Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Tehlové komínové systémy

Zverejnené: 23. 5. 2008

Spoločnosť HELUZ tehliarsky priemysel v.o.s. je známa výrobou komplexného tehliarskeho systému pre hrubú stavbu. V súčasnej dobe je druhým najväčším výrobcom a dodávateľom tehlového materiálu na českom trhu, ktorý sa vyrába v štyroch závodoch: Tehelne Dolní Bukovsko, spoločnosti Jistrop s.r.o. Dolní Bukovsko, Tehelne Hevlín a Tehelne Libochovice.

Do sortimentu firmy patria tiež brúsené tvarovky pre tehlové komínové systémy, ktoré môžu vhodne doplniť objekty postavené z rovnakého materiálu. Špeciálne konštrukcie tvaroviek a unikátny systém celoplošného odvetrania komínového telesa zaisťuje optimálnu funkciu komína. Konštrukcia systému umožňuje jednoduchú, rýchlu a úspornú montáž. Keramická tvarovka obvodového plášťa zaisťuje súčinnosť s okolitým keramickým murivom a umožňuje bezproblémovú povrchovú úpravu klasickou omietkou.


Obr. 1: Keramická tvarovka obvodového plášťa zaisťuje súčinnosť s okolitým keramickým murivom

Spôsob výstavby

Komínové systémy HELUZ – CIKO sú určené pre všetky druhy palív - pevné, kvapalné, plynné a všetky druhy spotrebičov a obsahujú všetky prvky a príslušenstvá, ktoré sú pre správnu funkciu každého komína veľmi dôležité. Keramické tvarovky obvodového plášťa sú brúsené, takže ložná škára sa zmenšuje na hrubku 1 mm. Murovanie prebieha pomocou dodávaného lepidla, do ktorého sa tvarovky „namáčajú”, a to ako ložnou (lícnou) plochou, tak aj obidvomi stranami pera aj drážky. Skladajú sa v každej vrstve do páru a v jednotlivých vrstvách sú vzájomne pootočené o 90°.

Obr. 2A, 2B: Murovanie prebieha pomocou dodávaného lepidla, do ktorého sa tvarovky „namáčajú“, a to ako aj ložnou (lícnou) plochou, tak aj obidvomi stranami pera a drážky

U viacpriedušných komínov sa v každej druhej vrstve používajú špeciálne spojovacie tvarovky, ktoré zaistia previazanie muriva komínového plášťa a umožnia zostaviť ľubovoľný počet prieduchov v ľubovoľnej kombinácii priemerov vnútorných vložiek.


Obr. 3: Príklad dvojpriedušného telesa

Pôdorys jednopriedušného telesa je 400 × 400 mm. Dvojpriedušné teleso má rozmery 800 × 400 mm, každý ďalší prieduch predĺži komínové teleso o ďalších 400 mm. U viacpriedušných komínov je možné niektorú zo šácht využiť pre odvetranie alebo rozvody TZB.

Rozmery d × š × v [mm]400 × 400 × 249 (jedno priedušný) 800 × 400 × 249 (dvoj priedušný)
Vnútorný priemer komínových vložiek CIKO UNIVERSAL140, 160, 200 mm
Vnútorný priemer vložiek CIKO GAS75, 110, 125, 160, 200 mm
Pevnosť v tlaku – tvarovky10 MPa
Objemová hmotnosť980 kg/m3
Maximálna teplota spalín (GAS)120 °C
Technické parametre

Komínové systémy sa vyrábajú v dvoch variantoch: HELUZ – CIKO 3V UNIVERSAL a HELUZ – CIKO GAS. Oba systémy sú vzájomne variabilné a keramické tvarovky obvodového plášťa sú určené pre všetky priemery a typy vnútorných vložiek.


Obr. 4: Špeciálna konštrukcia „komínovej hlavice“ umožňuje prívod vzduchu ku spotrebiču aj odvod spalín od neho

Systém 3V UNIVERSAL

Komínový systém HELUZ – CIKO 3V UNIVERSAL je určený pre všetky druhy palív a všetky druhy spotrebičov s prirodzeným odvodom spalín. Tvorí ho zbrúsená komínová tvarovka obvodového plášťa, tepelná izolácia a komínová vložka. Ako už bolo povedané, komínová tvarovka má rovnaké vlastnosti ako ostatné tehlové murivo. Tým odpadá riešenie detailov prechodu dvoch rozdielnych druhov materiálov a eliminuje sa možnosť vzniku trhlín v omietke. Tehlová tvarovka spoločne s vnútornou šamotovou vložkou, ktorá je súčasťou systému, vytvorí celistvý komínový prieduch, ktorý odoláva klimatickým zmenám (teplo, vlhkosť). Vnútorné priemery dodávaných vložiek sú 140, 160 a 200 mm.

HELUZ – CIKO GAS

Ďalšou možnosťou je systém HELUZ – CIKO GAS, určený pre spotrebiče na plynné a kvapalné palivá, a to ako v pretlakovej, tak aj v podtlakovej prevádzke. Skladá sa z plastovej komínovej vložky a keramickej tvarovky obvodového plášťa. Materiál, z ktorého sú plastové vložky vyrobené, má takmer neobmedzenú životnosť, veľkú odolnosť proti agresívnym kondenzátom, UV žiareniu a vysokú tepelnú stálosť. Vďaka špeciálnej konštrukcii koncovej komínovej hlavice je možný prívod vzduchu aj odvod spalín jedným komínovým telesom (prieduchom).


Obr. 5: Schéma komínového systému HELUZ – CIKO GAS

Pre nadstrešnú časť komína sa ponúka riešenie v niekoľkých variantoch a to pre bežné omietnutie, obloženie obkladovými pásky Klinker, obmurovanie tehlami Klinker alebo použitie komínových návlekov, ktoré chránia plášť komínového telesa pred poveternostnými vplyvmi. Návleky sa nasadzujú na nadstrešnú časť komína až cez jeho oplechovanie, aby bolo dokonale zabránené zatekaniu do objektu okolo komínového telesa. Ukončenie komína sa realizuje pomocou krycej dosky a niektorým z ukončovacích prvkov, ako napríklad „manžeta alebo hlava” a nad komínovú manžetu je možné osadiť striešku „Napoleon”, ktorá zabraňuje vnikaniu nečistôt do komína.

Autor: Ing. Vladimíra Slípková
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama