Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Tepelné čerpadlo Regulus-CTC

Zverejnené: 12. 1. 2009

Tepelné čerpadlo CTC EcoAir odoberá teplo z okolitého vzduchu a využíva ho pre vykurovanie objektu. Možno ho pripojiť k domácej tepelnej centrále EcoEl alebo k stávajúcemu vykurovaciemu systému s elektrokotlom, plynovým kotlom či kotlom na tuhé palivá a pod.

Tepelné čerpadlá CTC sa vyrábajú v Švédsku, vynikajú vysokým vykurovacím faktorom aj pri nízkych vonkajších teplotách. Práve preto sa tieto tepelné čerpadlá podieľajú 43 % na celkovom počtu ročne inštalovaných tepelných čerpadiel vzduch-voda v Švédsku. Kvalita tepelných čerpadiel EcoAir je preverená tisíckami inštalácií v drsnom severskom podnebí.


Tepelné čerpadlo vzduch/voda prepojené s domácou tepelnou centrálou EcoEl/Aku, ktorá následne zaisťuje ohrev vody aj vykurovanie.

Tepelné čerpadlo vzduch/voda Regulus typ CTC EcoAir – EcoEl

Jedná sa o komfortné a zároveň najvýhodnejšie riešenie pre využitie špičkových parametrov týchto tepelných čerpadiel.

Premyslený kompaktný systém je navrhnutý pre efektívne využitie tepelného čerpadla CTC EcoAir s domácou tepelnou centrálou EcoEl. Tá zaisťuje akumuláciu vykurovacej vody, vykurovania objektu aj prípravu teplej úžitkovej vody. Pomocou inteligentného regulátora optimálne riadi vykurovací systém celého domu. Ida teda o zariadenie, ktoré je schopné samostatne pokryť potrebu tepla pre vykurovanie aj prípravu teplej vody pomocou vzduchového tepelného čerpadla CTC EcoAir a vlastných elektrických vykurovacích telies. Nespornou výhodou je bezproblémové pripojenie ďalších zdrojov energie, napríklad slnečných kolektorov či teplovodnej krbovej vložky.


Domáca tepelná centrála EcoEl/Aku

Domáca tepelná centrála EcoEl obsahuje akumulačnú nádrž s medeným výmenníkom pre prípravu teplej vody, poistný ventil, obehové čerpadlo pre tepelné čerpadlo, špeciálny 4-cestný zmiešavací ventil vykurovacej vody, elektrické vykurovacie telesá a inteligentný regulátor.

Ide teda o takú malú kompaktnú kotolňu. Jednoduchým pripojením na rozvody kúrenia a vody v objekte elegantne a rýchlo vyriešite vykurovanie celého domu aj prípravu teplej vody.


Schéma zapojenia – domáca tepelná centrála EcoEl/Aku v kombinácii s tepelným čerpadlom a solárnym systémom

Zabudovaný inteligentný regulátor s veľkým displejom a jednoduchým ovládaním riadi pomocou vonkajších a vnútorných snímačov vykurovanie celého domu a zároveň maximálne využíva energie z tepelného čerpadla pre vykurovanie aj prípravu teplej úžitkovej vody. Presná regulácia neustále optimalizuje chod tepelného čerpadla a v prípade potreby spína elektrické vykurovacie telesá po malých krokoch, tým zaisťuje najvyšší komfort vykurovania bez zbytočného plytvania energiou.


Inteligentný regulátor EcoLogic

Regulátor je tiež vybavený snímačmi prúdu hlavného ističa domu. A takisto dokáže podľa potreby okamžite znížiť odber elektrickej energie pre vykurovanie. Vďaka tomu regulátor zabráni výpadkom hlavného ističa, napr. pri zapnutí rýchlovarnej kanvice, šporáka či domácej vodárne; pritom krátkodobé obmedzenie výkonu vykurovania neovplyvní domáci komfort. To umožňuje využitie elektriny pre vykurovanie aj u domov so slabo dimenzovaným hlavným ističom. V regulácii možno nastaviť aj obmedzenie maximálneho výkonu jednotlivých elektrických vykurovacích telies. Tepelné čerpadlá CTC sú štandardne vybavené soft štartérom, ktorý obmedzuje maximálny prúd pri štarte kompresora.

Regulátor je osadený pamäťovou kartou, na ktorú priebežne zapisuje prevádzkové hodnoty a umožňuje ich spätne vyhodnotiť. Po pripojení GSM modulu je možné ovládať regulátor na diaľku zasielaním SMS.

TČ vzduch/voda Regulus typ CTC EcoAir

Samostatné tepelné čerpadlo typu CTC EcoAir je možné úspešne využiť do najrôznejších typov vykurovacích systémov s akumulačnou nádržou. Súčasťou dodávky tepelného čerpadla je aj inteligentný regulátor EcoLogic – mikroprocesorová regulácia s veľkým displejom a jednoduchým ovládaním.


Tepelné čerpadlo CTC Regulus vzduch/voda EcoAir111

Regulátor komunikuje obojsmerne s tepelným čerpadlom a riadi všetky jeho funkcie a zároveň umožňuje reguláciu podľa 12-tich základných schém zapojenia vykurovacieho systému, vrátane akumulačnej nádrže, prípravy teplej vody a ohrevu bazéna. Môže riadiť aj nízkoteplotné vykurovacie systémy so zmiešavacim ventilom (napr. podlahové alebo stenové kúrenie). Regulátor EcoLogic je osadený pamäťovou kartou, na ktorú priebežne zapisuje prevádzkové hodnoty a umožňuje ich spätne vyhodnotiť. Pripojenie GSM modulu umožňuje ovládať regulátor na diaľku zasielaním SMS.

Ľahké radenie do kaskád

Tepelné čerpadlá CTC je možné veľmi ľahko radiť do kaskád pri inštalácii viac tepelných čerpadiel pre jeden dom a tým zvyšovať ich celkový výkon. Nie je potrebné ďalšie drahé príslušenstvo, všetko zvládne jeden regulátor EcoLogic, ktorý pomocou komunikačnej linky dokáže inteligentne riadiť kaskádu až troch tepelných čerpadiel CTC a pritom si samozrejme zachováva všetky ostatné funkcie pre riadenie celého vykurovacieho systému.


Kaskáda troch tepelných čerpadiel Regulus CTC Eco Air 111 inštalovaná na fare v Kostelci nad Černými lesy

Tepelné čerpadlá Regulus CTC sa tak môžu ľahko prispôsobiť ako aj malým alebo nízkoenergetickým rodinným domom, tak aj energeticky náročnejším objektom.

Autor: Ing. Aleš Fridrich
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama