení. Boli predstavené materiály a komponenty pre stavbu, rekonštrukciu a zariaďovanie.

Bratislavský výstavný areál INCHEBA EXPO hostil v prvom rade zástupcov spoločností, ktorých expozície sa zaoberali tradičnými stavebnými oblasťami, ako je tehliarska výroba či produkcia pórobetónových murovacích materiálov, strešná krytina, obkladové a izolačné materiály, okná, tieniaca technika, dvere, vykurovacie systémy a ďalšie. Predovšetkým v pavilóne A sa zhromaždili expozície zaoberajúce sa interiérmi (obkladové prvky, nábytok...). Okrem toho bol tento slovenský veľtrh, rovnako ako jeho predchádzajúce konkurencie v ČR, naplnený modernými technológiami, ktoré idú so súčasným stavebníctvom ruka v ruke.

Inovatívne technológie

Hneď niekoľko spoločností, medzi nimi Jablotron Slovakia so svojim zabezpečovacím systémom, Velux so systémom Active – ovládacím systémom inteligentnej domácnosti, Hascon s inteligentnou elektrickou zásuvkou a nástenným spínačom, kolínska firma TECO a mnoho ďalších, priviezli na ukážku zariadenia využívané v tzv. inteligentných domácnostiach, ktoré je možné neoficiálne považovať za jednu z hlavných tém výstavy. Medzi technologickými novinkami sa vynímajú tiež fotovoltaické škridle hneď od dvoch výrobcov: čínskej spoločnosti Hanergy a slovenskej Terran. Druhá spomínaná spoločnosť sa môže popýšiť tiež špeciálnou povrchovou úpravou tmavej betónovej škridle (ClimaControl), ktorá zabraňuje jej nadmernému prehriatiu od slnečného žiarenia, čím znižuje v lete prehrievanie interiérov. Medzi inovatívne je možné zaradiť tiež produkty firmy Helske. Tá vystavuje aktívnu multifunkčnú termoomietku, ktorá slúži ako ochranná vrstva povrchov v interiéri (múre, podlahy či stropu) a napomáha udržiavať zdravú vnútornú klímu.

Na stánku výrobcu strešnej krytiny Teran nás okrem iného upútali fotovoltaické strešné škridly.
Na stánku výrobcu strešnej krytiny Teran nás okrem iného upútali fotovoltaické strešné škridly.
Detailný pohľad na napájanie fotovoltaickej strešnej škridly
Detailný pohľad na napájanie fotovoltaickej strešnej škridly

Zaujímavosti a rozptýlenie

Hlavné upútavky bolo možné nájsť hlavne v halách B a D. Väčšina okoloidúcich chtiac-nechtiac zaujala prezentácia spoločnosti Makrowin. Ich produkt bezpečnostného drevohliníkového okna, ktorý bol okrem iného prihlásený do súťaže o Zlatú plaketu, hral na stánku hlavnú rolu. Okno bolo predmetom pokusov o vypáčenie a rozbitie, ktorého sa zúčastnil nejeden návštevník. Dobrovoľníci sa s pomocou rozmanitého náčinia typu páčidla márne pokúšali o jeho zničenie. Aj tým najsilnejším odvážlivcom z radov študentov dala táto činnosť riadne zabrať. Viadrus zasa priviezol radiátory a nástenné kondenzačné kotle v efektnom retro tvare a farbách. Upútali nás tiež izolácie z recyklovaného textilu SK-Tex alebo tieniaca technika prezentovaná českou spoločnosťou Isotra. Tá okrem iného predviedla svoju novú pergolu Artosi, ktorá bola kompletne vyvíjaná v ČR na základe dlhoročných skúseností v tejto oblasti aj intenzívnej komunikácie s klientmi. A práve tým vychádza Isotra v ústrety predovšetkým cenovou hladinou produktu v spojení s vysokou kvalitou.

Makrowin Huricane, bezpečnostné drevohliníkové okno, bolo výzvou pre mnoho návštevníkov.
Makrowin Huricane, bezpečnostné drevohliníkové okno, bolo výzvou pre mnoho návštevníkov.

Semináre aj remeselné súťaže

Výstava je sprevádzaná bohatým sprievodným programom. Zahŕňa množstvo seminárov, prednášok a konferencii na rôzne témy. Spomeňme napríklad možnosť vyskúšať si mobilný trenažér bagra Volvo, prednášku na tému modulárnej výstavby s možnosťou prehliadky vzorového modulu na vonkajšej ploche výstaviska, seminár o aktuálnych trendoch vo vývoji okien a ďalšie. Tiež učni remeselných odborov sa zúčastňujú. Na Conecu prebieha Majstrovstvo Slovenska maliarskych remesiel žiakov odborných škôl a Majstrovstvo Slovenska strechárskych remesiel žiakov odborných škôl s medzinárodnou účasťou.

Drevodomy a pasívne domy

Úplnou novinkou bol tento rok tzv. modulárny drevodom – kompletne zariadená drevostavba, ktorá bola vopred zmontovaná vo fabrike. Návštevníci si tak mohli zblízka prezrieť nielen exteriér, ale aj interiér takýchto stavieb a porovnať ich s klasickými murovanými domami. Navyše, vďaka bohatému zastúpeniu firiem venujúcich sa drevodomom a pasívnym domom mohli s odborníkmi prediskutovať možnosti takýchto stavieb od návrhu až po realizáciu a zariaďovanie.

Udelené ocenenia na Conecu

Samozrejmosťou bolo aj udelenie ocenení v podobe Zlatej plakety a čestného uznania poroty. Konalo sa hneď druhý deň výstavy. Cenu získalo niekoľko výhercov vo viacerých kategóriách. Neprekvapili hlavne hlavné ceny, ktoré sa oprávnene dostali do rúk zástupcov spoločností VELUX a Makrowin, ktoré sme už vyššie spomenuli. Zlatá plaketa Racioenergia bola odovzdaná spoločnosti TZB produkt za rekuperačnú jednotku Domekt R 450 V s rotačným výmenníkom. Čestné uznanie bolo udelené napríklad firme Viadrus za splyňovací kotol na drevo Hercules U68, ktorý sa vyznačuje výbornou spaľovacou účinnosťou. Ďalej bol ocenený exponát NIBE, konkrétne modul EME 20, ktorý zvyšuje efektivitu využitia elektrickej energie, ktorá je vyrobená fotovoltaickou elektrárňou – veľakrát v spojení s tepelným čerpadlom. Z ďalších čestne uznaných spomeňme HELUZ akustickú brúsenú tehlu AKU Z 17.5 a systém predsadenej montáže Blaugelb Triotherm+ pre otvorové konštrukcie ľubovoľných rozmerov. Okrem toho bola ocenená aj kreativita v oblasti architektúry expozícií. Na prvých priečkach sa umiestnili a cenu Zlatý Leonard získali stánky Isotra, SunSystem či Jablotron...

Ponuku takmer 450 vystavovateľov zo Slovenska a ďalších siedmich krajín si od stredy do soboty pozrelo 81 826 návštevníkov, atmosféra na veľtrhu bola veľmi príjemná.

Autor: Helena Široká, Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama