vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Unikátne stavby ukazujú sklo v rôznych podmienkach – od vyprahnutej púšte po zasnežené vŕšky Álp

Zverejnené: 15. 7. 2022

Sklo je pomerne univerzálnym stavebným materiálom. Bolo objavené zhruba pred 5000 rokmi v Egypte a od tohto momentu prešlo istým vývojom. Od skromných začiatkov, kedy sa sklo v architektúre využívalo maximálne ako výplň okien, sme sa dostali až do moderného veku a ére presklených fasád.

Maraya Concert Hall, Saúdská Arábia. Foto: Guardian Glass

Dnes je sklo považované za vysoko kvalitný a najmä dizajnový prvok v modernej architektúre. Tento rok slávime vôbec prvý Medzinárodný rok skla vyhlásený Organizáciou Spojených národov (OSN), ktorý mal byť najskôr vyhlásený už dávno.

Ľudia tento úžasný materiál prvýkrát použili v podobe obsidiánových nástrojov v dobe kamennej a výroba skla ako taká je stará najmenej 5 000 rokov. Začalo sa s ňou teda oveľa skôr ako s tavením železa.

Až do polovice 20. storočia prevládala drobná remeselná výroba a architektonické sklo potom bolo až do ďalšej veľkej inovácie – výroby plaveného skla (plavené sklo je v podstate super hladké sklo bez skreslenia, ktoré sa používa na navrhovanie iných sklenených predmetov, ako je vrstvené sklo, tepelne tvrdené sklo atď.) – skôr vzácnosťou. Tento prielom viedol k dramatickému nárastu používania skla po celom svete.

História inovácií

Prvý rad plavených skiel spoločnosti Guardian bol uvedený na trh v roku 1970 a po desaťročiach inovácií pomáhajú dnešné výkonné sklá pri projektovaní stavieb regulovať solárnu energiu, dosiahnuť väčšiu bezpečnosť, zlepšiť energetickú účinnosť a zároveň maximalizovať prirodzené svetlo – to všetko v obrovskej škále farieb a povrchových úprav.

Plavené sklá sú tiež neoddeliteľnou súčasťou udržateľného projektovania a výstavby, pretože pomáhajú zlepšovať energetickú účinnosť a znižovať spotrebu energie. Globálne výrobné kapacity spoločnosti Guardian navyše umožňujú zákazníkom odoberať tovar z miestnych zdrojov, čím sa znižuje potreba lodnej a kamiónovej prepravy.

Stále viac sú tiež známe výhody skla z hľadiska pocitu pohodlia, produktivity a duševného zdravia pre tých, ktorí v takýchto budovách žijú a pracujú. V tejto oblasti sa objavujú stále nové a nové výskumy a spoločnosť Guardian by rada v spolupráci so svojimi partnermi hľadala ďalšie možnosti budúcich inovácií.

Použitie skla prináša množstvo možností. Pri príležitosti Medzinárodného roka skla, ktorý vyhlásila OSN, vás chceme previesť niektorými našimi prevratnými sklenenými stavbami a ukázať, čo všetko je možné.

PRÍKLADY STAVIEB ZO SKLA

Maraya Concert Hall, Saudská Arábia

Predstavte si, že by ste počas niekoľkých mesiacov vytvorili najväčšiu zrkadlovú budovu na svete – koncertnú sieň celú zo zrkadiel. Rozkladá sa na ploche 9 740 metrov štvorcových a dokáže odolávať žiaru, piesočným búrkam aj občasnému dažďu. Volá sa Maraya Concert Hall a nie je to fata morgána - stavbu pomáhala v úzkej spolupráci s partnermi realizovať spoločnosť Guardian.

Púštny dom, Španielsko

Spoločnosť Guardian postavila tiež tento krásny dom so sklenenými múrmi uprostred púšte Gorafe v južnom Španielsku, aby demonštrovala účinnosť a funkčnosť svojho skla. Teploty sa tu pohybovali od 45 ℃ cez deň do −10 ℃ v noci. Vďaka použitiu starostlivo premyslenej kombinácie skla a klimatizácie napájanej solárnou energiou bolo možné dosiahnuť reguláciu výkyvov teplôt až o 30 stupňov.

Vyhliadková plošina v štvrti Hudson Yards, New York

Úlohou spoločnosti Guardian tu bolo vytvoriť bezpečný a zároveň priezračný výhľad z najvyššej vyhliadkovej plošiny na západnej pologuli. To si vyžiadalo kombináciu silného skla, ktoré zároveň znižuje odrazivosť, maximalizuje priepustnosť svetla a je takmer bezfarebné. Sklo, ktoré si prakticky nevšimnete.

Alpine Shelter, Slovinsko

Projekt bol spustený štúdiom OFIS Architects zo slovinskej Ľubľane a pomáha skúmať vplyv extrémnych poveternostných podmienok na rôzne typy materiálov a konštrukčných techník. Tento moderný prístrešok bol navrhnutý na jeseň roku 2015 v štúdiu „Habitation in Extreme Environments“ na vysokej škole Harvard Graduate School of Design. Stavba vykonaná podľa ich návrhu je umiestnená vysoko na výbežku hory Skuta v Slovinských Alpách, kde sú extrémne a drsné poveternostné podmienky. Bivak poskytne bezpečné a pohodlné prostredie až ôsmim osobám. Na zasklenie si ako kľúčového partnera vybrali práve spoločnosť Guardian Glass.

One Blackfriars, Londýn

Ako transformovať dizajn slávnej sklenenej vázy z 50. rokov minulého storočia do podoby 170 metrov vysokej dominantnej budovy v centre Londýna? Dizajn, ktorý bol obdivovaný najmä pre jeho dynamickú formu, ktorá sa mení v závislosti od svetla? S modernou fasádou zo skla s nízkym obsahom železa a prepracovaným tvarovaním ohýbaného skla.

La Casa Sardinera, Španielsko

Rezidenciu La Casa Sardinera nájdete v oku lahodiacej krajine španielskeho Stredomoria v španielskej provincii Alicante, jednej z turisticky najobľúbenejších destinácií. Svojmu genius loci vďačí stavba jedinečnému umiestneniu na vrchole útesu obmývaného tyrkysovými vodami Stredozemného mora. Výrazný architektonický charakter stavby, kde sa dopĺňa biely betón a imitácia opracovaného dreva, pomáha prepojiť rezidenciu s okolitou krajinou.

Jednotlivé miestnosti domu sú usporiadané do geometricky presných línií. Architekti kládli dôraz na to, aby sa obyvateľov domu mohli z každej miestnosti potešiť úchvatným výhľadom na more. „Sklo hrá v projekte zásadnú úlohu, vzhľadom na to, že bol koncipovaný ako veľká vyhliadka na Stredozemné more, kde sa stiera hranica medzi interiérom a exteriérom. Aby sme dosiahli tento pocit, museli sme myslieť aj na komfort obyvateľov,“ uviedli autori projektu, experti zo španielskeho architektonického štúdia Ramón Esteve Arquitectura.

Burdž Chalífa, Dubaj

Burdž Chalífa je s výškou 828 metrov najvyššou stavbou sveta. Sklo spoločnosti Guardian tu nielenže dokáže čeliť vetru s rýchlosťou až 249 km/ha bočnému vychýleniu až o 2,5 metra, ale tiež pomáha regulovať teplotu, ktorá môže byť v hornej časti o 15 ° C nižšia ako pri zemi. A to všetko pri počte 24 348 okien.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: Archív firmy Guardian Glass
reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama