Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Ucelený tehlový systém pre domy s minimálnou energetickou náročnosťou

Zverejnené: 31. 7. 2013

Pred dvoma rokmi prišla spoločnosť HELUZ tehliarsky priemysel v.o.s. na trh s unikátnym výrobkom – tehlou HELUZ Family 50 2in1, ktorý v sebe spája tie najlepšie vlastnosti kvalitného murovacieho materiálu a tepelnej izolácie. Dnes ponúka ucelený a v detailoch prepracovaný tehlový systém, ktorého základný prvok tvorí práve táto tehla.

Nie je novinkou, že spoločnosť HELUZ ponúka tehly s integrovanou tepelnou izoláciou s najlepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami na českom trhu. Menovite tehly HELUZ Family 50 2in1 pre murivo s U = 0,11 W/(m2.K), a to pri praktickej vlhkosti a bez omietok. Tieto tehly tvoria základ pre obálku domu s veľmi nízkou tepelnou stratou. Pohybujeme sa na úrovni vhodného materiálu pre obvodové steny pasívnych a nulových domov. V súčasnosti iba základný prvok nestačí. Je potrebné vyriešiť všetky detaily. Kombinovať jednotlivé časti konštrukčného systému tak, aby detaily boli jednoduché, dobre sa vykonávali a prinášali tak zintenzívnenie výstavby pri dosiahnutí nadštandardných tepelnoizolačných parametrov obvodovej konštrukcie.

Ucelený tehlový systém
Ucelený tehlový systém

Jednotlivé prvky obvodového plášťa

Predstavme si jednotlivé prvky obvodového plášťa.

1. Základný prvok

Základným prvkom obvodového plášťa sú tehly s integrovanou izoláciou HELUZ Family 50 2in1 (Uzdiva = 0,11 W/(m2.K)). Izolácia je chránená v keramickom obale, čím je zaručená jej životnosť a odolnosť. Murivo sa vyznačuje vysokým teplotným útlmom, výhodným fázovým posunom a prirodzenou difúznou otvorenosťou.

HELUZ Family 50 2in1
HELUZ Family 50 2in1

2. Päta steny

Vďaka tehlám s integrovanou izoláciou je možné vykonávať sokel bez dodatočného zateplenia. Izolácia vo vnútri tehál umožnila výrazné zlepšenie tepelnoizolačných vlastností tehál vo všetkých smeroch. Sokel je teda možné vytvoriť veľmi jednoducho – napr. zo šalovacích betónových tvárnic so štiepanou hranou.

3. Stavebné otvory

Pre jednoduché prevedenie ostenia a parapetov stavebných otvorov sa vyrábajú doplnkové tehly pre elimináciu tepelného mostu.

4. Stužujúce vence

Na nich je možné použiť nové vencovky s integrovanou izoláciou, ktoré boli navrhnuté s dôrazom na zlepšenie tepelnoizolačných parametrov. Používajú sa hlavne v oblasti nadpražia stavebných otvorov. V miestach mimo stavebných otvorov je výhodné použiť tehly HELUZ Family 25 2in1, prevedenie detailov sa tak výrazne zjednoduší.

5. Napojenie strešnej konštrukcie na murivo

V mieste napojenia muriva a krovu je vhodné použiť tehlové bloky HELUZ Family 25 2in1. Detail sa robí jednoduchšie, bez tepelného mostu a namiesto použitia úzkych tehál a izolácie je murivo stabilnejšie. Vencovky U sa použijú pre jednoduché zhotovenie stužujúceho venca bez dodatočného debnenia. Zároveň poskytujú rovnaký podklad pre vnútornú omietku – keramický črep – a omietka sa tak v tomto mieste nemusí vystužovať sklotextilnou sieťovinou.

6. Spojivá

Pre založenie prvej rady muriva na základovej doske a v ďalších nadzemných poschodiach použijeme tepelnoizolačnú maltu so zvýšenou únosnosťou (pevnosť 8 MPa po 28 dňoch, λ = 0,15 W/(m.K)). Jednoducho tak vylepšíme miesta, kde sa kedysi používala klasická malta. Tehly spájame pomocou tenkovrstvej malty s nízkou tepelnou vodivosťou alebo pomocou špeciálnej PUR peny pre murovanie.

Záver

Spoločnosť HELUZ ponúka ako jediná na trhu v ČR takto prepracovaný tehlový systém pre jednovrstvové obvodové plášte budov s minimálnou potrebou energie na vykurovanie. Murársky systém HELUZ je pri použití tehál Family 2in1 pre obvodové murivo jedna z najvhodnejších variant pre stavbu, od ktorej môžeme očakávať minimálnu energetickú náročnosť, trvanlivosť parametrov a jednoduché a rýchle prevedenie hrubej stavby systémom stavebnice.

Autor: Ing. Pavel Heinrich
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama