Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Svojpomocne k dokonalosti?

Zverejnené: 3. 4. 2009

Doba sa zrýchľuje a spoločnosť sa stále viac profesionalizuje a špecializuje. Zdalo by sa, že tradičné domáce „majstrovanie” postupne upadne, pretože nám na neho jednoducho neostane čas. Štatistiky domáceho stavebníctva ale naznačujú trochu iné trendy.

Podiel stavieb realizovaných svojpomocne v Českej republike v dlhodobom trende prekvapivo neklesá, ale stále si drží podstatne vyšší podiel než v susedných západoeurópskych krajinách. Na prvý pohľad sa logicky zdá, že práve rodinné domy realizované svojpomocne neskúsenými staviteľmi patria kvalitou zhotovenia medzi typické odstrašujúce prípady. Nie je to vždy pravda.


Jednoduché presné rezanie tvárnic a lepenie na minimálne maltové škáry sú podmienkou presného murovania bez tepelných mostov.

Motívom pre výstavbu domu svojpomocne v našom prostredí nemusí byť vždy snaha ušetriť za každú cenu. Žijeme v dobe, kedy zohnať slušného remeselníka je takmer nadľudský výkon. V českom stavebníctve chýba niekoľko tisíc pracovníkov, čo je logicky cítiť v kvalite odvedenej práce. Priemerná kvalita stavebných prác je momentálne veľmi nízka a drobný investor rodinného domu má len obmedzené možnosti, ako dosiahnuť svojich predstáv a požiadaviek. Príbehy o tom, kto mal na stavbe väčších „pracantov”, patria k obľúbeným konverzačným témam väčšiny investorov, ktorí v nedávnom čase absolvovali drámu s názvom „Stavba rodinného domu na kľúč”. Nie je teda až takým prekvapením, že medzi najstarostlivejšie postavené rodinné domy sa v súčasnosti zaraďujú tiež domy stavané svojpomocne.


Svetlé čisté steny z pórobetónu opticky zväčšujú miestnosti hrubej stavby.

Kľúčová voľba materiálu

Jednou z takých stavieb je rodinný dom v juhomoravských Vranovicích. Hrubú stavbu RD o veľkosti približne 180 m² realizoval majiteľ Peter Norek z väčšej časti svojpomocne. To sa odrazilo vo veľmi priaznivom rozpočte stavby a takisto prekvapivo v nevídanej kvalite zhotovenia. „Som profesiou automechanik a som zvyknutý na vysokú presnosť. S kvalitou stavby som nebol stále spokojný, aj napriek tomu, že ma všetci ubezpečovali, že tak presné murovanie ešte nevideli,” hovorí Peter Norek. „Kľúčovým rozhodnutím pre stavbu nášho domu bola voľba murovacieho materiálu. Mám okolo seba dosť známych, ktorí práve stavajú rodinný dom, takže som sa mohol inšpirovať ich skúsenosťami. Na konkrétnych prípadoch som si len potvrdil všeobecnú skúsenosť, že najpresnejším materiálom na murovanie je pórobetón YTONG,” dodáva pán Norek.


Presné steny znižujú spotrebu omietok a zrýchľujú omietnutie. Starostlivosť sa teda vyplatí tiež finančne.

Presne a bez zateplenia

Pôvodne zvažoval, že obvodové steny vymuruje z bežného YTONGu a doplní ich zateplovacím systémom, pretože od svojho domu očakáva maximálny tepelný komfort a minimálne prevádzkové náklady. „Do zateplovania sa mi nechcelo kvôli vlhkosti a v čase rozhodovania predstavila Xella novinku YTONG LAMBDA so zvýšenou izolačnou schopnosťou. Rozhodol som sa teda pre túto variantu muriva v hrúbke 375 mm. Materiál je síce drahší, ale obíde sa bez komplikovaného a prácneho zateplenia. Steny majú rovnaké izolačné schopnosti ako bežne používané tehly so zateplením,” pokračuje Peter Norek. Dosiahnutie nadštandardných izolačných vlastností ale vyžaduje skutočne presné murovanie na milimetre, čo s bežnými tehlami nie je možné. „Od brata, ktorý je murár, som vedel, že podobná presnosť pripadá do úvahy len u pórobetónových tvárnic, ktoré sa dajú lepiť a rezať absolútne presne. Do stavby svojpomocne som sa teda pustil nielen kvôli finančným úsporám, ale tiež kvôli presnosti, ktorú by som asi u bežnej firmy neustrážil.”


Miesto uloženia stropov a pomúrového venca nie je na fasáde domu očividné. Celý detail je starostlivo prevedený nielen na pohľad, ale hlavne z hľadiska tepelných mostov.

Výsledok tomu skutočne zodpovedá. Murivo domu je poskladané z tvárnic tak presne, že z odstupu niekoľkých metrov dom vyzerá ako omietnutý bielou štukovou omietkou a škáry medzi murovacími prvkami sú takmer nepoznateľné. Prejavuje sa to už teraz na vnútornej klíme stavby. Aj cez vysoké vonkajšie teploty je v hrubej stavbe domu stále príjemný chlad, čo svedčí o dobrých izolačných parametroch plášťa. K vysokému štandardu zhotovenia domu patrí tiež perfektné riešenie bežných tepelných mostov v oblasti soklov alebo pomúrových vencov. Dosiahnuť podobnej kvality pri realizácii na kľúč stavebnou firmou by bol asi nadľudský výkon. Murivo pomerne veľkého dvojpodlažného rodinného domu pritom vyšlo investora na necelých tristotisíc korún českých. Parametre normy na tepelnú izoláciu pritom obvodový plášť prekračujú o celú tretinu. Na rozdiel od iných stavieb, ktoré počítajú s deklarovaným tepelným odporom od výrobcov stavebných prvkov, sa ale vďaka presnosti muriva môže pán Norek na podobné hodnoty spoľahnúť.


Presne a bez zateplenia

Do stavby svojpomocne sa investor mohol pustiť taktiež preto, že mu nezištnú pomoc ponúkli jeho dvaja bratia. Počas víkendov, za štyri mesiace, traja ľudia postavili hrubú stavbu vrátane stropov. „Rýchlo sme si našli optimálny systém murovania a nebyť toho, že som všetko trochu brzdil svojou dôkladnosťou, išlo by to určite ešte rýchlejšie. Veľa mi pomohol internet a pracovné postupy spracované na stránkach www.xella.cz. Keď som si s niečim nevedel poradiť, išiel som na internet, kde som našiel odpoveď. Stavba svojpomocne určite nie je pre každého. Vynakladám na to všetok svoj voľný čas. Musí vás to teda takisto baviť. Zatiaľ som s priebehom stavby spokojný, uvidíme, ako to bude pokračovať ďalej. Pokiaľ by som sa rozhodoval odznova, volil by som rovnakú cestu aj rovnaké materiály,” uzatvára spokojný stavebník Peter Norek.


Murivo domu je poskladané z tvárnic tak presne, že z odstupu niekoľkých metrov dom vyzerá ako omietnutý bielou štukovou omietkou a škáry medzi murovacími prvkami sú takmer neviditeľné.
Autor: Marek Dudák
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama