Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Terasa s dlažbou z prírodného kameňa

Zverejnené: 27. 7. 2020

Terasa sa môže stať dominantou každého domu so záhradou. Postaviť ju možno z rôznych materiálov a jedným z nich je aj prírodný kameň. Obľúbený je predovšetkým pre svoj naturálny vzhľad a rustikálnosť. Kladenie kamennej terasy nie je zložité, je ale podstatné dodržať niekoľko dôležitých zásad. Tie vám prináša odborník z Hornbachu.

Foto: viki2win, shutterstock

Prírodný kameň je ako terasová krytina mimoriadne atraktívna, a to najmä vďaka ručne orezaným okrajom. Hrejivé žlté odtiene a mohutný vzhľad pôsobia stredomorským dojmom. Práve pre svoju robustnosť sa tento materiál hodí na rozsiahlejšie terasy, chodník do trávy a vďaka nekĺzavému povrchu aj k okoliu bazéna. Tieto dosky sú vysoko odolné proti mechanickému opotrebovaniu i mrazu. Terasa z nich je farebne stála, nenáročná na údržbu a bezpečná pre chôdzu za mokra. Prírodný materiál je ideálny do záhrady, pretože celý priestor opticky zjednotí.

Dômyselné plánovanie je základ

Pri stavbe terasy je dôležité myslieť na optimálnu veľkosť. Priestor opticky zväčšíte, ak terasa nebude od zvyšku záhrady oddelená, preto ju zakomponujte do celkovej záhradnej architektúry. „Záhradná terasa by mala mať také rozmery, aby sa na ňu pohodlne vošiel jedálenský stôl s posedením, gril aj slnečník. Napríklad, ak je určená pre šesť osôb, počítajte s rozlohou cca 25 m2, teda s rozmermi 4,5 m x 5,5 m. Ak chcete mať na terase ešte ležadlo, dekoráciu a rastliny, počítajte s niekoľkými metrami štvorcovými navyše,“ odporúča David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Na kladenie terasy je potrebné dostatočné množstvo polygonálnych dosiek z kameňa. Dobré je naplánovať o 10 % materiálu viac, aby bolo možné jednotlivé kusy podľa potreby narezať. Ďalej je nevyhnutná malta na prírodný kameň, cementová zmes (cement, piesok, spojivo), škárovacia malta na dlažbu, silikón na prírodný kameň a bežné náradie.

Zostavenie môže byť náročnou skladačkou

Podľa druhu, tvaru a veľkosti kameňov možno položiť najrôznejšie vzory. „Pre prírodné kamene s polygonálnymi tvarmi platia iné pravidlá ako pre kladenie dlažobných kociek. Ľubovoľné obrazce kameňov tak môžu byť výzvou aj pre skúsených majstrov. Ako pomôcka môže slúžiť zostavenie terasy na skúšku. Obraz sa vyfotografuje a jednotlivé kusy sa označia, čo sa potom dá použiť ako vzor pri kladení naostro," radí David Benda z Hornbachu.

Niektoré kamenné dosky treba tvarovo upraviť, k čomu slúži murárske kladivo alebo brúska s kotúčom vhodným na kameň. „Ideálne pre rezanie kameňa alebo dlaždíc sú napríklad uhlové brúsky Pattfield, ktoré nájdete v sortimente Hornbachu. Najprv kamennú dosku narežte na zadnej strane a následne ju otočte. Režte pozdĺž vyznačenia, kým sa doska hladko nerozdelí. Po oddelení kusy dosky umyte čistou vodou, pretože brúsny prach môže na povrchu vytvárať škvrny," upozorňuje odborník z Hornbachu.

Správny postup kladenia

Pre optimálny odvod vody sa odporúča terasu stavať v sklone 2-3 % od domu. Kamenné dosky sa kladú na betónový základ, ktorý sa pre zlepšenie priľnavosti dôkladne očistí. Aj z dosiek je potrebné odstrániť všetky časti uvoľneného materiálu pomocou kefy a vody. Následne sa na kamennú dosku nanesie cementová zmes pripravená z cementu, piesku a spojiva. Kladenie prírodného kameňa sa vykonáva technikou mokré na mokré pomocou malty, ktorá sa nanáša vo vrstve s hrúbkou 4 cm. „Je dobré si celý priestor rozdeliť na jednotlivé úseky a pracovať postupne. Naneste maltu iba na tak veľkú plochu, ktorú zvládnete obložiť v priebehu niekoľkých minút. Nestane sa vám tak, že by malta stvrdla a dosky by sa do nej nedali zasadiť,“ hovorí Benda.

Do čerstvej malty sa zasadia jednotlivé kusy kameňa a ľahko sa vklepú pomocou gumovej palice. Dlažba bude najkrajšia vtedy, ak sa vedľa seba kladú veľké a malé dosky a usporadúvajú sa rovnými okrajmi smerom do strany. Šírka škáry by mala byť jednotná. Pomocou vodováhy sa dá kontrolovať rovnosť a sklon povrchu. Počas kladenia treba prebytočnú maltu zo škár pred vytvrdnutím zoškrabať pomocou škárovacej lyžice.

Vyškárovanie terasy možno vykonať, až keď je malta úplne stvrdnutá. Priamo do škár sa nanáša škárovacia malta, ktorá by mala mať tuhú konzistenciu. Na záver sa na okrajoch dlažby pri stenách domu vykoná trvalo elastické vyškárovanie silikónom na prírodný kameň.

Názorná ukážka ako môže terasa z prírodného kameňa pri dome vyzerať. Foto: Hornbach
Názorná ukážka ako môže terasa z prírodného kameňa pri dome vyzerať. Foto: Hornbach

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Hornbach, shutterstock
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama