Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Tehla v interiéri - nadčasový a dizajnový prvok

Zverejnené: 5. 3. 2019

Tehla – prírodný materiál, ktorý v súčasnosti zažíva reštart. A to nielen v exteriéroch. Zdobí naše domy a byty zvnútra a dodáva prostrediu hrejivú atmosféru. Pohľadových možností je veľké množstvo a vyberie si takmer každý.

Tehla sa v miestnosti môže stať hlavným dekoratívnym prvkom (Foto: Tehlový obklad Rainbow Snowdust, Rustique)

Lofty

Exponovaná tehla v interiéri je súčasťou novodobých obytných priestorov od dôb vzniku tzv. loftov na konci 19. storočia v Paríži. Lofty boli spopularizované ich užívateľmi, prevažne umelcami a rozšírili sa tak do celého sveta, hlavne do USA. Jednalo sa väčšinou o renovované bývalé sklady či výrobné priestory, ktoré už nenachádzali iné uplatnenie. Ich „prestavba“ bola v počiatku lacnou, ale veľmi príjemnou alternatívou bývania, ktorá sa však postupom času, predovšetkým v druhej polovici 20. storočia, stala hlavným prúdom. Súčasné lofty sú navrhované svetovo známymi architektmi a dizajnérmi a ich ceny stúpajú do závratných výšok.

Foto: Tehlový obklad Cameleon, Rustique
Foto: Tehlový obklad Cameleon, Rustique

Univerzalita

Z prúdu sa vyvinula „záplava“. Teraz v bytoch už samozrejme nenachádzame iba renovované tehlové múry, ale majitelia často budujú úplne nové priečky alebo pohľadovými tehlami obkladajú úplne iný materiál. Bytu, či už loftu, alebo malému 1+1 totiž dodávajú nenahraditeľnú atmosféru. Tehla do domu prináša rázovitý charakter a teplo. Predovšetkým sa jedná o skutočne univerzálny materiál a hodí sa či už do mestského moderného bytu, tak do vidieckych príbytkov. V bytoch dopĺňa obľúbené štýly industriálny či vintage, v tradičných rodinných domoch je možné zas tehlu spojiť s vidieckym či provence dekorom.

Tehlový obklad v spálni dokáže pôsobí nevšedne a trendovo. (Foto: Hermitage antiek, Rustique)
Tehlový obklad v spálni dokáže pôsobí nevšedne a trendovo. (Foto: Hermitage antiek, Rustique)
(Foto: Hermitage Antiek, Rustique)
(Foto: Hermitage Antiek, Rustique)

Kombinácia a kontrasty

Tehla sa vyznačuje predovšetkým schopnosťou adaptovať akýkoľvek iný materiál. Červenú tehlovú farbu osviežia svetlé drevené prvky. Dubová podlaha či smrekové dosky vytvárajú v spojení s tehlovou červeňou excelentný finálny dojem. Urbanistický nádych dodá kombinácia s kovovým nábytkom. Tehla sa krásne dopĺňa so sklom, napríklad s mohutným lustrom v štýle akvária pre ryby. Romantický nádych tehly v staršom dome môže byť zdvojnásobený jej kombináciou so vzorovými tapetami. Silný výraz tehly je možné zľahčiť svetlou maľovkou ostatných stien v miestnosti. Veľmi efektné sú v tehlovom múre aj biele drevené okenice. Na tehle sa tiež krásne vynímajú obrazy. Aj keď sa niektoré kombinácie môžu na prvý pohľad zdať nepatričnými, nie je potrebné sa vôbec ničoho báť. Pokiaľ sa vám zdá, že tehlový dekor bude moc výrazný, riaďte sa odporúčaniami mnohých dizajnérov: ponechať odhalenú tehlu len na jednom múre v miestnosti. A pokiaľ je aj tento múr príliš dlhý, alebo sa jedná o priestor s vysokými stropmi, pomôže optické „prerušenie“ línie s pomocou zrkadla, dajme tomu v starožitnom ráme. Pre všetky vyššie uvedené možnosti platí, že pokiaľ je možné zabezpečiť prísun dostatku svetla do interiéru, bude výsledný dojem celkom istotne pekný.

Kontrast medzi tehlovou červeňou a bielou kuchynskou linkou dodáva miestnosti šmrnc. (Foto: Tehlový obklad: Castello, Rustique
Kontrast medzi tehlovou červeňou a bielou kuchynskou linkou dodáva miestnosti šmrnc. (Foto: Tehlový obklad: Castello, Rustique

Úprava starších tehlových múrov

A ako postupovať, pokiaľ sa stanete majiteľmi murovaného objektu a rozhodnete sa využiť jeho potenciálu na maximum? Navrhujeme dve základné úpravy. Staršiu, nepríliš udržiavanú tehlovú stenu je potrebné dať do poriadku. Môžete ju vyčistiť drôtenou kefou a odstrániť tak všetky povrchové nečistoty. Potom aplikujte niekoľko vrstiev bezfarebného laku. Ale pozor, použite výhrade matný lak. Lesk by celkom narušil prirodzený vzhľad tehly. Pokiaľ je na stene maľovka a rozhodnete sa ju odstrániť, postupujte pri jej odstraňovaní veľmi opatrne. Poškodenie tehiel je nenávratné. Pokiaľ však aj cez všetku snahu dôjde k narušeniu časti múra, nezúfajte. Riešením je aplikácia tenkej vrstvy vápna, či moridla. A môžete ju nanášať len na časti múra a vytvoriť tak pôsobivý vintage efekt. Všetky povrchové úpravy však vždy skúšajte na menej exponovaných miestach, napr. v rohoch miestnosti, kde bude umiestnený nábytok. Až potom, ako sa presvedčíte, že je vaša metóda účinná a výsledný efekt akceptovateľný, postupujte ďalej na viditeľné miesta.

Pokiaľ sa rozhodnete stenu natrieť napríklad vápnom, pokojne ho neneste len miestami. ...Vytvoríte tak zaujímavý efekt. (Autor: Christian Hillenbrand, Shutterstock)
Pokiaľ sa rozhodnete stenu natrieť napríklad vápnom, pokojne ho neneste len miestami. ...Vytvoríte tak zaujímavý efekt. (Autor: Christian Hillenbrand, Shutterstock)

Regulácia vlhkosti

Podoba tehly v spojení s jej praktickými úžitkovými vlastnosťami, ako je schopnosť poňať veľké množstvo vlhkosti zo vzduchu, aby ju mohla pri jej nedostatku vrátiť späť do interiéru, výrazne uľahčuje majiteľovi tehlového domu voľbu, či múr odhaliť alebo skryť. Štýlovo sa tento materiál hodí do akejkoľvek miestnosti v dome.

Zaujímavého a nevšedného efektu dosiahnete aj keď umiestnite rezaný tehlový obklad bez špárovacej hmoty. (Foto: Tehlový obklad: Toscane Antiek, Rustique
Zaujímavého a nevšedného efektu dosiahnete aj keď umiestnite rezaný tehlový obklad bez špárovacej hmoty. (Foto: Tehlový obklad: Toscane Antiek, Rustique

Špárovacia hmota pre výsledný efekt obkladu

A na záver, celkový efekt z tehlového obkladu dotvára aj zvolená špárovacia hmota, úplne iného dosiahnete ak použijete pieskový odtieň, svetlo šedý alebo antracitový. Na obrázku tehlový obklad Gotish s použitím rôznych špárovacích hmôt.

O spoločnosti Rustique

Špecializovaným dodávateľom tohto výnimočného materiálu je spoločnosť RUSTIQUE so sídlom a výstavným parkom v Bratislave (časť Podunajské Biskupice).

Spoločnosť RUSTIQUE pôsobí na slovenskom trhu už od roku 2001 a mnohým domácnostiam odvtedy pomohla vytvoriť krajší a útulnejší domov. Špecializuje sa na výrobu tehlových obkladov, ktoré reže z holandských a nemeckých exkluzívnych (vysoko kvalitných) tehál. Má výnimočnú ponuku – až 600 farieb tehličiek rôznych štruktúr a rozmerov. Produkty sú vyrábané výlučne z prírodných materiálov – hliny a prírodných pieskov. Tehly sú vypaľované na 1100 – 1200°C a nepridávajú sa do nich žiadne umelé farbivá.

Spoločnosť poskytuje kompletný servis, od technického poradenstva cez vypracovanie detailov, 2D a 3D vizualizácií, profesionálnu montáž aj servis po predaji tovaru. Pracovníci v spoločnosti RUSTIQUE sú veľmi flexibilní, dokážu za deň narezať viac ako 1000 m2, preto je dodávka možná aj hneď na druhý deň. Takisto ak Vám po realizácií ostane zvyšný materiál, môžete ho pokojne vrátiť.

Spoločnosť Rustique má v súčasnosti novo vytvorený eshop, kde si môžete tovar objednať a v prípade ak ho nemáte momentálne kde skladovať, uskladnia Vám ho od objednania až 6 mesiacov.

Kontakty:
Rustique, a.s.
www.rustique.sk
https://eshop.rustique.sk/
infolinka: 0917 173 559

Autor: Helena Široká, Kateřina Kočická
Foto: Rustique - bricks for architecture
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama