Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Úsporné kotle Hoval ako súčasť modernizácie historických objektov Prahy

Zverejnené: 19. 11. 2020

Nielen široko medializovaný Obecný dom, ale aj pätica ďalších významných pražských budov bola vlani podrobená procesu modernizácie technologického vybavenia. Zámeru, v rámci ktorého má dôjsť k aspoň jedenásťpercentnej úspore prevádzkovej energie, napomáhajú aj vysoko hospodárne plynové kondenzačné kotly Hoval s účinnosťou spaľovania až 109% po započítaní kondenzačného tepla pary v spalinách.

Obecný dom bol vybavený úsporným dvojkotlom UltraGas® 2000D. Vysoká energetická účinnosť kotlov Hoval – až 109 % – je dosiahnutá vďaka patentovanému výmenníku AluFler® umožňujúcemu maximálnu kondenzáciu spalín. (foto: archív firmy Hova)

V predchádzajúcom článku o novom technologickom vybavení pražských budov sme začali tému projektu Inteligentné budovy a energie, ktorý je realizovaný v rámci koncepcie Smart Prague 2030. Hlavné mesto Praha jeho prostredníctvom nahrádza staré technologické zariadenia za nové hneď v šiestich objektoch, medzi ktoré patria či už spomínaný Obecný dom, tak aj Výstavisko Praha Holešovice, Aquacentrum Šutka, Riaditeľstvo mestskej polície, centrála Technické správy komunikácií hl. m. Prahy a Olivova detská liečebňa v Říčanoch. Na príklade poslednej menovanej liečebne a Obecného domu si popíšeme projekt z pohľadu tepelnej techniky. Tú dodala v spolupráci s generálnym dodávateľom, spoločnosťou ENESA a.s., firma Hoval spol. s r.o.

Vlajková loď UltraGas®

Do oboch objektov boli inštalované stacionárne vysoko efektívne kotle UltraGas®, ktoré sú považované za vlajkovú loď výrobcu. Ide o kondenzačné plynové kotle so spaľovacou komorou z nehrdzavejúcej ocele a s veľkým vodným objemom, ktoré sú dostupné vo výkonovej rade od 15 do 3100 kW. Ich hlavnou prevádzkovou výhodou je vysoká energetická účinnosť (až 109 %); tá je dosiahnutá maximálnou kondenzáciou spalín vďaka patentovanému výmenníka AluFler®. Sústava zvislých nerezových trubiek so špeciálne tvarovanými hliníkovými lamelami na strane spalín poskytuje kotlu najvyššie parametre.

Integrovaný predzmiešavací horák UltraClean® sa navyše vyznačuje veľmi nízkou produkciou oxidov dusíka, takzvaných „Noxov” (NOx), na úrovni menšej než 60 mg/Nm3. Ďalšími prednosťami kotla UltraGas® je malá spotreba energie a veľmi tichá prevádzka. Zariadenie je zaizolované vrstvou minerálnej vlny. Vďaka svojej monoblokovej jednoduchej konštrukcii a použití výhradne kvalitných materiálov a komponentov je nadmieru spoľahlivý. Kotol je opláštený červenými práškovo lakovanými oceľovými plechmi.

Generálnym dodávateľom v rámci pražského projektu Inteligentné budovy a energie je spoločnosť ENESA, a.s. (foto: archív firmy Hoval)
Generálnym dodávateľom v rámci pražského projektu Inteligentné budovy a energie je spoločnosť ENESA, a.s. (foto: archív firmy Hoval)

V Olivove detskej liečebni, v miestnej novo rekonštruovanej centrálnej kotolni, sa v súčasnosti nachádza dvojkotol UltraGas® 400D. Obecný dom bol vybavený kotlom väčším a výkonnejším, konkrétne kondenzačným úsporným dvojkotlom UltraGas® 2000D. Spoločnosť Hoval kooperuje s firmou ENESA a.s. aj v rámci ďalších EPC1) projektov, vďaka čomu kotle Hoval UltraGas® vykurujú tiež Štátnu operu Praha či pražské Kongresové centrum.

Záruka úspor

Spoločnosť ENESA sa zmluvne zaviazala, že v objektoch, ktoré sú súčasťou projektu Inteligentné budovy a energie, vykoná modernizáciu technologických zariadení tak, aby bola po ich sprevádzkovanie znížená spotreba tepla o minimálne 11%. Generálny dodávateľ vystupuje v pozícii ručiteľa, ktorý v prípade, že sa nedosiahne želaný výsledok, prípadný rozdiel finančne dorovná (spolupráca formou takzvaných energetických služieb so zárukou - EPC). Mesto si od toho sľubuje, že zvýšením energetickej účinnosti ušetrí 37 615 ton ekvivalentu CO2. Súčasťou cieľa sú aj plynové kotly Hoval. Monitorovanie celého úsporného vykurovacieho systému prebieha vďaka napojeniu zariadenia na centrálny energetický dispečing ENESA v reálnom čase. Optimalizácia spotreby energie je zosilnená tiež individuálnou kontrolou teploty v jednotlivých častiach budov tak, aby sa zamedzilo prekurovaniu, ale zároveň bol zachovaný tepelný komfort tam, kde je potrebné - napríklad v kanceláriách s mnohými ľuďmi.

V Olivove detskej liečebni sa nachádza dvojkotol UltraGas® 400D. (foto: archív Olivovej detskej liečebne, o.p.s.)
V Olivove detskej liečebni sa nachádza dvojkotol UltraGas® 400D. (foto: archív Olivovej detskej liečebne, o.p.s.)

Úsporné kotle s tradíciou

Dodávateľ popisovaných kotlov, rodinná firma Hoval s dlhoročnou tradíciou, sa špecializuje na vykurovacie a klimatizačné technológie a má veľké skúsenosti v oblasti systémových riešení. Prepája rôzne technológie z odborov vykurovania a chladenia aj priestorového vetrania. Užívateľ tak má istotu, že ušetrí na energii a nákladoch a pritom neškodí životnému prostrediu. Viac ako 70 rokov praktických skúseností motivuje spoločnosť Hoval k navrhovaniu pokrokových riešení. Výsledkom sú univerzálne systémy pre vykurovanie, chladenie a vetranie, ktoré sa vyvážajú do viac ako 50 krajín. Jadrom všetkých vykurovacích a ventilačných systémov, ktoré Hoval navrhuje a vyvíja, je vysoká energetická účinnosť. Firemným mottom je „Zodpovednosť k energii a životnému prostrediu."

1)EPC – energetické služby so zmluvne garantovanou úsporou (so zárukou) sú zamerané na znižovanie prevádzkových nákladov na energie v budovách a to bez vlastných investícií majiteľa objektu. Metóda EPC je komplexná odborná služba dodávaná na kľúč firmou energetických služieb. K zníženiu spotreby energie a dosiahnutiu prevádzkových úspor sa využívajú opatrenia investičného aj neinvestičného charakteru, najmä však investície do nových technológií. Potrebné finančné prostriedky na obnovu technológie poskytne komplexný zmluvný dodávateľ, zatiaľ čo zákazník ich tejto firme postupne spláca až z dosahovaných úspor na prevádzkových nákladoch. Výška úspor je vždy zmluvne zaručená (zdroj: www.mpo.cz).

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy Hoval

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama