Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Tradícia aj inovácie na jubilejnom 30. ročníku veľtrhu For Arch

Zverejnené: 25. 9. 2019

Ďalší ročník najväčšieho českého stavebného veľtrhu For Arch je za nami. Tí, ktorí sa tejto akcie zúčastnili aj v predchádzajúcich rokoch, nepochybne narazili na veľa tradičných produktov, ktoré sú na výstave z oprávnených dôvodov prezentované opakovane. Aj tento rok však dorazili výrobcovia úplne nových či inovovaných výrobkov. Práve na tie sme sa zamerali a teraz vám ich predstavíme.

Ukážka murovania s maltou HELUZ Sidi, ktorá získala čestné uznanie poroty v rámci súťaže Grand Prix

Ocenenie

Jedným z pilierov veľtrhu je hlavná súťaž - Grand Prix. Niekoľko desiatok produktov bolo prihlásených najmä pre novátorské prístupy ich výrobcov. Medzi víťazov sa ich zaradilo len niekoľko, avšak treba dodať, že väčšina z nich prináša do stavebného odboru čerstvý vzduch.

Stánok firmy AITAA system, s. r. o. prezentoval modulárny plotový systém s rôznymi možnosťami využitia
Stánok firmy AITAA system, s. r. o. prezentoval modulárny plotový systém s rôznymi možnosťami využitia

Hlavná cena bola udelená spoločnosti ABB, s. r. o., za systémový modul ABB-free @ home®, ktorý umožňuje zapojiť až 150 prvkov inteligentnej elektroinštalácie v jedinom systéme. Obľúbeným miestom, kde si návštevníci mohli oddýchnuť, či si dokonca vychutnať kontakt s mačkami, bola expozícia druhého oceneného - firmy AITAA system, s.r.o. Tá prezentovala modulárny plotový systém s možnosťou jeho využitia tiež ako balkónového predelu, záhradného posedenia, detského ihriska, sušiaku, fitness kútiku a ďalších . Zaujímavosťou tiež je, že plot je možné z každej jeho strany využívať iným spôsobom. Profitujú tak obaja susedia, ktorí si môžu rozdeliť investíciu a tak ušetriť.

Z vystavovateľov z odboru vykurovania bola cena udelená aj firme Hede kamna, s.r.o., za koncept hybridných krbových kachlí, ktoré umožňujú kombinované spaľovanie kusového dreva s automatizovanou prevádzkou. Zo vzduchotechnických zariadení porotu zaujala vetracia jednotka Schiedel KombiAir (Schiedel, s. r. o.), ktorá sa môže pochváliť vynikajúcimi akustickými vlastnosťami a minimalizáciou zabraného úžitkového priestoru.

Posledným oceneným v rámci súťaže Grand Prix potom bola mladá spoločnosť Isignus, s. r. o. Cenu dostala za prínos v oblasti mestských orientačných systémov. Vyvinula unikátny samosvorný zámkový spoj profilu umožňujúci jednoduchú montáž a flexibilitu dodatočných úprav.

Systémový modul ABB-free@home® umožňuje zapojiť až 150 prvkov inteligentnej elektroinštalácie
Systémový modul ABB-free@home® umožňuje zapojiť až 150 prvkov inteligentnej elektroinštalácie

Čestné uznania a TOP EXPO

Odovzdané boli tiež čestné uznania, z ktorých je potreba menovať najmä produkt HELUZ Sidi. Ide o murovaciu maltu pre tenkú škáru na báze vodného skla a alkalivzdornej polymérnej disperzie s prepracovaným systémom nanášania lepiacej hmoty. Jedna z výhod, ktorú tento produkt českého tradičného tehliarskeho producenta prináša, je možnosť murovania bez potreby elektrického prúdu a vody na stavenisku.

Redakciu nášho časopisu zaujal tiež inteligentný kontajner Tučniak – ktorému bolo takisto udelené čestné uznanie. Tento kontajner je riešením energeticky sebestačného mestského mobiliára. Zabezpečuje variabilitu pre zber textilu, distribúciu a skladovanie zásielok. Inovatívny systém predsadenej montáže okien do budov s nízkou energetickou náročnosťou priniesol čestnú cenu aj firme Messenburg, s. r. o. Ocenené boli aj ďalšie výrobky a expozície. V kategórií TOP EXPO do 60 m2 sa umiestnili stánky Cechu kamnářů ČR, o. s., výrobca solárnych technológií a tepelných čerpadiel S-Power Energies, s. r. o. a tiež COBRA, spol. s r. o., výrobca dizajnových dverných kľučiek. Medzi expozíciami nad 60 m2 sa na veľtrhu vynímali a preto zvíťazili, zázemia firiem BEST, a. s., GEBERIT, spol. s r. o., a JABLOTRON.

Expozícia spoločnosti  BEST, a. s. bola jednou z ocenených v rámci súťaže TOP EXPO
Expozícia spoločnosti BEST, a. s. bola jednou z ocenených v rámci súťaže TOP EXPO

Popri spomínaných ocenených ponúkol veľtrh For Arch v podstate kúsok z každej oblasti stavebníctva. Bohatú účasť preukázali firmy z odboru inteligentného riadenia domu, husto osídlená bola tiež hala 7, v ktorej návštevníci našli rozmanité možnosti vykurovacích systémov a zdrojov. Zúčastnilo sa samozrejme aj veľké množstvo výrobcov hrubých stavebných materiálov a pomôcok. Halu 3 si rozdelili producenti tieniacej techniky, plotov a brán. Na výstave participovali výrobcovia otvorových výplní, bazénov aj sáun, obsadená boli tiež vonkajšie plochy areálu. V hale 6 prebehla súťažná prehliadka stavebných remesiel (SUSO), kde svoje schopnosti preukázali mladí študenti stredoškolských odborov murár, pokrývač, tesár či kamenár.

Jedným z víťazov Grand Prix sa stala mladá spoločnosť Isignus, ktorá priviezla na veľtrh unikátny nosič mestského orientačného systému
Jedným z víťazov Grand Prix sa stala mladá spoločnosť Isignus, ktorá priviezla na veľtrh unikátny nosič mestského orientačného systému

Inovácie a zaujímavosti

Medzi tými, ktorí sa neumiestnili, ale napriek tomu oslňovali, zaujali našu redakciu napríklad zástupcovia menšej expozície pod názvom Moisture Guard. Tento systém pre priebežné monitorovanie vlhkosti určený nielen, avšak najmä pre drevostavby, napomáha udržať zdravú stavebnú konštrukciu domu, v ktorom je inštalovaná. Predchádza tak napríklad nákladným rekonštrukciám z dôvodu nielen väčších, ale aj nenápadných havárií vodovodného potrubia. Zástup záujemcov stál často na prehliadku prefabrikovanej záhradnej pivnice Kellar. Ide o konštrukciu z homogénneho polypropylénu, ktorá je veľmi ľahko inštalovateľná. Bez akéhokoľvek betónovania je jednoducho uložený do vyhĺbenej diery a zasypaný. Základná výbava zahŕňa všetko potrebné vrátane schodiska, políc, systému prirodzeného obehu vzduchu či osvetlenia.

Ocenená vetracia jednotka Schiedel KombiAir sa môže pochváliť vynikajúcimi akustickými vlastnosťami a minimalizáciou zabraného úžitkového priestoru
Ocenená vetracia jednotka Schiedel KombiAir sa môže pochváliť vynikajúcimi akustickými vlastnosťami a minimalizáciou zabraného úžitkového priestoru

Spoločnosť VELUX na veľtrhu For Arch prezentovala svoje novinky medzi ktoré patrí Nová kolekcia zatemňujúcich roliet Color by you a nové okno GPU Integra poskytujúce panoramatický výhľad.

Nová kolekcia zatemňujúcich roliet Color by you, Velux
Nová kolekcia zatemňujúcich roliet Color by you, Velux

Dizajn

Aj dizajn hral na veľtrhu For Arch podstatnú úlohu. Jeho zástupcovia predviedli veľmi podarené výtvory. Na prvý pohľad upútal každého okoloidúceho stánok firmy Li-Go, v ktorom boli k videniu skutočne pôsobivé svetelné obrazy najrôznejších tvarov, rozmerov a vzorov.

Jedinečné svetelné obrazy navodzujúce príjemnú a pokojnú atmosféru, spoločnosť Li-Go
Jedinečné svetelné obrazy navodzujúce príjemnú a pokojnú atmosféru, spoločnosť Li-Go

Malá rodinná porcelánka Mulier zo stredných Čiech priviezla na veľtrh originálne maľované vypínače a zásuvky. Kvalitné elektroinštalácie tejto značky sú vyrábané ručne a ich účelom je zdobiť priestor a slúžiť po niekoľko generácií. Dizajn účinkoval aj v prípade rozmernejších predmetov, akými sú dvere. Firma Eclisse predstavila hliníkovú zárubňu, ktorá je z jednej strany plne zapustená v stene a zo strany druhej tvorí šikmú geometrickú líniu. Ozdobný efekt je značný, avšak vďaka minimalistickému poňatie sa nevnucuje.

Spoločnosť Mulier priniesla na For Arch ručne vyrábané, porcelánové vypínače a zásuvky
Spoločnosť Mulier priniesla na For Arch ručne vyrábané, porcelánové vypínače a zásuvky

To a mnoho ďalšieho sme mohli vidieť na veľtrhu For Arch. Akcia trvala už tradične 5 dní (17.–21. 9. 2019) a okrem iného hostila tiež desiatky konferencií, seminárov a workshopov. Výstava, ktorá sa tradične odohrala na pražskom výstavisku PVA EXPO v Letňanoch, naplnila očakávania. Tešíme sa, čo prinesie ďalší ročník.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Helena Široká, Kateřina Kočická

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama