Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

SUOMI Hloubětín a Ytong

Zverejnené: 27. 8. 2018

V pražskej štvrti Hloubětín vyrastá v susedstve riečky Rokytky nová, architektonicky veľmi pôsobivá obytná lokalita. Fínska developérska spoločnosť YIT, ktorá je investorom, odovzdala do užívania prvú etapu Espoo. Významnú účasť tu má spoločnosť Xella CZ, s.r.o., výrobca pórobetónu YTONG pre vnútorné nosné a nenosné múry a vnútorné tepelné izolácie Multipor, aplikované v podzemných garážach.

Vizualizácia celkového pohľadu na budúcu lokalitu Suomi Hloubětín, ktorý fínska developérska spoločnosť YIT plánuje dokončiť v roku 2023 (zdroj: YIT)

Na tvárniciach značky Ytong Fíni oceňujú, že táto technológia má za sebou 90-ročnú históriu, kladné skúsenosti a zaujímavé realizácie z celého sveta. Podobnú históriu má aj spoločnosť YIT, ktorej začiatky siahajú až do roku 1912 a tiež za ňou stoja pozoruhodné výsledky. Tento fínsky developér má s Ytongom skúsenosti zo všetkých krajín, kde stavia a má tento materiál už veľakrát overený v praxi. Popritom úzko spolupracuje s technickými poradcami spoločnosti Xella CZ, s.r.o. Vlastné stavanie z materiálov Ytong vykonávala stavebná firma GEMO a.s.

Jednoduchá práca a úspora času

Ešte dôležitejšia, ako tradícia či rodný list, je jednoduchá a rýchla práca s pórobetónom Ytong počas výstavby a potom aj vysoké úžitkové vlastnosti z neho postavených stavieb. Pri takto rozsiahlom projekte je pre stavebnú firmu dôležité, že prácu s ním zvládne v podstate každý pracovník a že výsledná kvalita, teda presnosť muriva a ďalej jeho úžitková hodnota, napr. tepelná izolácia, akumulačná schopnosť atď., sú na najvyššej úrovni.

Pri takto veľkých stavbách je podstatný aj čas. Vďaka formátu priečkoviek Ytong je možné urýchliť výstavbu až o 40 % oproti iným materiálom. Iným plusom je ľahkosť tvárnic, čo je vhodné napríklad pri presunoch v rámci staveniska. K murovaniu tiež nie je potrebné žiadne špeciálne náradie – jedná sa o murovanie na tenkú murovaciu maltu, na ktorú stačí malé vedro. Ďalšou úsporou sú náklady na hrubovrstvé omietky – na presné tvárnice Ytong stačí tenkovrstvá omietka od 5 mm. Tvárnice Ytong sa veľmi ľahko režú, krátia a rôzne spracovávajú. Rýchlo sa v nich vytvárajú drážky a priechody pre technické rozvody a inštalácie. Pokiaľ sa jedná o plnenie noriem, Ytong použitý v tomto projekte vyniká požiarnou odolnosťou EI 180. Táto hodnota sa týka tvárnic od hrúbky 125 mm vyššie. Inými slovami, vnútorné nosné steny a priečky odolajú zaťaženiu požiarom až 180 minút, čo je dostatočne pre záchranu životov a majetku.

Materiál Ytong zjednoduší život majiteľom aj inak: kotvenie akéhokoľvek ťažkého zariadenia či vybavenia je jednoduché a rýchle.

Obr. 2: Juhozápadné priečelie dvojice bytových domov, ktoré tvorí prvú etapu Espoo v rámci projektu Suomi Hloubětín (foto: Helena Hejhálková)
Obr. 2: Juhozápadné priečelie dvojice bytových domov, ktoré tvorí prvú etapu Espoo v rámci projektu Suomi Hloubětín (foto: Helena Hejhálková)

Obr. 3: Severovýchodné priečelie severnejšie umiestneného domu z obr. 3 (foto: Helena Hejhálková)
Obr. 3: Severovýchodné priečelie severnejšie umiestneného domu z obr. 2 (foto: Helena Hejhálková)

Celoročne príjemné vnútorné prostredie

Pórobetónové vnútorné steny a priečky priaznivo ovplyvňujú vnútornú klímu tým, že stabilizujú vnútornú teplotu, čo je vítané hlavne v lete. Funguje to tiež v zime, aj keď si to nie vždy uvedomíme a stálu teplotu pripisujeme vykurovacej sústave. Správny pohľad na vec je, že kúrenie dodáva potrebné teplo, zatiaľ, čo akumulácia realizuje stálu teplotu na zodpovedajúcej úrovni. Keby nebolo tepelnej akumulácie múrov, podlahy a stropu, musela by vykurovacia sústava ihneď reagovať na každú zmenu vonkajšej teploty.

Ani väčšia akumulácia ale „neotupí” lavínu tepla, ktorú môže do domu a bytu doručiť slnko. Ukazuje to tab. 1 na príklade okien orientovaných k severovýchodu a juhozápadu.

Tab. 1: Celodenné tepelné zisky a straty okna v kWh/(m2deň)
Tab. 1: Celodenné tepelné zisky a straty okna v kWh/(m2deň)

Z tabuľky vidíme, že v lete je slnečný energetický zisk okna až 50× väčší, než tepelný zisk plynúci z rozdielu teplôt vzduchu vo vnútri a vonku. Tejto lacnej lavíne tepla sa najlepšie ubránime vonkajšou roletou alebo žalúziami. Najstudenší zimný deň naopak ukazuje, že pri slnečných dňoch viac tepla získame (južnými oknami), než stratíme.

Suomi Hloubětín − etapa Espoo

Prvú etapu výstavby projektu Suomi Hloubětín tvoria dva domy spojené podzemnými garážami s vnútroblokom s celkovým počtom 149 bytov s nízkou energetickou náročnosťou a 146 parkovacími miestami. Etapa je pomenovaná podľa mesta Espoo, po Helsinkách druhého najväčšieho vo Fínsku. V rámci projektu Suomi Hloubětín sa jedná o samostatne oplotený areál s ihriskom pre najmenšie deti vo vnútrobloku. Rodičia tak budú mať svoje ratolesti vždy na očiach.

Domy sú situované na vyššie položenom mieste projektu Suomi Hloubětín a ponúknu tak skvelý výhľad do okolia. Každý byt má balkón, predzáhradku alebo terasu, takže je kde vychutnávať si romantické západy slnka nad Prahou.

Lokalita prvej etapy Espoo je dobre dostupná vďaka zastávke električky nachádzajúcej sa pár krokov od domu, ktorú tu novo vybudovala YIT. Napojenie na cyklotrasy s pokojovými zónami v rámci areálu potom vytvárajú príležitosti relaxovať len kúsok od domu s výbornou dostupnosťou ďalších častí Prahy a jej okolia.

Obr. 4: Priestor podzemných garáží bol od obytného priestoru izolovaný tepelnou izoláciou Multipor (foto: Helena Hejhálková)
Obr. 4: Priestor podzemných garáží bol od obytného priestoru izolovaný tepelnou izoláciou Multipor (foto: Helena Hejhálková)

Multipor − mladší príbuzný Ytongu

Pre vnútorné zateplenie garáží a suterénnych miestností bol použitý Multipor, čo sú nehorľavé minerálne dosky podobného zloženia ako Ytong, avšak veľmi ľahké s objemovou hmotnosťou 115 kg/m3 od toho istého výrobcu. Investor ich rovnako použil na základe predchádzajúcich dobrých skúseností s výstavbou aj výslednými úžitkovými vlastnosťami. V garážach príde vhod, že Multipor patrí medzi nehorľavé materiály triedy A1.

Vykonávanie zateplenia nie je náročné na profesijnú zdatnosť – opäť stačia bežné skúsenosti zo stavby. Nevyžaduje žiadny špeciálny postup – celoplošne sa dosky prilepia a zakotvia skrutkovacou kotvou s oceľovým tŕňom. Vďaka tomu, že výrobca ich spracováva v niekoľkých krajinách, sú tiež veľmi rýchlo dostupné a nemajú dlhé objednávacie doby. Vďaka jasne bielej farbe tiež napomáhajú presvetliť nebytové tmavé priestory.

Fínsko v Prahe

SUOMI je Fínsko. Všetky etapy projektu sa nazývajú podľa fínskych miest a názvy ulíc pripomenú slávnych fínskych rodákov. Celý areál bude tvoriť kúsok Fínska v Prahe, kde sa dozviete viac o krajine tisícich jazier. Čo sa týka občianskej vybavenosti, obyvatelia tu nájdu všetko, čo je potrebné k bývaniu. V areáli vznikne detská škôlka, obchod, drobné služby aj vyhliadková reštaurácia. Vo voľnom čase poslúžia komunitné záhradky, lúka pre psov, interaktívne detské ihriská či amfiteáter pre susedské stretávania.

Záver

Hovorí sa, že v jednoduchosti je sila. Práve na to opäť vsadil fínsky developér YIT, keď jeho voľba padla na pórobetón značky Ytong a tepelnú izoláciu Multipor, ktorej výrobca Xella CZ, s.r.o. má podobnú filozofiu. Dodajme, že v jednoduchosti je aj krása a kvalita. V redakcii veríme, že je to aj prípad Fínska v Prahe.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Helena Hejhálková
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama