Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 28.4.

Tepelné čerpadlá pohľadom dodávateľov

Zverejnené: 2. 3. 2024

O alternatívnych zdrojoch vykurovania a najmä o tepelných čerpadlách toho bolo na našom webe napísaného už mnoho. Ako to ale vyzerá s aktuálnym dopytom a vývojom v oblasti predaja tepelných čerpadiel a aké sú v tomto ohľade možnosti? Na tieto otázky nám odpovedali tí najpovolanejší.

Tepelné čerpadlá sú obľúbené vďaka vysokej energetickej účinnosti. Foto: MAXSHOT.PL

Tepelné čerpadlá predstavujú v dnešnej dobe čoraz častejší variant vykurovania a to nielen pri novostavbách či mladých rodinách. Na ich kúpu je možné čerpať dotácie. Avšak vyznať sa v širokej ponuke, rade rôznych parametrov a sofistikovanej technológii môže byť pre laika pomerne náročné. Preto je ideálne v prípade rozhodnutia kúpy čerpadla všetko konzultovať s odborníkmi. Naša redakcia teda oslovila troch skalných predajcov tepelných čerpadiel, vďaka ktorým si možno vytvoriť základný prehľad o aktuálnom vývoji a trendoch v oblasti predaja a dopytu. Na otázky nám odpovedali riaditelia marketingu Filip Hloušek (Buderus), Martin Havelka (Viessmann) a Dana Stloukalová (STIEBEL ELTRON) za ČR.

Ako sa predávali tepelné čerpadlá v minulom roku?

Filip Hloušek: V minulom roku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom 2022 sme zaznamenali znateľný pokles počtu nových objednávok, a to najmä od druhej polovice roka. Avšak s ohľadom na až extrémny dopyt v roku 2022 sme s týmto trendom počítali.

Martin Havelka: Začiatok roku 2023 bol charakterizovaný zvýšenými požiadavkami, ktoré vzišli z roku 2022. Súčasne sme sa zaoberali aj nerealizovanými požiadavkami z dôvodu obmedzených výrobných kapacít a všeobecného nedostatku všetkých zdrojov. V priebehu prvej polovice roka sme rozšírili naše výrobné kapacity, čo nám umožní aj v budúcnosti pravidelne spĺňať naše záväzky. Po skončení vykurovacej sezóny došlo k ochladeniu trhu, čo viedlo k poklesu dopytu. Na jeseň síce opäť vzrástol, ale nedosiahol úroveň z roku 2022.

Dana Stloukalová: Priemerné časové obdobie medzi dopytom a realizáciou je cca 6 až 12 mesiacov. Celkový predaj našich tepelných čerpadiel v roku 2023 bol veľmi úspešný. V druhej polovici roka dopyt po tepelných čerpadlách poklesol.

Tepelné čerpadlo systému vzduch/voda HPA-O Premium. Foto: Stiebel Eltron
Tepelné čerpadlo systému vzduch/voda HPA-O Premium. Foto: Stiebel Eltron

Sú čerpadlá skladom, prípadne aké sú dodacie lehoty?

FH: Až na pár výnimiek máme k dispozícii všetky typy tepelných čerpadiel vrátane ich výkonových variantov.

MH: V súčasnosti sme sa opäť vrátili do situácie pred konfliktom na Ukrajine a obdobia kovidových rokov. Sme schopní spĺňať požiadavky a zabezpečiť dodávky bežných produktov pre všetkých našich zákazníkov v rozmedzí jedného až dvoch týždňov.

DS: Najpredávanejšie tepelné čerpadlá pre rodinné domy sú obvykle na sklade, alebo majú krátku dodaciu dobu. Tepelné čerpadlá pre väčšie objekty sú priemerne dodávané v termíne do 3 mesiacov.

Je možné na čerpadlá využívať dotácie?

FH: Áno, na tepelné čerpadlá je možné využiť štátnu podporu v podobe dotácie.

MH: Áno, pre viac než 95 % našich produktov je možné získať podporu prostredníctvom aktuálnych dotačných programov.

DS: Áno, všetky naše tepelné čerpadlá sú registrované vo všetkých dotačných programoch.

Aké sú aktuálne najpredávanejšie produkty a typy?

FH: V segmente tepelných čerpadiel jasne dominuje typ vzduch/voda a v našom konkrétnom prípade je to model Logatherm WLW196i AR.

MH: Všeobecne sa jedná o tepelné čerpadlá vo variante vzduch/voda, s dôrazom na monoblokové prevedenie. Zaznamenávame, že najväčšie predaje sa odohrávajú v kategórii základných tepelných čerpadiel, u nás zastúpených predovšetkým radom 100. Napriek tomu aj v týchto radoch je Viessmann schopný zákazníkom ponúknuť veľmi sofistikované riešenia, vrátane napr. možnosti diaľkovej správy.

DS: Najpredávanejšie sú tepelné čerpadlá systému vzduch/voda pre vonkajšiu inštaláciu HPA-O Plus a HPA-O Premium. Najpredávanejšie sú preto, že ich inštalácia je veľmi jednoduchá a obvykle netrvá dodávka na kľúč dlhšie ako dva dni. Ďalšími veľmi obľúbenými typmi tepelných čerpadiel sú tepelné čerpadlá systému vzduch/voda vo vnútornom prevedení. Tu obvykle dodávka na kľúč trvá 3 až 5 dní a je finančne náročnejšia. Jej výhoda je ale v tom, že pre okolie je inštalácia tohto typu tepelného čerpadla neviditeľná a pre zákazníka nepočuteľná. V sortimente máme aj tepelné čerpadlá systému zem/voda. Tu je dopyt dlhodobo stabilný, ale vďaka kapacite geologických firiem realizujúcich vrty nepredstavuje dominantné navýšenie.

Tepelné čerpadlo Logatherm WLW196i-8 AR. Foto: Buderus
Tepelné čerpadlo Logatherm WLW196i-8 AR. Foto: Buderus

Aké typy zákazníkov najviac kupujú čerpadlá, napr. mladé rodiny alebo všetky generácie?

FH: V dnešnej dobe, respektíve posledné 2–3 roky, vidíme výraznú zmenu v prístupe zákazníkov v zaobstarávaní tepelných čerpadiel. Predtým si tepelné čerpadlo zaobstarávali prevažne mladí ľudia a nadšenci do nových technológií, ale teraz sa jedná o produkt, o ktorý majú záujem všetky generácie. V prípade novostavieb sa jedná o jeden z najrozšírenejších zdrojov tepla a to aj v prípade modernizácie starších stavieb. Zákazníci chcú znížiť platby za elektrinu alebo celkovo za vykurovanie.

MH: Na základe našich informácií možno konštatovať, že ide približne o rovnaký podiel ako medzi mladými rodinami, tak aj medzi staršími generáciami.

DS: Na základe skúseností sú tepelné čerpadlá štandardom pri novostavbách a veľmi obľúbeným variantom pri rekonštrukciách. Vďaka tomu nakupujú tepelné čerpadlá všetky generácie.

Aj v prípade značky Viessmann je medzi zákazníkmi najväčší záujem o tepelné čerpadlá vo variante vzduch/voda. Na obrázku monoblokové prevedenie Vitocal 100-A. Foto: Viessmann
Aj v prípade značky Viessmann je medzi zákazníkmi najväčší záujem o tepelné čerpadlá vo variante vzduch/voda. Na obrázku monoblokové prevedenie Vitocal 100-A. Foto: Viessmann

Sú práve v pláne alebo prebiehajú nejaké inovácie v rámci vývoja a výroby tepelných čerpadiel?

FH: Určite. Vývoj sa nezastavil a pokračuje ďalej. Dá sa povedať, že najväčšou novinkou v poslednej dobe je použitie propánu ako ekologicky šetrného chladiva, ktorý má násobne nižší GWP (potenciál globálneho otepľovania) ako jeho predchodcovia.

MH: Všeobecne je kladený veľký dôraz na používanie ekologických chladív, zvyšovanie výkonu a výstupných teplôt a tiež na poskytovanie digitálnych služieb, ako sú napríklad diaľková správa a asistencie pri uvádzaní zariadení do prevádzky a prozákaznícke služby v podobe predĺžených záruk na 5 alebo 10 rokov.

DS: Áno, nové TČ sú ekologickejšie vďaka vyššej účinnosti a ekologickému chladivu. Ďalšie inovácie prebiehajú v systéme regulácie tepelného čerpadla pre maximalizáciu užívateľského komfortu ovládania.

Autor: Mgr. Zuzana Fajfrová
Foto: Viď popisky

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama