Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Tepelná izolácia - penový polystyrén šetrí teplo, energiu a prírodu

Zverejnené: 19. 11. 2008

Penový, teda expandovaný polystyrén (EPS) je v ČR stále jedným z najpoužívanejších izolačných materiálov. Technické a spracovateľské vlastnosti tohto materiálu sú vynikajúce, jeho transport je nenáročný. Použitie penového polystyrénu v stavebníctve je príkladom ekologicky najviac šetrnej energie, teda nespotrebovanej. Tiež požiarna odolnosť je pre mnohých prekvapivo vysoká.

Konštatoval to Ing. František Vőrős1 na tlačovej konferencii 27. marca 2008 v Prahe, ktorú usporiadal Cech pre zateplovanie budov (CZB2) a Združenie EPS ČR3. Na konferencii ďalej vystúpili Ing. Pavel Zemene, predseda Združenia EPS, Ing. Milan Machatka (CZB), Ing. Jiří Šála, CSc. (CZB) a ako hosť Ing. Arch. Josef Smola.

František Vőrős sa venoval priaznivému vplyvu, ktorý má používanie penového polystyrénu vo výstavbe na životné prostredie a úspory energie, ktoré tento materiál dobre umožňuje. Jeho myšlienky teraz prinášame:

Penový polystyrén a životné prostredie

Aj keď nie je dokázaný vplyv priemyselných emisií skleníkových plynov, predovšetkým CO2, na zmeny klímy, je vhodné atmosféru skleníkovými plynmi zbytočne nezaťažovať a neriskovať, že niekedy bude už možno neskoro niečo napravovať. Výroba a spotreba energie je takmer vždy spojená s emisiami skleníkových plynov a teda najlepšia a najekologickejšia energia je ušetrená energia.

Vplyvom pôsobenia tlače a televízie vznikla medzi ľuďmi predstava, že výroba plastov spotrebuje veľké množstvo ropy. K tomu prispeli celosvetové problémy s komunálnymi odpadky, medzi ktorými sú veľmi nápadné práve ľahké a objemné plasty. Preto môže prekvapiť, že pre výrobu plastov sa spotrebuje iba 4 % vyťaženej ropy, čo znamená 150 miliónov ton vyrobeného plastu za rok. Z toho potom len 7 %, teda 3,5 miliónov ton/rok pripadá na polystyrén. V Českej republike sa vyrobí 150 tis. ton polystyrénu vo forme peny, teda EPS.


Obr. 1: Väčšinový názor medzi obyvateľstvom je, že najviac energie v domácnosti spotrebujú elektrické spotrebiče

PPolystyrén a úspory energie

Ďalšia mylná predstava vyplynula z prieskumu, ktorý uverejnilo na tlačovej konferencii Združenie EPS. 39 % respondentov si myslí, že najviac energie v domácnostiach spotrebujú elektrické spotrebiče, nasledovalo vykurovanie s 26 %, potom ohrev vody (18 %) a automobilizmus (14 %). V skutočnosti vedie vykurovanie (53 %) a za ním je automobilizmus (31 %). Ohrev vody a spotrebiče spotrebujú iba po 8 %.

Iný, celosvetový výskum ukázal, že v Európe a Severnej Amerike sa na vykurovanie, vetranie a chladenie spotrebuje cez 40 % všetkej energie.


Obr. 2: Štatistika samozrejme ukázala, že najviac energie sa v domácnosti spotrebuje na vykurovanie

Z kvalifikovaných údajov je zrejmé, že najväčších úspor energie možno dosiahnuť znižovaním energetickej náročnosti budov. Tieto úspory pritom neznamenajú zhoršenie komfortu, ale práve naopak. Expandovaný polystyrén je pri realizácii energeticky úsporných budov najčastejšie používaným tepelnoizolačným materiálom.

Posledný údaj je takisto zaujímavý. Pokiaľ by krajiny EÚ u všetkých rekonštruovaných a nových budov dôsledne uplatnili povinnosť splniť požiadavky tepelných noriem, predstavovalo by to nasledujúce efekty:

  • až 3 milióny ušetrených barelov ropy denne,
  • finančné úspory 70 miliárd euro alebo 1738 mld. Kč ročne,
  • nižšie emisie CO2 o 460 mil. ton ročne.

Finančné úspory sú odvodené od ušetrenej ropy pri kurzoch CZK/USD/Euro = 15,87/1/0,631, ktoré platili ku dňu 9. apríla 2008. Pri počte 495 miliónov obyvateľov v Európskej únii to predstavuje 221 euro resp. 3510 Kč na obyvateľa za rok. Na priemernú domácnosť v ČR s 2,40 bývajúcimi osobami to predstavuje 8 410 Kč/rok.

Chýba uvedomelé a motivačné prostredie

František Vőrős a taktiež Jiří Šála uviedli, že jednou z prekážok, ktoré brzdia rýchlejšie presadenie potrebných energetických úspor vo výstavbe a v celom hospodárstve, je malá motivácia a vedomie nevyhnutnosti. To zrejme platí pre tzv. širokú verejnosť, ktorá, pokiaľ sa vôbec rozhodne začať šetriť, vydá sa väčšinou nesprávnym smerom, ako naznačuje obr. 1. Platí to aj pre politikov, ktorí nevyhnutnosť úspor - zdá sa – tiež necítia a ekologickú rétoriku vnímajú skôr len ako cestu k úspechu alebo kšeftu.

Čo sa týka investora, neočakáva sa, že by okrem svojej profesie bol zároveň odborníkom na životné prostredie, energetiku, stavebníctvo a právo. Pokiaľ sa má samozrejme správne rozhodnúť a správne rozhodnutie úspešne realizovať, bez istej hĺbky znalostí a odbornosti sa nezaobíde. Nie príliš málo dobrých investičných rozhodnutí skončilo rozpačito alebo doslova zle, pretože sa investor spoľahol na dodávku na kľúč a nevenoval pozornosť formulácii zmluvy o dielo, projektu, voľbe materiálov ani realizácii.

Zatiaľ čo laika možno chápať, u štátu s jeho početným a drahým aparátom, ktorý by mal spĺňať pomerne prísne vzdelanostné kritéria, by sme čakali lepšie výkony. Z najzávažnejších antimotivačných zlyhaní menujme tri:

  • Nepripravenosť vynútiť si plnenie základných zákonných požiadaviek na stavebno-technické riešenie stavieb, a to niekedy ani vtedy, keď si ich neplnenie všimne investor a dožaduje sa nápravy.
  • Nedostatočná podpora energeticky úsporných stavebných riešení, keď sa o dotácie súťaží namiesto toho, aby boli nárokové. Ročný dotačný prídel býva navyše rýchlo vyčerpaný, takže sa na množstvo žiadateľov nedostane.
  • Kontraproduktívna daňová politika. Predpisy štát núti realizovať rekonštrukcie s nízkou spotrebou energie, ktoré sú ale klasifikované ako stavby zhodnotené, sú teda v režime postupných daňových odpisov. Namiesto, aby energeticky úsporné investície podporoval, štát na nich zarába.

Podpora v podobe päťročného oslobodenia dane z nehnuteľností pre stavebníka, ktorý dom zateplí, prinesie v priemere len niekoľko stoviek na bytovú jednotku, za päť rokov je to približne nádrž benzínu pre osobné auto. Ide teda len o kozmetickú okrasu na nevzhľadnom obraze českých podpor pre výstavbu s nízkou spotrebou energie.

V diskusii sa tiež objavila myšlienka, že peniaze, ktorými štát dotuje výstavbu nových elektrárenských blokov, by boli oveľa efektívnejšie vynaložené na priamu podporu výstavby s nízkou spotrebou tepla a energie.

Požiarna odolnosť zateplených konštrukcií

Obava z horľavosti penového polystyrénu žije hlavne medzi širokou verejnosťou, ale aj medzi hasičmi a staviteľmi. Je potrebné mať na pamäti, že stavebný penový polystyrén je aditivovaný prísadou, ktorá vznietenie a šírenie ohňa potláča.

Hlavným dôvodom, prečo je EPS oveľa bezpečnejší, než ako sa hovorí, spočíva v jeho veľmi nízkej objemovej hmotnosti cca 15 kg na meter kubický. V priestore, ktorý je vyplnený EPS vlastne nemá čo horieť. Pri vysokej teplote alebo pri kontakte s plameňmi sa polystyrén zbaľuje, taje a pred ohňom „uteká“. Plamene sa v tomto priestore nemôžu šíriť. Preto sa konštrukcie vyplnené EPS pri zaťažení ohňom správajú nečakane dobre.

1) Spracované podľa tlačových správ a oznámení na konferencii.

2) Ing. František Vőrős, čestný člen Združenia EPS ČR a zástupca za asociáciu Plastics Europe za Českú republiku.

3) Cech pre zateplovanie budov je združenie podnikateľov - právnických a fyzických osôb činných v oblasti zateplovania budov. Bol založený v roku 1993, jeho sídlom je Praha. V súčasnej dobe cech združuje viac ako štyridsať odborných firiem a špecialistov, ich predmetom činnosti je výroba a distribúcia zatepľovacích systémov, realizácia a montáže týchto systémov, navrhovanie a posudzovanie alebo expertná činnosť.

4) Združenie EPS je národná organizácia založená v roku 1998 s cieľom: podporovať a koordinovať spoločný vývoj aplikácií EPS, podieľať sa na tvorbe noriem, kontrolovať kvalitu výrobkov z EPS, poskytovať konzultácie v oblasti výroby a použitia výrobkov a aplikácií z EPS, zvyšovať bezpečnosť výrobkov z EPS, a podieľať sa na úsporách energie. Členmi združenia sú výrobcovia suroviny, výrobcovia aplikácií z EPS a ďalší spoločnosti a odborníci z oblasti EPS pôsobiaci v Českej a Slovenskej republike. Združenie úzko spolupracuje s príbuznými profesijnými organizáciami, školami, výskumnými pracoviskami, štátnymi inštitúciami a s množstvom odborníkov z rôznych oblastí. Združenie je tiež členom EUMEPS, európskeho združenia výrobcov EPS.

Autor: Jiří Hejhálek<SUP>1</SUP>
Foto: Archiv Sdružení EPS

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama