Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Udržateľná stavba začína už v samotnej výrobe

Zverejnené: 17. 8. 2021

Stavebníctvo produkuje 39 percent svetových emisií CO2 a očakáva sa, že sa investície v tomto odbore do roku 2060 zdvojnásobia. Firma ADFORS z Litomyšlu investovala už teraz milión eur do zmeny v balení svojho kľúčového produktu - perlinky (sklovláknitej mriežky). Výsledkom tejto inovácie je bezdutinkové navíjanie sklovláknitých mriežok so samonosnou konštrukciou ich návinu. Zmena prinesie menej odpadu na stavbách a ekologickú úsporu až tisícky ton oxidu uhličitého ročne.

Zmena v podobe bezdutinkového navíjania prinesie menej odpadu na stavbách a ekologickú úsporu až tisícky ton CO2 ročne.

Najväčší výrobca perlinky v Európe, spoločnosť Saint-Gobain ADFORS CZ, postupne prešiel na inovatívny štýl výroby tohto materiálu. Nová technológia, ktorá je na trhu úplne unikátna, sa zaobíde bez takzvanej dutinky, na ktorú bola perlinka doteraz navíjaná.

Nezanedbateľných tisíc ton CO2

Vďaka tejto inovácii sa ročne ušetrí 800 ton papiera použitého na výrobu dutiniek, na ktoré by bolo spotrebovaných 1000 stromov. Len pre predstavu: 800 ton trubíc položených vedľa seba zaberie plochu 60 futbalových ihrísk.

Vďaka lepšej skladnosti navyše pri preprave perliniek každý rok nevznikne viac ako 1000 ton CO2. Perlinka totiž po novom zaberie až o pätinu menej miesta, takže kamióne uvezú viac nákladu naraz a zákazníci ušetria rovnaký objem miesta v sklade, kam tak môžu uložiť oveľa viac materiálu.

Nová konštrukcia návinu zabraňuje vzniku tvarovej pamäti materiálu a umožňuje tak jeho 100% využiteľnosť. Tkanina sa vďaka tomu ľahšie aplikuje, rýchlejšie ukladá do základnej vrstvy a znižuje sa množstvo nevyužiteľného materiálu.

Remeselníci a stavebné firmy ocenia, že vďaka minimalizácii pamäťovej stopy budú môcť rolku perlinky využiť až do posledného metra, čo prispeje k zníženiu odpadu na stavbe. Okrem toho materiál sľubuje ľahšiu manipuláciu a všeobecne lepšiu prácu s ním, keď dôjde napríklad ku ľahšej aplikácii (uložení) tkaniny do stierky.

Litomyšlský ADFORS inovoval perlinku. Súčasná technológia výrobcovi umožňuje bezdutinkové navíjanie sklovláknitých mriežok so samonosnou konštrukciou ich návinu.
Litomyšlský ADFORS inovoval perlinku. Súčasná technológia výrobcovi umožňuje bezdutinkové navíjanie sklovláknitých mriežok so samonosnou konštrukciou ich návinu.

Perlinka bez dutinky

Znižovanie emisií, odpadu a zamedzenie plytvania materiálom ekologicky udržateľnou výrobou je dlhoročnou prioritou celej skupiny Saint-Gobain vrátane spoločnosti ADFORS. Výroba perlinky bez dutinky je teda prirodzenou súčasťou záväzkov, ktorými sa spoločnosť riadi. Najnovšie inovácie pritom vedľa zelených trendov sledujú aj zákaznícke benefity.

„Spojenie ekologických cieľov so zvyšovaním kvality našich produktov je pre nás hlavnou prioritou a motorom všetkých inovácií. Ako dlhoročný líder trhu vnímame očakávania našich zákazníkov prichádzať so zmenami, ktoré posúvajú trh dopredu. Výhody našej perlinky sú nesporné a významné. Verím, že zákazníci ocenia najmä lepšiu kvalitu, nulový odpad a nižšie nároky na skladovanie," komentuje novinku Karel Kyncl, obchodný riaditeľ Saint-Gobain ADFORS CZ, a ďalej uvádza, že v rámci tejto zmeny vo výrobe došlo k investícii v celkovej hodnote jedného milióna eur.

S vedomím zodpovednosti

Klimatická zmena klope na dvere. Spoločnosť Saint-Gobain ADFORS CZ si je plne vedomá zodpovednosti, ktorú má výrobca stavebnín v súvislosti s dopadom celého oboru na životné prostredie. Celá skupina Saint-Gobain si dala záväzok, že splní uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Len v Európskej únii tvorí stavebníctvo deväť percent z celkového HDP, ale spotrebováva polovicu všetkých materiálov a energií, jednu tretinu vody a vyprodukuje tretinu európskeho odpadu. Počas piatich rokov mu navyše hrozí nedostatok zdrojov.

Aby tento odbor mohol ďalej zamestnávať približne 18 miliónov ľudí, musí „dostať zelenú". Dôležitú úlohu v udržateľnosti pritom bude hrať znižovanie emisií, renovácia budov, recykláty a cirkulárna ekonomika. A nie je to len o tom, že niekoľko uvedomelých firiem dobrovoľne preferuje udržateľné riešenia. Do zeleného stavebníctva firmy stále intenzívnejšie tlačia a financujú ho aj banky.

Uhlíkový fond

V Saint-Gobain dochádza k podpore uhlíkovej neutrality aj mimo oblasť samotnej výroby. Vo svojej snahe o dosiahnutie uhlíkovej neutrality a zapojenie všetkých zamestnancov založila Skupina Saint-Gobain Uhlíkový fond, ktorý si kladie za cieľ urýchliť znižovanie nevýrobných emisií prostredníctvom zmeny každodenných aktivít zamestnancov a cielených investícii do prevádzok skupiny Saint-Gobain. Medzi oblasti, ktorých sa investície budú týkať, sú predovšetkým podpora udržateľnej mobility zamestnancov, obnoviteľné zdroje energie, zlepšovanie komfortu zamestnancov a zvyšovanie energetickej efektivity budov v rámci Saint-Gobain.

Uhlíkový fond je založený na internej cene uhlíka inak bežne uplatňovanej pri posudzovaní investícii. Táto cena bola nedávno navýšená na 50 euro za tonu ekvivalentných emisií CO2. Množstvo medziročne dosiahnutej redukcie emisii CO2 vyjadrených pomocou internej ceny uhlíka vo finančných prostriedkoch je potom použité na financovanie ďalších projektov s cieľom znižovať uhlíkovú stopu Skupiny Saint-Gobain a tým uzatvárať tento pomyselný kruh. Projekty pre znižovanie emisií CO2 sú navrhované a vyberané samotnými zamestnancami, ktorí tak majú príležitosť ovplyvniť uhlíkovú stopu svojho vlastného pracoviska.

Autor: Tlačová správa
Foto: archív spoločnosti Saint-Gobain ADFORS
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama