Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Strecha v tvare tryskajúceho prameňa na kúpalisku v Podhájskej

Zverejnené: 27. 10. 2021

Ateliér na bašte patrí k duchovným otcom termálneho kúpaliska v Podhájskej. Väčšina miestnych objektov novodobej výstavby a rekonštrukcii starších stavieb vznikala práve na rysovacích stoloch architekta Ladislava Bakšu a jeho kolegov. Inak tomu nebolo ani v prípade vstupnej haly, ktorá podobne ako objekt wellness centra utvára imidž termálneho kúpaliska. Má podobu lievikovitej strechy v tvare tryskajúceho prameňa.

Kúpalisko v Podhájskej má vo svojom znaku symbol prameňa. Novo naň odkazuje aj strecha novostavby vstupnej haly. Tá sa stala nielen spojnicou svetov pred a vo vnútri kúpaliska, ale aj tvárou celého areálu. Nahradila pôvodný vstupný objekt z osemdesiatych rokov minulého storočia. Novostavbu tvorí nepodpivničená budova s jedným nadzemným podlažím, ktorá je zastrešená centrálnou strechou kónického tvaru a dvoma rovinnými strechami. Prístup k objektu z verejného priestoru je po existujúcich spevnených plochách. Rovnako tak aj napojenie na inžinierske siete zostalo pôvodné.

Prevádzkovo a dispozične je budova členená na hlavný vstupný priestor, kde sú umiestnené kancelárie, zázemie personálu, pokladne či predajňa s kaviarňou a bočné krídla s toaletami, skladmi, šatňami a kotolňou. Celá vstupná hala je jedným otvoreným priestorom, v strede pozdĺžne rozdeleným pokladňami. Prepojenie interiéru s exteriérom je realizované cez presklené steny fasády.

Budova je pod nosnými stenami založená na základových pásoch. V pôdoryse je 39 metrov široká a 24 metrov dlhá, dlhšími stranami orientovaná na východ a západ. Zvislé nosné konštrukcie tvoria železobetónové stĺpy a murivo, steny prebiehajú v dvoch na seba kolmých smeroch. Nosná konštrukcia tzv. hríbovitej časti strechy je navrhnutá z drevených plnostenných a atypicky ohýbaných oblúkových nosníkov, ktoré tvoria požadované zaoblenie, lievikovito spadajúce z každej strany k objektu až k úrovni spevnených plôch. S ohľadom na exponovaný tvar, rad technicky náročných detailov a požadovaný farebný odtieň bola na zastrešenie vybraná drážkovaná krytina PREFALZ v odtieni P.10 zinkovo šedá. Plochá nosná konštrukcia bočných krídiel je navrhnutá z OSB dosiek a pokrytá aj hliníkovou strešnou krytinou PREFALZ v rovnakom odtieni. V strednej časti budovy sú nad plnostennými nosníkmi navrhnuté CLT panely z vrstveného dreva.

Preverené časom

Ateliér na bašte sídli v Nových Zámkoch a môže sa pochváliť viac ako 25-ročnou históriou a viac-menej nemenným osadenstvom. „Tímová práca je pre nás z dlhodobého hľadiska veľmi dôležitá. Každý v tíme má svoju úlohu a tvorí tak neoddeliteľnú časť fungujúceho celku, ktorý postupne generuje ako malé projekty, ako sú rodinné domy, chaty, garáže, ako aj veľké projekty typu hotely, bytové domy, verejné priestranstvá, wellness objekty alebo napríklad kúpaliská,“ upresňuje Ladislav Bakša.

Podobne ako je tím architektov Ateliéru na bašte stmelený dlhoročnými skúsenosťami, tak aj materiály použité pri výstavbe patria medzi tie, ktoré sa len tak neopozerajú a niečo vydržia. Fasáde dominuje kombinácia skla a dreva, napriek tomu do nej výrazne zasahuje predovšetkým strešná hliníková krytina, ktorá v strede budovy prechádza do fasády a končí až pri sokli. „Pri výbere strešnej krytiny sme kládli dôraz na kvalitu a spoľahlivosť. Použitý materiál musel byť použiteľný ako na strešnú, tak na fasádnu plochu bez výrazného členenia. Požiadavkou investora bola bezúdržbovosť. Rozhodujúci vplyv mal vo finále aj osobný prístup dodávateľa a riešenie neštandardných detailov, ktoré v príručkách výrobcov strešných krytín nenájdete,“ upresňuje Igor Bujdák, spoluautor vstupného objektu v Podhájskej. „Všetko nakoniec aj vďaka spoločnosti PREFA Aluminiumprodukte prebehlo úplne hladko a v termínoch,“ uzatvára Bujdák.

Téma: Architektúra
O projekte:
Krajina Slovensko
Objekt, miesto: vstupná budova, termálne kúpalisko Podhájska
Architekti: Ateliér na bašte, Ladislav Bakša, Igor Bujdák a kolektív

Autor: Kristian Hanko 1) redakčne upravené
Foto: Croce & WIR, Ateliér na bašte
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama