Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Trvalé, tiché a samočinné vetranie bytov a bytových domov

Zverejnené: 18. 11. 2013

Dospelý človek vdychuje denne asi 20 m³ vzduchu. V nevetranom prostredí s nedostatkom kyslíka tento objem rýchlo rastie a telo o to intenzívnejšie vstrebáva vzdušné toxické látky a prach. Rastie tepová frekvencia, dostavuje sa únava, neskôr choroby. Hovorí sa tomu „syndróm chorých budov“. Riešením je kvalitné a hlavne nepretržité vetranie. Mali by sme na neho myslieť na prvom mieste.

V prostredí trochu vyhrotenom tepelnoizolačnými propagandami sa môže zdať, že pár stratených kilowatthodín tepla, ktoré unikajú z domu s odvetrávaným, vydýchaným vzduchom, je horšie, než žiť vo vydýchanom prostredí.

Z pohľadu zdravého rozumu tomu ale tak byť nemôže. A nie je tomu tak dokonca ani z pohľadu stavebného zákona. Ten jednoznačne uprednostňuje zdravie a zdravé životné prostredie pred úsporami energie.

Rekonštrukcia domov a bytov

Pod heslom rekonštrukcia sa v stavebníctve presne myslí návrat k pôvodnému, často už nezachovanému stavu. U rodinných či bytových domov, určených pre skutočné bývanie, očividne o takúto rekonštrukciu nestojíme. Máme skôr na mysli modernizáciu, tzn. uvedenie budovy do takého stavu, aby vyhovovala moderným požiadavkám na bývanie, poskytovala bezpečné a zdravé bývanie, chránila pred hlukom, efektívne a šetrne nakladala s energiami a bola takpovediac rovnako vľúdna aj k svojmu okoliu.

Vetranie – často zabúdaná súčasť modernizácie

Ťažisko pozornosti investorov sa zameriava hlavne na nové okná, zateplenie, strechu a na technické zariadenia typu výťahov, vykurovania a ohrevu vody. Často aj na prerábanie dosluhujúcich alebo už doslúžených rozvodov vody, elektriny, plynu a pod.

S novými oknami dom získava novú, kedysi neznámu vlastnosť, totiž vzduchotesnosť. Tá je potrebná pre dosiahnutie vysokej tepelnej izolácie, presnejšie čo najnižšieho súčiniteľa prestupu tepla. Nie len oknami, ale celým domom. Lenže s novými oknami automaticky prichádza aj celkom odlišný režim vetrania.

Pritom mnoho ľudí, vrátane odborníkov, vníma vydýchaný vzduch len ako problém vydychovanej vodnej pary, ktorá sa hromadí vo vzduchu a spôsobuje rosenie okien. Dodnes sú – aj v pasívnych domoch, ktoré majú automaticky riadené vetranie – k videniu ventilačné jednotky, ktoré sa spustia, až keď čidlo ohlási zvýšenú vlhkosť vzduchu. Je to nepochopenie hlavného účelu vetrania. Oveľa skôr, než vydýchaný vzduch zvlhne tak, až sa začnú rosiť okná, stúpne obsah oxidu uhličitého CO2 na úroveň, ktorá nie je vhodná k pobytu (cca nad 1400 ppmv; vydýchaný vzduch má necelých 400 ppmv).

V každom prípade pasívny dom, ako ho klasifikujú české zákony a normy a na energetickom štítku označujú písmenom A, zabezpečuje aspoň nejakú minimálnu úroveň vetrania. Nízkoenergetické (B) a úsporné domy (C) žiadne vetranie nepredpisujú, všetko je ponechané na investorovi.

Turbowenty

Turbowent je označenie pre vetraciu hlavicu, ktorá sa otáča pomocou sily vetra. Vznikajúci podklad, ktorý závisí na rýchlosti vetra a priemere (veľkosti) vetracej hlavice, vedie k zlepšeniu odťahu vo vetracích šachtách. Nemusia sa teda používať elektrické ventilátory.

Turbowent svojou funkciou tak trochu pripomína pôvodné, staršie okno, ako ho mnohí poznáme z minulosti. Pri veternom počasí prefukoval okennými škárami dovnútra čerstvý vzduch, škárami u iných okien naopak vystupoval vydýchaný vzduch von. Pri bezvetrí bol vetrací výkon nižší. V zásade išlo ale o trvalé a bezobslužné vetranie, ktoré dlhodobo plne postačovalo k zdravému pobytu.

Turbowent, umiestnený najčastejšie na streche, vytvára vo vetracej šachte podtlak, ktorý sa prenáša do miestnosti. Následkom toho sa okennými alebo dverovými škárami, ventilačnými klapkami alebo inými netesnosťami dostáva dovnútra čerstvý vzduch.

Turbowent, na rozdiel od centrálneho strojného odsávania, ktoré bolo určené skôr k okamžitému, výdatnému, ale krátkemu odsatiu kuchyne, kúpeľne a WC, slúži nepretržite a bez prievanu.

Nepretržité vetrania zdarma

Investor, ktorý sa rozhodne pre turbowent, ušetrí za elektrickú energiu, ušetrí náklady na obstaranie a montáž elektrických káblov v ťažko kontrolovateľných šachtách panelových domov. Turbowent sa otáča úplne ticho, a tak odpadá aj časté obťažovanie hlukom zo strojného ventilátora.

Významné výhody majú turbowenty na výškových bytových domoch, medzi ktoré patria aj panelové domy. Na strechách týchto domov, kde sú turbowenty umiestnené, je totiž významne vyššia rýchlosť vetra, než v blízkosti zemského povrchu. S tým tiež počíta návrh veľkosti a počtu turbowentov pre bytovú jednotku, prípadne celý bytový dom.

Technický návrh

Všeobecne sa vždy vychádza z veľkosti a hlavne z obsadenosti bytovej jednotky. Ďalej z miestnych klimatických a poveternostných podmienok a, ako už bolo spomenuté, z výšky budovy. V prípade turbowentov, čo je obchodná značka pre výrobky firmy S.T.O., s.r.o., zhotoví technický návrh v rámci zákazky dodávateľ týchto zariadení, tzn. menovaná spoločnosť alebo jej zástupca.

Domy s takmer nulovou spotrebou a turbowentami

Pred viac ako tromi rokmi schválila Rada a parlament EU smernicu 2010/31/EU, ktorá nariaďuje stavať od konca roku 2020 všetky domy s »takmer nulovou spotrebou energie«. Jedným z kritérií je, aby dosiahnutá energetická úspornosť tohto domu bola tiež ekonomicky, tzn. nákladovo úsporná, tzn. výhodná. Bolo na každej krajine, aby si individuálne definovala svoj „takmer nulový ” dom, ktorý vychádza z miestnych podmienok.

V Českej republike, ktorá „leží” pod dáždnikom nemeckého a rakúskeho zeleného staviteľstva, sa rýchlo ujala myšlienka, že ide o dom podľa prof. Feista (Universita Innsbruck a Passive House Institute Darmstadt), teda pasívny. V skutočnosti, mimo spomínaný dáždnik, nie je pasívny dom príliš známy a Európa o ňom neuvažovala. Česká definícia domu s „takmer nulovou spotrebou energie” vznikla až v roku 2012 a stanovila, že sa sem vojde, hrubo povedané, dom kategórie A (pasívny), ale aj B (nízkoenergetický) a z časti aj C (úsporný).

Zákazník sa teda aj po roku 2020 môže rozhodnúť pre vetranie turbowentami. Hlavne vtedy, ak to bude výhodnejšie, než strojné vetranie s rekuperáciou, ktoré je povinné u pasívneho domu.

TURBOWENTY na TV Barrandov

Dostupnosť turbowentov a referencie

Spoločnosť S.T.O., s.r.o. sa zaoberá inštaláciami turbowentov od svojho založenia. Pôsobí po celej republike a montuje turbowenty od Ostravy až po Ústie nad Labom. Okrem Ostravy má úspešné realizácie v Hranicích na Morave, Kopřivnici, Opave a v Olomouci, Havlíčkovom Brode, Žďáru nad Sázavou, Jihlave, Pardubiciach, v Prahe, Rakovníku, Strakonicích, Českom Krumlove a inde.

1) Autor čerpal z vlastných poznatkov a technickej dokumentácie spoločnosti S.T.O., s.r.o.

Autor: <sup>1</sup>)
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama