Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Strešné okná Roto – kvalitné a úsporné presvetlenie

Zverejnené: 15. 4. 2019

Nielen odborníci vedia, že strešným oknom dostanete dovnútra najviac svetla, najjednoduchšie s ním vyvetráte a tiež z neho máte pekný výhľad do krajiny. Je značne namáhanou konštrukciou z hľadiska poveternostných vplyvov. Dlhodobé používanie strešných okien posunulo ich vývoj do súčasnej podoby, kedy môžeme povedať, že z hľadiska prínosu svetla, výmeny vzduchu, výhľadu, možnosti zatečenia aj tepelných strát sa jedná o jednoduchšie a lepšie riešenie, než napr. použitie vikiera. Platí to aj pre obstarávaciu cenu, ktoré je oveľa zaujímavejšia u strešného okna.

Len pozor na porovnanie s fasádnym oknom, tu je množstvo vecí inak. Strešné okno je potrebné brať ako predsadenú konštrukciu pred strešný plášť. Je teda v zásadne inej pozícií oproti fasádnym oknám (čo sa týka odvody vody, namáhania vetrom, snehom a ľadom). V dnešnej dobe sa nejedná o nič neštandardného, používajú sa osvedčené riešenia. Hlavným problémom je nesprávny výber typu strešného okna s nevhodnými parametrami, ktorý môže následne spôsobiť nemalé komplikácie pri užívaní. Dôležitá je tiež bezchybná montáž aj zodpovedajúci tvar ostenia. Pri správnej voľbe sa však nemusíte obávať, radi vám pomôžeme.

Okno Roto Designo R7
Okno Roto Designo R7

Nová dimenzia pre výsuvno-kyvné strešné okno Designo R7

Užívateľsky najobľúbenejším výrobkom firmy Roto, výsuvno-kyvné strešné okno Designo R7, je špecifické hlavne spôsobom otvárania. V zjednodušenom princípe funguje tak, že sa osa otáčania dostane pomocou piestu do hornej časti rámu, otvorené krídlo sa vysúva nad rovinu strechy a ovládané je kľučkou na spodnej strane krídla. Zrazu máte k dispozícií väčší priestor, lepší prístup k oknu aj lepší výhľad von. Jednoduché. Osvedčené. Fungujúce. Kvalitne prevedený rám vybavený zatepľovacím blokom a límcom parozábrany, doplnený vhodným zasklením s trojsklom, predstavuje luxusný výrobok so skvelým pomerom cena/výkon. Toto strešné okno nájde uplatnenie v mnohých nízkoenergetických stavbách, nielen tých nových, ale aj existujúcich. Výmena starého okna za okno s lepšími parametrami a súčasne komfortnejším spôsobom otvárania nadchne nejedného užívateľa. Vyberať môžete z drevených alebo plastových profilov, z vonkajšej strany je strešné okno vždy oplechované a odvod vody na krytinu zabezpečí správne lemovanie. Niekoľko technických parametrov na záver: určené pre sklony striech 20-65⁰, Uw = 1,1 W/(m2K), Ug = 0,7 W/(m2K), Rw = 32 dB. Bezpečnosť, pohodlie a pokoj s Roto zárukou 15 rokov, to všetko je možné mať so strešným oknom Designo R7.

Spôsob otvárania okna Designo R7
Spôsob otvárania okna Designo R7

RotoQ zdvíha latku strešných okien

Strešné okno RotoQ svojim vstupom na trh odkrylo možnosti technického posunu v oblasti vývoja týchto produktov. Ponúka skvelé tepelno-technické parametre v spojení s premyslenou konštrukciou, nevyhnutnou nadväznosťou všetkých komponentov a dlhou životnosťou. Rad RotoQ, s ovládacím madlom na hornej hrane krídla, sa ponúka v historicky najčastejšie používanom spôsobe otvárania – kyvnom prevedení, teda s osou otvárania v strede rámu. K dispozícií sú drevené alebo plastové profily a z možnosti výberu zasklenia a celkových parametrov tohto radu okien sa vám tak môže až zatočiť hlava. Samozrejmosťou je tiež Roto záruka 15 rokov. Pokiaľ by to jednoducho nestačilo, pridáme elektrické ovládanie. Firma Roto patrí dlhodobo k špičke výrobcov a vo vývoji konštrukcií strešných okien myslí tiež na minimalizáciu chýb pri vykonávaní montáže, preto aj tu nájdete priamo z výroby na okne namontované vnútorné aj vonkajšie zatepľovacie bloky, parozábranu a montážne uholníky. Vonkajšie oplechovanie a lemovanie bez jediného šróbika predstavuje „Klik“ systém. Správnu polohu krídla voči rámu je možné kedykoľvek upraviť vďaka patentovanému nastaviteľnému kovaniu.

Výsledkom celkového technického riešenia sú výborné tepelno-technické hodnoty celého prvku, hlavne vďaka vynikajúcim parametrom rámu strešného okna. Minimálny rozdiel medzi súčiniteľom tepelného prechodu samotného zasklenia Ug a súčiniteľom tepelného prechodu tepla celého okna Uw ukazuje na mimoriadnu vyváženosť celého produktu. Strešné okno RotoQ je možné použiť v nízkoenergetických aj pasívnych stavbách a je tiež maximálne pripravené na výmenu vašich súčasných okien v rámci renovačného programu.

Technické parametre na záver: určené pre sklony striech 15-90⁰, hodnoty ďalších veličín sú závislé na použitom prevedení, materiáli a zasklení (Uw = 1,1 až 0,77 W/(m2K), Ug = 1,0 až 0,5 W/(m2K), Rw = 31 až 44 dB).

Okno RotoQ v elektrickom prevedení
Okno RotoQ v elektrickom prevedení

Zdá sa Vám to málo? Podrobnosti a kompletný sortiment Roto strešných okien s rôznymi spôsobmi otvárania a parametrami, prípadne nevyhnutné tieniace doplnky, hľadajte na www.roto-frank.sk.

Kontakty:
Roto střešní okna s.r.o.
Průmyslová 1306/7
102 00 Praha 10 - Hostivař
Tel.: +420 272 651 428
E-Mail: roto.cz@roto-frank.com
www.roto-frank.sk.

Autor: Ing. arch. Zdeněk Dvořák
Foto: ROTO Střešní okna s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama