Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Tri subtílne prázdne kocky ako vyhliadkové miesta prepájajúce dramatický terén a sieť chodníkov

Zverejnené: 21. 1. 2022

Prechádzkový okruh okolo doslúžilého pieskovcového lomu s vrcholovou vyhliadkou cez lomovú stenu do okolitej krajiny lúk a strání vznikol na základe návrhu štúdia henkai architekti a spoločnosti ZAHRADA-PARK-KRAJINA. Zadávateľom zákazky bola obec Horní Bečva ČR, ktorej cieľom bolo sprístupniť vrcholové partie kopca pre peších.

Vyhliadka sa nachádza nad ľavým brehom Rožnovskej Bečvy v chránenej krajinnej oblasti Beskydy. Južná časť kopca je tvorená sčasti nestabilnou stenou bývalého pieskovcového lomu. Autori tu navrhli sieť nových peších trás, ktoré prirodzene pracujú s tunajším terénom a snažili sa jemne rozvinúť a doplniť existujúce kvality miesta (skalné vrcholové partie, lom, rôznorodý lesný porast, výhľady). Svahy a vrcholok kopca sú teraz dostupné tromi chodníkmi, spájajúcimi hlavné vyhliadkové miesta.

Tri trasy

Miernejšia trasa vedie novo vysadeným lesom so zmesou drevín, ktoré budú v budúcnosti slúžiť ako arborétum. V mieste sedla pod skalnatým vrcholkom je možné vystúpiť na malú vyhliadkovú piknikovú platformu. Inšpiráciou tu boli staré zarastené ruiny kamenných základov domov rozosiate po Beskydoch. Vyhliadková plošina je od okolia vymedzená nízkymi suchými múrikmi, ktoré vytvárajú rovinu mierne vyčnievajúcu z rastlého terénu.

Strmejšia trasa vedie kúsok za korunou lomu. V polovici hornej lomovej hrany, ktorá je stabilná, je umiestnená vykonzolovaná kovová lávka s podlahou z pororoštu, ktorá umocňuje dojem z výhľadu. Tá je jednak odpočinkovým medzibodom a jednak návštevníkom sprístupňuje priamy pohľad na stenu lomu.

Na vrchole kopca vyrastajú z dramatického terénu tri vyhliadkové objekty – subtílne prázdne kocky. Tie sú do existujúcej terénnej modelácie medzi balvanmi umiestnené prirodzene a nenásilne. Nerušia, sú len akýmsi architektúrou vymedzeným voľným priestorom, ktorý má nabádať na zastavenie a spočinutie uprostred lesa.

Stavebné materiály

Na vybudovanie spevnených aj nespevnených chodníkov a oporných múrikov boli ako hlavné stavebné materiály použité kameň a šutolina priamo z lomu. Chodníky sú doplnené mobiliárom s dubového dreva. Z bezpečnostných dôvodov je lom od okolia vymedzený jednoduchými razenými dubovými kolami s lanovím. Nosná konštrukcia objektov je montovaná z profilov a dielov zo žiarovo pozinkovanej ocele v čiernej úprave. Podlahy a konštrukcia stropov sú drevené fošnové. Ploché strechy vyhliadok sú pojaté ako strešné záhrady.

Prechádzka nad lomom

Miesto: Lom Horní Bečva, ČR
Autor: henkai architekti / Daniel Baroš; ZAHRADA-PARK-KRAJINA / Ondřej Nečanský, Zdeněk Strnadel
Statika: Josef Pacula
Grafický dizajn: Jaroslav Juráček
Klient: obec Horní Bečva
Projekt: 2018–2020
Realizácia: 2021
Zastavaná plocha: 3 × 7,3 m² (vyhliadková kocka)
Dĺžka chodníkov: 1 km
Náklady: 3,6 mil Kč (asi 147 541 eur)
Foto: BoysPlayNice
www.henkai.cz

Článok vyšiel v časopise INTRO - časopis o archiektúre. Viac na: www.intro.cz

Autor: Kristýna Brožová
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama