Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Unikátne stavby ukazujú sklo v rôznych podmienkach – od vyprahnutej púšte po zasnežené vŕšky Álp

Zverejnené: 15. 7. 2022

Sklo je pomerne univerzálnym stavebným materiálom. Bolo objavené zhruba pred 5000 rokmi v Egypte a od tohto momentu prešlo istým vývojom. Od skromných začiatkov, kedy sa sklo v architektúre využívalo maximálne ako výplň okien, sme sa dostali až do moderného veku a ére presklených fasád.

Maraya Concert Hall, Saúdská Arábia. Foto: Guardian Glass

Dnes je sklo považované za vysoko kvalitný a najmä dizajnový prvok v modernej architektúre. Tento rok slávime vôbec prvý Medzinárodný rok skla vyhlásený Organizáciou Spojených národov (OSN), ktorý mal byť najskôr vyhlásený už dávno.

Ľudia tento úžasný materiál prvýkrát použili v podobe obsidiánových nástrojov v dobe kamennej a výroba skla ako taká je stará najmenej 5 000 rokov. Začalo sa s ňou teda oveľa skôr ako s tavením železa.

Až do polovice 20. storočia prevládala drobná remeselná výroba a architektonické sklo potom bolo až do ďalšej veľkej inovácie – výroby plaveného skla (plavené sklo je v podstate super hladké sklo bez skreslenia, ktoré sa používa na navrhovanie iných sklenených predmetov, ako je vrstvené sklo, tepelne tvrdené sklo atď.) – skôr vzácnosťou. Tento prielom viedol k dramatickému nárastu používania skla po celom svete.

História inovácií

Prvý rad plavených skiel spoločnosti Guardian bol uvedený na trh v roku 1970 a po desaťročiach inovácií pomáhajú dnešné výkonné sklá pri projektovaní stavieb regulovať solárnu energiu, dosiahnuť väčšiu bezpečnosť, zlepšiť energetickú účinnosť a zároveň maximalizovať prirodzené svetlo – to všetko v obrovskej škále farieb a povrchových úprav.

Plavené sklá sú tiež neoddeliteľnou súčasťou udržateľného projektovania a výstavby, pretože pomáhajú zlepšovať energetickú účinnosť a znižovať spotrebu energie. Globálne výrobné kapacity spoločnosti Guardian navyše umožňujú zákazníkom odoberať tovar z miestnych zdrojov, čím sa znižuje potreba lodnej a kamiónovej prepravy.

Stále viac sú tiež známe výhody skla z hľadiska pocitu pohodlia, produktivity a duševného zdravia pre tých, ktorí v takýchto budovách žijú a pracujú. V tejto oblasti sa objavujú stále nové a nové výskumy a spoločnosť Guardian by rada v spolupráci so svojimi partnermi hľadala ďalšie možnosti budúcich inovácií.

Použitie skla prináša množstvo možností. Pri príležitosti Medzinárodného roka skla, ktorý vyhlásila OSN, vás chceme previesť niektorými našimi prevratnými sklenenými stavbami a ukázať, čo všetko je možné.

PRÍKLADY STAVIEB ZO SKLA

Maraya Concert Hall, Saudská Arábia

Predstavte si, že by ste počas niekoľkých mesiacov vytvorili najväčšiu zrkadlovú budovu na svete – koncertnú sieň celú zo zrkadiel. Rozkladá sa na ploche 9 740 metrov štvorcových a dokáže odolávať žiaru, piesočným búrkam aj občasnému dažďu. Volá sa Maraya Concert Hall a nie je to fata morgána - stavbu pomáhala v úzkej spolupráci s partnermi realizovať spoločnosť Guardian.

Púštny dom, Španielsko

Spoločnosť Guardian postavila tiež tento krásny dom so sklenenými múrmi uprostred púšte Gorafe v južnom Španielsku, aby demonštrovala účinnosť a funkčnosť svojho skla. Teploty sa tu pohybovali od 45 ℃ cez deň do −10 ℃ v noci. Vďaka použitiu starostlivo premyslenej kombinácie skla a klimatizácie napájanej solárnou energiou bolo možné dosiahnuť reguláciu výkyvov teplôt až o 30 stupňov.

Vyhliadková plošina v štvrti Hudson Yards, New York

Úlohou spoločnosti Guardian tu bolo vytvoriť bezpečný a zároveň priezračný výhľad z najvyššej vyhliadkovej plošiny na západnej pologuli. To si vyžiadalo kombináciu silného skla, ktoré zároveň znižuje odrazivosť, maximalizuje priepustnosť svetla a je takmer bezfarebné. Sklo, ktoré si prakticky nevšimnete.

Alpine Shelter, Slovinsko

Projekt bol spustený štúdiom OFIS Architects zo slovinskej Ľubľane a pomáha skúmať vplyv extrémnych poveternostných podmienok na rôzne typy materiálov a konštrukčných techník. Tento moderný prístrešok bol navrhnutý na jeseň roku 2015 v štúdiu „Habitation in Extreme Environments“ na vysokej škole Harvard Graduate School of Design. Stavba vykonaná podľa ich návrhu je umiestnená vysoko na výbežku hory Skuta v Slovinských Alpách, kde sú extrémne a drsné poveternostné podmienky. Bivak poskytne bezpečné a pohodlné prostredie až ôsmim osobám. Na zasklenie si ako kľúčového partnera vybrali práve spoločnosť Guardian Glass.

One Blackfriars, Londýn

Ako transformovať dizajn slávnej sklenenej vázy z 50. rokov minulého storočia do podoby 170 metrov vysokej dominantnej budovy v centre Londýna? Dizajn, ktorý bol obdivovaný najmä pre jeho dynamickú formu, ktorá sa mení v závislosti od svetla? S modernou fasádou zo skla s nízkym obsahom železa a prepracovaným tvarovaním ohýbaného skla.

La Casa Sardinera, Španielsko

Rezidenciu La Casa Sardinera nájdete v oku lahodiacej krajine španielskeho Stredomoria v španielskej provincii Alicante, jednej z turisticky najobľúbenejších destinácií. Svojmu genius loci vďačí stavba jedinečnému umiestneniu na vrchole útesu obmývaného tyrkysovými vodami Stredozemného mora. Výrazný architektonický charakter stavby, kde sa dopĺňa biely betón a imitácia opracovaného dreva, pomáha prepojiť rezidenciu s okolitou krajinou.

Jednotlivé miestnosti domu sú usporiadané do geometricky presných línií. Architekti kládli dôraz na to, aby sa obyvateľov domu mohli z každej miestnosti potešiť úchvatným výhľadom na more. „Sklo hrá v projekte zásadnú úlohu, vzhľadom na to, že bol koncipovaný ako veľká vyhliadka na Stredozemné more, kde sa stiera hranica medzi interiérom a exteriérom. Aby sme dosiahli tento pocit, museli sme myslieť aj na komfort obyvateľov,“ uviedli autori projektu, experti zo španielskeho architektonického štúdia Ramón Esteve Arquitectura.

Burdž Chalífa, Dubaj

Burdž Chalífa je s výškou 828 metrov najvyššou stavbou sveta. Sklo spoločnosti Guardian tu nielenže dokáže čeliť vetru s rýchlosťou až 249 km/ha bočnému vychýleniu až o 2,5 metra, ale tiež pomáha regulovať teplotu, ktorá môže byť v hornej časti o 15 ° C nižšia ako pri zemi. A to všetko pri počte 24 348 okien.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: Archív firmy Guardian Glass
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama