Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Tubusové svetlovody v materskej škole

Zverejnené: 14. 2. 2022

V posledných rokoch sa používanie tubusových svetlovodov veľmi rozšírilo. Ich základnou funkciou je priviesť do konkrétnej časti domu viac svetla a to cez strešný svetlík a extrémne lesklé zrkadlové potrubie. Tento produkt našiel uplatnenie aj v novej materskej škole v pražskom Hloubětíně.

Vďaka svetlovodnému potrubiu sa slnečné lúče dostanú pomocou odrazu cez strešnú konštrukciu až do miestnosti a to s minimálnou stratou svetla. Pôvodne tmavá miestnosť je tak prirodzene osvetlená bez toho, aby bolo potrebné v nej cez deň svietiť. Navyše dôjde k zníženiu energetickej záťaže spôsobenej umelým osvetlením.

Na novom objekte materskej školy v Prahe v časti SUOMI Hloubětín boli tubusové svetlovody využité na prisvetlenie rozľahlých priestorov. Aj napriek tomu, že sú vybavené veľkoformátovými oknami, veľká hĺbka miestností zabraňovala rovnomernému osvetleniu celej plochy, kde zostávali tmavé kúty. Preto bolo potrebné nájsť riešenie.

Na prerušenie tepelného mostu sa v konštrukcii strechy inštalovali tepelnoizolačné sklá, aby sa zabránilo únikom tepla.
Na prerušenie tepelného mostu sa v konštrukcii strechy inštalovali tepelnoizolačné sklá, aby sa zabránilo únikom tepla.

Prívod nenahraditeľného prirodzeného svetla

Posilnenie zdroja umelého osvetlenia by v tomto prípade nemalo žiadny prínos, pretože dodatočné svietidlo by muselo mať hodnoty prirodzeného denného svetla. A to spĺňajú práve svetlovody, ktoré pomáhajú vyrovnať rozloženie svetla po celej ploche. Na prisvetlenie jednotlivých miestností ich bolo použitých celkom deväť kusov s priemerom 530 milimetrov. Vo vnútornej chodbe, kde nie sú okná žiadne, sú svetlovody hlavným zdrojom osvetlenia.

Montáž

Svetlovody boli inštalované do nachystaných otvorov v betónovej konštrukcii tak, aby sa dali vhodne napojiť na všetky súvisiace vrstvy strechy a umožnilo to ich zateplenie v nadstrešnej časti.

Na prerušenie tepelného mosta sa v konštrukcii strechy inštalovali tepelnoizolačné sklá, aby sa oddelila teplá a studená časť svetlovodu a zabránilo sa únikom tepla.

V interiéri boli použité ozdobné difuzéry s cieľom vhodne ich zakomponovať do architektonického vzhľadu objektu. Dostatok svetla a pestrosť farieb v jednotlivých triedach je jedným z hlavných pilierov príjemného pobytu v celom objekte materskej školy.

Vo vnútornej chodbe bez okien sú svetlovody hlavným zdrojom osvetlenia.
Vo vnútornej chodbe bez okien sú svetlovody hlavným zdrojom osvetlenia.

Dodávatelia

Objekt materskej školy stavala stavebná firma GEMO a.s. pre developerskú spoločnosť YIT Stavo s.r.o..

Tubusové svetlovody realizovala stavebná firma KLIMAHAUS pod vedením Radima Otýpky, ktorý sa využitiu svetlovodov v praxi venuje viac než 20 rokov.

Firma KLIMAHAUS zaisťuje kompletný servis od návrhu vhodného typu svetlovodu cez výber najvhodnejších dielov až po konečnú kompletizáciu na stavbe. Svoje skúsenosti využila aj v tomto veľmi atraktívnom objekte pražskej materskej školy a nie je tajomstvom, že v súčasnosti už prebiehajú ďalšie zaujímavé realizácie po celej Českej republike aj na Slovensku.

V prípade záujmu navštívte webové stránky firmy www.klimahaus.cz, kde nájdete ďalšie informácie nielen o tejto zaujímavej realizácii, ale aj mnoho fotografii.

Autor: Ing. Radim Otýpka
Foto: archiv firmy Klimahaus s. r. o.; Helena Hejhálková
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama