Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Teplovodné krby sú hitom. Môžete ich nájsť v rodinných domoch aj rekreačných objektoch

Zverejnené: 18. 9. 2022

Návrat spotrebiteľov k vykurovaniu tuhými palivami so sebou prináša aj rastúci dopyt po krbových vložkách, zaisťujúcich kompletný ohrev vody v domácnosti. Siahajú po nich najmä majitelia rodinných domov s minimálnymi tepelnými stratami, ale aj používatelia rekreačných objektov v prípade, ak v nich trávia dlhší čas.

Zatiaľ, čo v minulých rokoch sa ľudia často zameriavali na vykurovanie plynom či elektrinou, v posledných mesiacoch sa vracajú k tuhým palivám, najčastejšie k drevu. „Nárast dopytu po systémoch vykurovania drevom je enormný. Trend je pritom jasný, používatelia tento rok viac ako v tých predchádzajúcich uprednostňujú akumulačné teplovodné systémy, najmä krby, ktoré im zaistia vykúrenie celého objektu vrátane vody. Pri tomto riešení sledujeme teraz medziročný nárast dopytu o tridsať percent,“ načrtol Michal Geisler, vedúci obchodu spoločnosti Hoxter, ktorá sa zaoberá výrobou teplovodných krbových vložiek.

Teplovodné akumulačné krby pritom do svojich domácností volia predovšetkým obyvatelia rodinných domov. „Tento typ objektov tvorí celých osemdesiat percent prípadov, kde je využitý tento spôsob vykurovania. Zvyšok pripadá najmä na chalupy a iné rekreačné objekty, typicky však ide o luxusnejšie stavby vyššej hodnoty, v ktorých používatelia trávia dlhšie časové úseky,“ uviedol Michal Geisler. Práve dĺžka pobytu v danom objekte je pritom z hľadiska efektívneho využitia teplovodného systému kľúčová. Maximálne ohriatie akumulačných nádrží a ich plné využitie totiž podľa vedúceho obchodu spoločnosti Hoxter spravidla zaberie viac času. Aj to je dôvod, prečo sa teplovodné systémy objavujú predovšetkým v rodinných domoch, kde ľudia trávia najviac času.

Využívanie v objektoch s malými tepelnými stratami

Teplovodné krbové vložky sa spravidla umiestňujú do takzvanej obstavby, ktorej súčasťou býva aj akumulačný materiál, ktorý následne sála nakumulované teplo do miestnosti. Zásadnou súčasťou systému je však teplovodný výmenník, ktorý umožňuje ohrievanie vody v pripojených akumulačných nádobách. Táto voda po ohriatí smeruje do radiátorov či podlahového vykurovania, vedľa toho ju ale používatelia ocenia napríklad aj pri sprchovaní či umývaní riadu. Krbová vložka sa teda stará o kompletný ohrev vody a vykurovanie v interiéri.

Väčšinu prípadov využitia teplovodného krbu tvoria v súčasnosti domy s minimálnymi tepelnými stratami. Práve na tento typ stavieb je systém primárne dimenzovaný, či už väčším použitím akumulačných prvkov, alebo lepším odizolovaním presklenia ohniska, z ktorého sa neuvoľňuje toľko tepelnej energie do miestnosti a neprekuruje sa tak interiér. „Tento faktor je dôležitý najmä preto, že teplovodné krbové vložky umiestňujú užívatelia rodinných domov i rekreačných objektov často do obývačky. Presnejšie na rozhraní obývacej izby a technickej miestnosti,“ uviedol Petr Banasinski, konateľ spoločnosti Hoxter.

Práve v tomto priestore sú potom umiestnené akumulačné nádrže spolu s drevom na prikladanie. „V týchto prípadoch ľudia využívajú systém zadného prikladania, teda z technickej miestnosti. Zadné dvierka sú pri pohľade spredu cez presklenie prakticky neviditeľné,“ načrtol ďalší trend konateľ spoločnosti Hoxter a dodal, že takéto riešenie umožňuje ľuďom udržiavať obytné priestory čisté bez nutnosti skladovať v nich palivo.

Ďalší nárast záujmu na jeseň?

Podľa výrobcov krbových a kachľových systémov je možné pritom v tomto roku pozorovať aj iný, doteraz nevídaný trend. „Oveľa viac ľudí ako v minulosti sa o zariadenie či úpravu systému vykurovania zaujíma už teraz, v letných mesiacoch. Predtým tieto záležitosti riešili spravidla až začiatkom vykurovacej sezóny a zďaleka nejde len o teplovodné krby. Ľudia zároveň čoraz častejšie prichádzajú na to, že pri dodržiavaní základných pravidiel správneho spaľovania je vykurovanie v krbových či kachľových systémoch veľmi ekologické,“ povedal Michal Geisler.

Hlavnou príčinou rastúceho záujmu o tieto riešenia je však v týchto mesiacoch rast cien energií, ktorý zostáva témou aj mimo vykurovacej sezóny. „Bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa nielen kachliarske odvetvie vyrovná s očakávaným nárastom dopytu okolo septembra a októbra, ku ktorému každoročne dochádza. Snažíme sa byť pripravení, ale je otázkou, či nárast dopytu zvládne celý trh,“ uzavrel túto tému vedúci obchodu spoločnosti Hoxter.

Autor: Tlačová správa, redakčne upravené
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama